zondag 27 december 2015

Zondag:bij-tank-dag


Vermoed wordt dat het spontane Kerstbestand tussen de Britse en Duitse soldaten op twee derde van het Westfront in acht werd gehouden. Het bestand duurde minstens tot het einde van Tweede Kerstdag. Op sommige plaatsen duurde het tot de jaarwisseling of zelfs tot ver in januari 1915. De legerleidingen waren fel tegen deze ‘pax noël’. Een spontaan bestand was uiterst ongewenst en tastte de discipline aan: de soldaten konden immers gaan denken dat de vijand ook maar een mens was. Het zorgvuldig opgebouwde vijandsbeeld moest koste wat kost in stand worden gehouden.
Niemand had ook gedacht dat de spontane Kerstvrede lang zou aanhouden. Al spoedig begon het te regenen, de modder keerde terug en de stemming sloeg om. De legerleidingen kregen hun zin: de soldaten keerden weer terug naar hun loopgraven en de gevechten zouden spoedig weer worden hervat. De Eerste Wereldoorlog zou na Kerstmis 1914 nog zo’n kleine vier jaar duren en nog  vele honderdduizenden slachtoffers eisen.Toch was er even vrede op aarde geweest. De geweren en kanonnen verstomden een moment. Even was er plaats voor het Kerstfeest, voor een beetje kameraadschap en menselijkheid. Per slot van rekening deelden de soldaten dezelfde ellendige levensomstandigheden en doodsdreiging. Het Museum Flanders' Fields te Ieper heeft er in een scenografie aandacht aan besteed. 
Op verschillende plaatsen aan het voormalige front onder andere in Ramskapelle (boven), Mesen en Ploegsteert werden er monumenten voor onthuld. Er is zelfs een heus bronzen standbeeld voor opgericht te Liverpool (onder) en een film over gedraaid (Merry Christmas-Joyeux Noël)...
(voor deze speciale gelegenheid: tekst met dank aan de website van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog)

17 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Ik heb je verhaal gelezen. Wat erg toen honderdduizenden slachtoffers gevallen. Even kon kerstfeest handje geven. Toen was het erg met zoveel oorlogen. Het lijkt me vreselijk. Pfff... daar ben ik even stil van. Achtergrond op de muur zag ik op verschillende foto's staan. Zeker van de slachtoffers?
Fijne dag.

Haba zei

Goede morgen Gerda. Ik weet wel dat het toen even vrede was tijdens de kerstdagen. Jammer dat alle soldaten toen niet gewoon naar huis zijn gegaan en het de hoge heren samen uit hebben laten zoeken. Want wat zou een oorlog zijn als er niemand heen ging?
Ik wens je een fijne zondag toe.

pieterbie zei

dat standbeeld in Liverpool heb ik gemist. Ga nog eens terug moeten gaan.

Marjolijn. zei

Waren ze na de kerstvrede maar nooit terug de loopgraven in gegaan...!!
Mooie zondag meis.

John zei

Als je er over nadenkt is het echt kolder dat die soldaten daarna niet gewoon de wapens niet meer hebben opgepakt. Het had zomaar een paar mensenlevens gespaard.
De hoge heren weten helaas wel hoe ze moeten manipuleren.
Vandaag wens ik j een mooie dag.

Natasja zei

Hoe bizar he? Ik hoorde het toen mijn oudste zoon een werkstuk over de eerste wereldoorlog maakte. Zoals jij zo mooi zegt: je hebt de mensheid en het mensdom. Ik hoop dat je een fijne dag hebt vandaag. dikke knuffel...

Anoniem zei

Goeie morgen Gerdake wat is dit mooi om dit te kunnen zien
Echte vrienden die heb je niet voor even,
echte vrienden die heb je voor het leven
Nikki

willy zei

even vrede...

veel kan ik me daar toch niet bij voorstellen Gerda..

je sluit geen vrede om s'anderdaags mekaar naar het leven te staan toch

prettige dag

Merel zei

Dank je wel Gerda voor je steun

A van de Aa zei

Sommige dingen begrijp je niet, men gaf elkaar de hand en de vrede was er..... en dan toch...
Fijne zondag G.

FRANK103 zei

Voor de soldaten was de narigheid hetzelfde, of het nu duitsers of geallieerden waren. Ook duitse schrijvers hebben boeken geschreven over de gruwelen van wo1.

Villasappho Liesbeth zei

hey wat leuk en mooi dat wist ik helemaal niet.

Renesmurf zei

Ja, dikke flauwekul, een bestand sluiten om later weer door te gaan. Beter is om geen oorlog te beginnen.

es zei

Een fraai afgietsel van de werkelijkheid. Goed getroffen!

Albert y Mara zei

Ik ben blij dat onze Zwijmelen op Zaterdag mooi aansluit op de bij-tank-dag van vandaag van jou en Guido. Waarom wij het nummer zo mooi vinden, omdat het een protestlied is tegen oorlogen.
Het Kerstbestand in 1914 tijdens WO1 is eigenlijk om te huilen want daarna hebben nog honderduizenden soldaten hun leven gelaten zoals Guido schrijft.
Grtz Mara

francky spruytte zei

En de doden blijven maar komen.
Overal oorlog en aanslagen.
We leren het nooit.
Fijne dag.

Mieke zei

Hallo Gerda, heb het nieuwe monument van het voetbalgebeuren met kerst gezien. Is toch fantastisch dat wat er ook gebeurt, de overlevingsdrang en de zin van de mensen om te verbroederen toch uitstijgt boven alle zinloos geweld.