maandag 28 december 2015

STA.M 7 Revolutie!


De feesten overleefd webbies? Dan gaan we nog even door met onze Willem I & België (klik).

De afkeer van het homogeen katholieke zuiden tegen het 'protestantse' noorden, en de zuidelijke wens tot invoering van het Rooms-katholicisme als staatsgodsdienst (in strijd met de toenmalige grondwet) versterkten de roep naar autonomie. De katholieke clerus was bovendien misnoegd om het verlies van kerkelijke greep op het onderwijs. Zo liet de koning met een beroep op de vrijheid van onderwijs de bisschoppelijke seminaries sluiten. Onder aanvoering van de (Franse) bisschop van Gent, Maurice de Broglie, kwamen de zuiderlingen steeds meer in opstand. De koning probeerde dit verzet in de kiem te smoren, onder meer door de persvrijheid te beknotten, maar dit alles was olie op het vuur van het verzet. Vele jaren lang lukte het de liberalen en katholieken in het zuiden tegen elkaar uit te spelen, maar uiteindelijk kwam het tot een monsterverbond van katholieken en liberalen tegen de koning. Omdat het liberale verzet in het protestantse noorden niet van de grond kwam leidde dit enkel in het zuiden tot een algemene opstand, de Belgische Revolutie van 1830, die vrij snel een proces op gang bracht waardoor België een apart koninkrijk werd. De Belgische revolutie gebeurde in navolging van de Franse juli-revolutie van 1830 die er de burgerkoning Louis-Philippe aan de macht bracht. Pas in 1848 zou ook in het noorden het verzet tegen de grote macht van de koning van de grond komen, wat onder koning Willem II leidde tot een nieuwe grondwet.
(Met dank aan Wikipedia)

Een impressie ervan kan je hier (klik) bekijken en maak er daarna een mooie week van!

16 opmerkingen:

Lutje zei

mooie schilderijtjes uit de oorlog....
en met de geschiedenis erbij
ik leer hier nog bij

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een stukje geschiedenis, altijd leerzaam en ik houd van geschiedenis, die heeft ons toch gebracht waar we nu zijn.
Ik wens je een fijne maandag toe, geniet ervan de zon zou straks te zien zijn, voorlopig zie ik hier alleen nog maar een maan staan vandaar misschien maandag vandaag:)

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Heel interessant naar jou foto's naar te kijken. Hoop mensen vinden kijken hoe was vroeger gebeurt is in de museum. Het lijkt me vreselijk wat er gebeurt is. Zoveel gebeurt. Jammer dat in de wereld ook wel ellende is. Zie je in buitenland.Mooie foto's heb je kunnen maken in museum.
Dank je wel Gerda.

francky spruytte zei

Zoveel is er toen gebeurd in een relatief korte tijd.
Het is duidelijk hoe machtig de clerus toen was.
Dit kan je nu niet meer voorstellen.

pieterbie zei

dit is echt wel heel interessant: het verhaal van hoe ons landje ontstaan is. Ergens herinner ik mij dit wel van de geschiedenislessen, maar de schoolbanken liggen ver achter mij, dus deze opfrissing is zeker meer dan welkom.

OT: er zijn nog zo veel plaatsen op de wereld waar ik nog niet geweest ben. Te weinig gereisd in het verleden, vrees ik, maar goed dat is natuurlijk soms ook situationeel.
Probeer dat nu een beetje in te halen, maar tijd en geld hé :-)
En gezien ik tot de generatie behoor die wellicht tot aan zijn 67 ga mogen werken, riskeer ik tijd tekort te komen om alles te zien. Of geld, natuurlijk.
Maar goed, niet zeuren: wij hebben het goed. Ik ben hier wellicht over een luxeprobleem aan het zeuren.
Bedankt voor je 'courage' wensen, kan ze gebruiken. Had normaal gehoopt in congé te kunnen zijn vandaag, maar mijn werkgever heeft daar anders over beslist. Maar ook daar weeral moet ik zeggen: blij dat ik (nog) werk heb. 't Kan altijd slechter.
Als optimist door het leven gaan heeft wel iets.
Als ik mijzelf vanavond nog eens op een goed filmpje zou trakteren :-)

Natasja zei

hele mooie foto's weer, en nu weet ik nog meer over de vaderlandse geschiedenis. Ach ja dat opzetten van mensen is ook echt van alle tijden he? Nu toch ook? De mens mag zeker niet rijker en machtiger worden dan degenen die het echt voor het zeggen hebben.

willy zei

een interessante terugblik Gerda...

en die schilderijen vind ik bijzonder mooi

prettige dag gewenst

mijnnikonenik zei

Een interessante reeks

A van de Aa zei

Waren die Belgen nu zo slim, of die Ollanders zo stom, in elk geval is het met die bourgondische Belgen toch nog goed gekomen *Big Smile & Big Winkie*
Ik neem nog een lekkere praline uit Belgique *Wink*
Grtje *Winkie*

Merel zei

Mooi Gerda de woordjes die je vanochtend postte ... Dank je wel
Vanavond heb ik nog niet de energie om je blog met volle aandacht te lezen .... Vandaag namen we afscheid van mijn vader het was een heel mooie viering. Ik heb het aangekund om 2 teksten die ik geschreven had zelf voor te lezen dat voelde zo goed dat ik dat kon doen

Lies zei

Néé..., Gerda, niets voor mij...
Wel viel de '007' op, deed me denken aan de codenaam van James Bond...
Lie(f)s.

Renesmurf zei

Ja, dat geloof moeten ze maar eens afschaffen. Maar ja.

FRANK103 zei

Dit is een deel van de Nederlandse geschiedenis waar je goed naar moet zoeken in de geschiedenisboeken, vergelijkbaar met het vervoeren van slaven uit Afrika en Azië naar de plantages in Amerika en de vrijheidsstrijd van Indonesië. Hacheljk....

Albert y Mara fotoblog zei

De afscheiding van de zuidelijke Nederlanden en het ontstaan van België met die almachtige katholieke clerus. Het lijkt Spanje wel in de tijd van Franco. Foto 6 geeft duidelijk de strijd weer. Waren er veel slachtoffers? We blijven je geschiedenislessen volgen.

Lutje zei

te vroeg.dus ik wens je gewoon een hele leuke dag!

Mieke zei

Gerda, hoe vaak zijn er al geen oorlogen gevoerd in naam van religie ?
Jammer maar niets leert men uit het verleden, dit zou nochtans de leidraad moeten zijn voor een vredevolle toekomst.