zondag 5 juli 2015

Zondag: bij-tank-dag


Gerestaureerde Mark V tanks aan het Karla Marksa plein in Lugansk

Heeft Smolensk (Rusland) zijn beide tanks verloren (zie vorige bij-tank-dag), Lugansk (Oekraïne) bezat ook twee merkwaardige, kort vóór het einde van de Eerste Wereldoorlog aangepaste types Mark V-tanks, die recent gerestaureerd, een nieuwe plaats toegewezen kregen als onderdeel van het monument voor de Russische Burgeroorlog van 1920. Deze in de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog aangepaste Mark-tanks werden samengesteld uit de twee voordien ingezette modellen die blijkbaar niet voldeden. Één der beide geschutcabines met anti-tank kanon werd van een zogenaamde. ‘male’ (mannelijk) type tank verwisseld voor een cabine met 2 machinegeweren van het zogenaamde ‘female’ (vrouwelijke) type.
Deze aldus bekomen ‘composiete’ of ‘tweeslachtige’ modellen werden Hermafrodites genoemd... 


Odessa - recent gerestaureerde en opnieuw opgestelde Mark V         

Van het dozijn Mark-tanks dat nog in heel Europa overgebleven is staan er dus (minstens) vijf al in Oost-Europa: twee in Lugansk; nog één van hetzelfde type - eveneens recent gerestaureerd - in Odessa aan de Zwarte Zee (Rusland); en nog twee van een onbepaald type: één in Kharkov (ook in de Oekraïne), en een laatste in de havenstad Archangelsk in het uiterste noorden van Rusland... De Engelse Mark V tanks die in Rusland na WO 1 in Rusland zijn terechtgekomen - vele tientallen deel uitmakend van een West-Europese brigade die in 1920 de Wit-Russen ging helpen in hun strijd tegen de Rood-Russen (Lenin’s Bolsjevieken) - zijn na de overwinning van de Communisten als trofeeën opgesteld... Zo komt het dat de (gewezen) Sovjetunie (Rusland en de Oekraine) méér tanks uit de Eerste Wereldoorlog bezit dan de rest van de wereld!
(met dank aan Han en Google)

Kharkov - recent gerestaureerde en opnieuw opgestelde Mark V 

ARCHANGELSK - Mark V beschermd tegen guur winterweer 

18 opmerkingen:

Chantal zei

De grootte van die tanks is in real life zo enorm

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een interessant stukje geschiedenis.
Tanks lijken me voor de bemanning toch een benauwd stuk wapentuig, ik zou er niet graag in zitten, zeker niet als het erg warm is zoals nu.
Fijne zondag gewenst.

francky spruytte zei

ik heb ooit eens in een tank mogen kruipen. Eng hoe die soldaten daar mee moesten vechten. Doodskisten op rupsbanden.

Marjolijn. zei

Om de geschiedenis goed in beeld te kunnen houden is het goed dat alles bewaard wordt en mag zo'n tank wel in een glazen kastje staan.

Fijne zondag.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Mooi dat deze tanks zo goed bewaard - en gerestaureerd- zijn. Die Russen hebben dat dan toch mooi voorelkaar om een paar prachtige monumenten te bezitten.

ot: op het filmpje fiets ik niet maar ben ik aan het joggen.

Fijne zondag.

mijnnikonenik zei

In Rusland kom je nog van alles tegen soms ergens in een veld maar dus ook gerestaureerd. Ben dus weer helemaal bijgetankt voor een zonnige zondag.

willy zei

interessant om weten, de afmetingen van deze tanks verbazen me wel..
nu ik bijgetankt heb, kan ik er weer tegenaan Gerda

Natasja zei

Wat een gevaartes zijn het toch he? wat ben je als mens dan klein.

Joris Reyniers zei

Tegenwoordig vind je alles bij de Russen. Kwam het er niet toevallig, dan werd het wel achter de hand gehouden lang geleden. In tijden van oorlog was ook niets te zwaar om mee naar moeder Rusland te nemen. Natuurlijk kan men naderhand daar mee pronken. Maar desondanks toch een mooie reportage over waar de rupsvoertuigen zich bevinden. Jammer genoeg wat ver van huis om die te gaan bezichtigen.

Pieterbie zei

Ze krijgen daar wel een prominente plaats in Oost Europa

FRANK103 zei

Erg succesvol waren die tanks dus niet, nu de wit russen de rode russen er niet mee de pan in gehakt hebben. Of kregen ze ruzie tijdens het rijden, de vrouwelijke kant wilde linksaf of de weg vragen, de mannelijke kant wilde rechtdoor. Hachelijk, dat is het!

Céline S zei

Onlangs kwam in het nieuws dat er iemand een tank in zijn kelder had staan, als verzameling.. Hoe krijg je zo iets in je kelder? :D

Morgaine zei

Het blijft bijzonder dat mensen er zo als hobby mee bezig kunnen zijn... als dan, zie ik ze liever in het echt, rijdend en wel, dat is wel een machtig gevoel en gezicht ;-)

Fijne avond nog lieve Gerda
X

Albert y Mara fotoblog zei

Muchos gracias voor dit stukje geschiedenis over deze tanks die ons volkomen onbekend is. We zijn weer wat wijzer geworden m.b.t. dit schitterende oorlogstuig, de tank, en in dit geval de Mark tank uit WO1.

Boerin zonder Naam zei

Soms zijn de oudjes beter bescherm(en)d dan de nieuwere examplaren. Ze moesten alleen niet nodig zijn......

Wim zei

Speciaal modelleke, ze konden over de loopgraven heen walsen zonder er met hun voorste blijven in te steken.

Lutje zei

dit kon je natuurlijk niet in huis halen :o)

A van de Aa zei

Je kan zeggen over de Russen, maar men is wel zuinig op de geschiedenis in welke vorm dan ook.