maandag 6 juli 2015

Mons


En daar gaan we weer met het vervolg van onze studiereis!

Op de derde dag wandelden we door de historische stadskern van Mons onder het thema "Mons s'est fait peau-neuve...". Vertrekkende aan de voet van de toren van Saint-Waudru maakten we kennis met het rijke historische en recente bouwkundig patrimonium van deze provinciehoofdstad: de restauratie en reconversie van de 17de-eeuwse kapel Ursulinenklooster tot 'Artothèque'  (2015 arch. Atelier Gigogne), de hedendaagse integratie-architectuur van de jeugdherberg (2001 arch. Bureau Aura, Mons), de site van het verdwenen kasteel van de graven van Henegouwen met de romaanse kapel Sainte-Calixte (oudste religieuze gebouw van Mons, nu archeologisch museum), het enige barokke belfort in België (1662-1671, in restauratie tot 2017, UNESCO-werelderfgoed), de afdaling van de pittoreske Rue Cronque, de 'Tuin van de Burgemeester' (sinds 1936 publiek toegankelijke binnenpercelen), de Grote Markt (ensemble 16de-18de-eeuwse huizen) met stadhuis (begonnen 15de eeuw), het oude justitiepaleis (1848, architect Huriau) met kunstwerk 2015, het Maison Losseau (1899-1910, unieke art nouveau interieurs van Paul Saintenoy, Henri Sauvage en Emile Gallé, heropening 2015 tot 'Centre d'Interprétation Littéraire'), de uitbreiding van het gerechtsgebouw (2001 architecten Doré & Sobczak, Mons), het BAM (Museum voor Schone Kunsten, renovatie 2007 architect Christian Menu, Parijs). 

Volgen jullie nog? Hihi.

Op de terugweg doorheen de historische straten van de binnenstad, bezochten we de collegiale kapittelkerk Saint-Waudru (H. Waldetrudis) 15de (koor)-16de-17de eeuw (transept, schip, toren) in Brabantse gotiek, met laatgotische gedenk- en grafstenen, interessant renaissance beeldhouwwerk van de Bergense kunstenaar Jacques Dubroeucq, fraai gebeeldhouwde houten stalles in het koor, en natuurlijk 'Le Car d'Or' (de vergulde relikwie-koets van 'La Ducasse'.

Volgen jullie me nog altijd? Dan kan je hier de foto's bekijken én er een mooie week van maken!

24 opmerkingen:

Lutje zei

Voor mij zijn het mooie foto's uit Mons, met leuke straatjes, belden, oude en nieuwe gebouwen, een mooie markt enz, maar als ik dan jou uitleg over de historie ervan zie, weet jij wel echt veel

francky spruytte zei

Mooie foto's hoor en men moet inderdaad goed te been zijn om je te kunnen volgen. :)
Geniet van de dag.
Groetjes.

Haba zei

Goede morgen Gerda, prachtig weer de reportage van die stad, maar voor de feiten heb ik het nog te warm binnen, tjonge wat een hoop gegevens.
Fijne maandag gewenst.

Marjolijn. zei

Ook in Mons is weer veel moois te zien.
Gelukkig was het toen niet zo warm om alles goed te volgen.

Fijne maandag meis.

Lies zei

Mooie gevels, deuren, (kerk)details... Je zag zòòò veel, Gerda !
Lie(f)s.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Als ik je even niet volg dan lees ik gewoon weer een stukje opnieuw. Of ik stap een stukje harder. Virtueel.
De foto's zijn weer flink de moeite. En de foto hierboven. Wat een mooi sleutelgat/slot is het toch. JE zal zoiets toch maar aan je deur hebben..

Fijne dag. Het zonnetje schijnt weer.

Kay zei

Dringende bijtankdag voor mij:
industriëel, architectuur wat het ook is , ik reis graag mee.
Prima reportage en dito uitleg G-tje. Alle goeds.
Oiriginele " slotfoto"

Joris Reyniers zei

Zelfs van een slot van een poort maakte men een waar kunstwerkje. Je moet maar oog hebben voor het détail. Natuurlijk is dat boeiend voor jullie, architectuurliefhebbers, de geschiedenis van de gebouwen na te pluizen. Voor niet kenners niet altijd eenvoudig om volgen natuurlijk. Maar gelukkig is er de fotoreeks, die het allemaal wat duidelijker maakt. Tja, het is dan ook een studiereis hé.

Morgaine zei

Je weet ons wel vast te houden weer Gerda, hahahaha foto 68 en 84 sprongen er voor mij uit, prachtig!

Ik wens jou ook een geweldige week toe!

X

Pieterbie zei

Wat prachtig is dit zeg. Ik heb het begrepen, ik moet Mons bezoeken. Jammer genoeg durf ik niet naar je album gaan zien omwille van de povere internetverbinding hier in het prachtige gat waar ik verblijf.

A van de Aa zei

PPPpfffff mooie lange fotoreeks van je.....
En ik zal het eerlijk opbiechten, het spoor raakte ik kwijt, wat waar was enz...... Kan je beter ene K volgen..*winkie*
Complimenten aan de gids, die toch wel alle details wist te vinden.
Ik geloof niet dat je iets bent vergeten te fotograferen....
Gtje *winkie* & tot ....

Anoniem zei

nummer 73 heeft mijn absolute voorkeur Gerda

prettige dag

Chantal zei

je zou zo als geschiedenislerares aan de slag kunnen, elke dag leer ik hier weer meer. Of ik het allemaal kan onthouden.. ik vrees het niet. De foto's spreken voor zich, mooi!

willy zei

volgen...

ik heb elk geval mijn best gedaan Gerda...

groeten

FRANK103 zei

Mooie foto's weer, wel een beetje veel.....

Merel zei

Zo veel moois daar al die leuke straatjes

Albert y Mara fotoblog zei

Weer mooie foto's van jou, alleen vragen wij ons af of we alle informatie daarbij met deze hitte hier zullen onthouden. Vandaag weer eens een log geplaatst.

Hilde zei

wat is er daar toch echt veeel te zien in Mons. 't zou een regelrechte schande zijn als we er ook niet een keertje zouden geraken.
groetjes

curieuzeneuzemosterdpot zei

whawww .. da's ne hele boterham, gerda, maar er zit zoveel variëteit én schoonheid in je foto's dat het zéker niet gaat vervelen! ;-))

Wim zei

Knappe reportage alweer Gerda! Amai! De derde dag was wel een hele boterham ;-)

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik heb weer beesiesdag dus ik wens je nog op dit log een fijne dinsdag toe.

Mieke zei

Mooie reportage Gerda en dat slot is een echt staaltje van vakmanschap. Dat kunnen ze nu niet meer of ze hebben er de tijd en het geduld niet meer voor.

willy duvel zei

Heel sterke (voor U normale) fotoreeks van deze studiereis ! Ben wel over mijn toeren door dit allemaal te lezen , zelfs zonder te helpen aan al die vernieuwingswerken ! Grts

mijnnikonenik zei

We zijn in Mons, weer prachtige en variërende foto's. Ben heel geïnteresseerd en heb mezelf beloofd er dit jaar nog eens naar toe te gaan, maar.... Dus kijk ik dubbel zo nieuwsgierig.