zondag 11 november 2018

Zondag: bij-tank-dag

11 november: de wapens zwijgen!
Vandaag honderd jaar geleden eindigde officieel "The War To End All Wars" (de oorlog die alle andere oorlogen moest beëindigen)...

Een revolutie en het uitroepen van de Weimarrepubliek in Duitsland had het einde van de Eerste Wereldoorlog mogelijk gemaakt. De Duitse keizer Willem II vluchtte naar het neutrale Nederland en zou er tot zijn dood in 1941 op zijn Huis Doorn nabij Utrecht asiel krijgen van zijn nicht koningin Wilhelmina.
Klik hier en hier.

Met het in de vroegte van 11 november 1918  ondertekenen van de capitulatie door een delegatie van de nieuwe Duitse republiek in een treinwagon van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits buiten de stad Compiègne (Frankrijk) eindigde de Eerste Wereldoorlog - maar de wapenstilstand trad officieel slechts in werking om 11 uur 's morgens waardoor er nog talrijke nutteloze doden vielen... 
Klik hier en hier.

De bilan in cijfers die doen duizelen en tot op heden (gelukkig) nooit werden overtroffen: circa 9.448.000 gesneuvelde militairen (ca. 5.419.000 Geallieerden tegenover ca. 4.029.000 Centralen), 17.670.905 gewonde soldaten (Geallieerden 9.291.487 en Centralen 8.379.418) - op circa. 64.929.000 gemobiliseerden... Daarnaast een nog steeds onbekend aantal burgerslachtoffers (niet-militairen in Frankrijk méér dan 80.000, en in België méér dan 24.000 volgens laatste berekeningen),  met in de nasleep naar schatting wereldwijd 20 tot 100.miljoen dodelijke  slachtoffers van de "Spaanse Griep" pandemie (niks 'Spaans' - in werkelijkheid door de Amerikaanse troepen naar Europa geïmporteerd via foute vaccinaties - en door de Duitsers aanvankelijk 'Vlaamse Griep' genoemd...). Daarnaast zijn er tijdens oorlogsoperaties nog zo'n. 40 miljoen paarden opgeofferd... De totale oorlogskost bedroeg  208.500.000.000 $ - waarvan Geallieerden 147.000.000.000 $ en Centralen 61.500.000.000 $ - zonder over de materiële 'burger' schade te spreken (vernielde steden en dorpen, infrastructuur, industrieën)...
Klik hier .


Zeldzaam zogenaamd "Vredespopje" (gekleed in Geallieerde Franse-Belgische-Britse-Amerikaanse vlaggen met  Franse cocarde in kleuren rood-wit-blauw als hoofddeksel) - verspreidt na het einde van de Eerste Wereldoorlog (hoofd en ledematen in ongeglazuurd porselein, zogenaamde 'bisquit') - verkocht ten voordele van... (verzameling Leflamand - Deseijn)


Populaire 'soldaten-mascottes' in de Eerste Wereldoorlog waren de geknoopte breiwollen poppetjes "Nénette" en "Rintintin". Nénette speelde een belangrijke rol op het einde van WO1 (zelfs een Franse tank werd naar haar genoemd). Samen met Rintintin vormde zij een immens populair mascotteduo voor de Franse "poilus" aan het front. 
Een oorlogslegende wil dat zij een jong verliefd koppel weeskinderen afkomstig uit Bapaume en St.-Quentin symboliseren dat bij wonder een bombardement door de Duitse "Dikke Bertha" overleefde en daardoor als gelukbrengende 'beschermers van Parijs' in mascottevorm werden geadopteerd. Na de oorlog werden deze als personages via een Amerikaans soldaat 'opgevist' door Hollywood. Vooral de filmhond Rintintin werd wereldberoemd...Klik hier.

En met dit log sluit Guido alias Leflamand de reeks over de Eerste Wereldoorlog af. Tot spijt wie het benijdt of tot opluchting van velen? *wink, big smile*

17 opmerkingen:

Lutje zei

wapenstilstand....einde va de oorlog , einde van je zondagse logjes, maar geen einde van alles, we gaan door hé!
Ik wens je een fijne zondag en hier is een @->- voor jou.

Natasja zei

De allerallerlaatste bij tankdag? Jeetje... ik las van de week dat Wilhelmina altijd volgehouden heeft dat ze niet wist dat Wilhelm zou komen... toch blijkt dat ze niet de waarheid sprak... het is nu 100 jaar geleden en nu zullen er heel veel archieven geopend worden.
https://nos.nl/l/2258552... ik wens je een mooie zondag toe..

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Wapenstilstand was eindelijk einde van oorlog.... Het was laatste verhaal geweest over deze geschiedenis. Guido heeft goede werk aan gehad. Ik wil Guido bedanken voor zijn verhaal. Deze verhaal ontroerd helemaal wat toen vroeger gebeurd is geweest. Vreselijk tijd. Mooie verzameling heeft Guido gedaan. Pop zonder ogen. heel bijzonder om te zien. Maar nooit meer oorlog komen. Guido bedankt. Fijne zondag voor jullie beide. xxx

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik heb door deze logjes heel veel geleerd over die 'Grote Oorlog' zoals de eerste wereldoorlog ook genoemd wordt. Wat ik al eerder zei, omdat Nederland neutraal is gebleven, wist ik er ook niet erg veel van, nu weet ik weer meer over deze verschrikkelijke tijd.

Ik wens je vandaag een fijne zondag toe met hopelijk ook weer wat zon.

pieterbie zei

Een heel mooi einde!
Mijn dank voor deze boeiende reeks dat mij veel bijgeleerd heeft.

Morgaine zei

Wauw... vandaag dus exact 100 jaar geleden vrede in deze oorlog en klaar.... maar ja, dat er nog meer zouden volgen, dat is erg jammer, misschien moeten we dit maar eens opsturen naar alle grote leiders van de wereld, het einde van alle oorlogen en like forever.

Wat mij opvalt, de vlaamse griep, die kende ik niet, en dat toen al eigenlijk dankzij foute vaccinaties, dus bio wapens werden toen al gebruikt... ongelooflijk!

Wel heel mooi Guido, dat je deze dag gebruikt om ermee te stoppen, ja jammer eigenlijk, want ik heb er heel veel van geleerd! Om ook de sporen te vinden hier in Nederland een paar jaar geleden, de Belgen in Amersfoort, als ik dit niet had gelezen van jullie? Dan was mij dat nooit opgevallen het Belgenmonument etc...

Dank je wel, voor al deze geschiedenislessen! Ze worden hier zeer gewaardeerd!

Fijne zondag aan allebei!

X

Anoniem zei

Morgen Gerda, en gemaal,
Ik dank jullie beide voor de mooie en zeer leerrijke schrijven in de bij tank dag op zondag
Nog een hele fijne zondag beide

Marjolijn. zei

Vandaag 100 jaar geleden, gelukkig stopte om 11.00 uur het geweld van de kanonnen en geweren, welke zoveel mensenlevens gekost heeft.
Fijne zondag meis.

willy zei

op deze merkwaardige dag, wil ik vooral Guido bedanken..

hij heeft ons met andere ogen naar deze donkere periode uit onze geschiedenis laten kijken..

groeten

francky zei

Een boeiend stukje geschiedenis om deze reeks af te sluiten.
Blijkbaar hebben we daar niet veel over geleerd in de lessen geschiedenis.
Dat Beglie een industriele grootmacht was wist ik niet. Wie wel trouwens.
Fijne zondag.

John zei

Goeiemiddag Gerda,

100 jaar en we hebben als mens nog steeds niets geleerd. Hoewel ik zelf nooit gevaar heb gekend ligt dit door het hedendaags nationaal socialisme wel weer op de loer. We moeten er echt voor waken dat dit niet weer de zelfde kant opgaat als met de eerste 'en, met de tweede wereld oorlog.

Ik heb wel een en ander bijgeleerd, maar vond het soms wael een bittere pil te lezen allemaal. Als dienstweigeraar lees je liever over andere zaken natuurlijk. Dank voor al die geschiedenislessen.

Fijne dag nog verder.

Tine de Jong zei

Dank je wel voor de boeiende logjes Guido en Gerda waar ik ook veel van heeft bijgeleerd. Wapenstilstand. Een dag om te herdenken maar waarom toch nog zoveel strijd overal. De serie Rintintin heb ik op dvd's hier in mijn dieren verzameling en kijk soms af en toe ernaar. Hopen dat oorlog nooit meer komt want vele onschuldigen waren de dupe van een strijd die lang duurde. Fijne Zondag voor jullie.

Terrebel zei

Wat een droeve geschiedenis, lieve Gerda. Dankbaar dat jullie hier aandacht aan besteedden en van mij mag jij doorgaan met deze boeiende geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Wat mij verdriet is dat men er blijkbaar niet van heeft geleerd. Goed, in het 'westen' kent men al decennialang geen oorlog meer maar in diverse andere landen dendert het oorlogsgeweld onverminderd voort. Terwijl het vooral de westerse landen zijn die en flink veel geld aan verdienen. Het is bijna verdacht...

Haba zei

Goede morgen Gerda, vandaag begint weer een nieuwe week met volop nieuwe kansen. Geniet er volop van :)

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda...

100 jaar geleden.
Het einde van de eerste W.O.
100 jaar geleden...

Ik vind het mooi, dat de vrede herdacht wordt.
Mag van mij wel elke dag!
Het is machtig mooi, dat we in vrede mogen leven... Toch?!!

Groetjes van Marlou

.

Kay ♥ zei

Zulke dingen kunnen een lezer niet vervelen Gerda en Guido.
Men ziet zo dat er over dit log is nagedacht en met een bepaalde voorliefde, overzichtelijk en met liefde is geschreven.
Alleen spijtig dat sommige mensen zelfs na 100 jr nog niet tot de jaren van verstand zijn gekomen. In ieder geval is dit schrijven een mooi item, en treffend. Grtjs

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je even een fijne dinsdag toewensen.