zondag 21 oktober 2018

Zondag: bij-tank-dag

Het Duitse leger was aan verliezende hand en moest inderhaast terugtrekken - de Belgen konden nu succesvol doorstoten: op 15 oktober 1918 wordt Menen bevrijd, op 16 oktober Torhout en de dag daarna is het de beurt aan Oostende en in Frankrijk Lille en Douai (Rijsel en Dowaai)...
Zie ook hier (klik), hier (klik) en hier (klik)

Naast nederlaag op nederlaag aan het front krijgt Duitsland aan het thuisfront steeds meer problemen te incasseren: sociale onrust was het voorspel tot de Novemberrevolutie in 1918-1919 als overgang van het Duitse keizerrijk (aftreden van keizer Wilhelm II) naar de Weimarrepubliek (neergeslagen Spartacusopstand januari-februari 1919) en een catastrofale economische neergang als gevolg van de oorlogsschulden en de strafmaatregelen der Geallieerden die Duitsland zouden worden opgelegd na de capitulatie en de ondertekening van de wapenstilstand 11 november 1918.

De daaropvolgende jaren kreeg de Duitse bevolking de gevolgen te dragen van de oorlog opgestart door het beleid van de uit eigenbelang optredende Duitse aristocratische elite, de hautaine Pruisische legerleiding en de uit de hand lopende naoorlogse crisis als gevolg van de in 1921 aan de Duitse overheid opgelegde herstelbetalingen ten bedrage van méér dan 130 miljard goudmark. En niet zoals in de Tweede Wereldoorlog had de Duitse bevolking schuld aan deze crisis...

In het hongerjaar 1923 volgde daaruit een nog nooit geziene hyperinflatie: de levensmiddelprijzen stegen tussen januari en juni met vele 100%... In november van 1923 moesten zelfs bankbiljetten van 100 biljoen Rijksmark worden gedrukt met een reële waarde van slechts iets meer dan 300 toenmalige Amerikaanse dollar! 

Een anoniem Duitse kunstenaar penseelde bovenstaand plakkaat die de dramatische crisis van 1923 in voedselprijzen en dagelijkse levensnoodzakelijke producten tussen januari en december van dat jaar samenvatte. Het is een volkse herinnering aan een dramatische periode in het begin van de Weimarrepubliek, een decennium gekenmerkt door hevige politieke tegenstellingen tussen links en rechts... 

(verzameling Leflamand alias Deseijn)

13 opmerkingen:

gilbert torfs zei

Goede morgen Gerda,
het beeld dat nu ook overal waar oorlog is of heeft geweest,de wapens zwijgen maar,maar de bevolking blijf de dupe van heel het verhaal.

Weer en knap blogje van geschiedenis
Dank daar voor nog een heel fijne zondag.

Lutje zei

dit is weer iets dat ik niet wist en heel interessant
dat plakkaat vindt ik echt mooi
Een @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda weer een interessant log, de verzameling van Lefla lijkt wel onuitputtelijk . Wij mogen er zo van meegenieten en weer wat over WO I leren.
Ik wens je een fijne zondag toe

Suske. zei

Zoals altijd mag de bevolking de gevolgen van zo'n oorlog dragen.
De mensen aan de top zullen wel voor zichzelf zorgen.
Fijne zondag.

Terrebel zei

De hoge officieren en de mensen die oorlogen starten beginnen nooit als eenvoudig voetsoldaat maar starten - puur vanwege hun afkomst en/of de welstand van hun familie - bovenaan de keten in het leger. Wellicht dat daar het probleem zit. Van alle Amerikaanse senatoren heeft welgeteld één (als ik goed geïnformeerd ben) een kind in actieve dienst. Alle anderen hebben smoesjes bedacht waarom hun kind geen soldaat hoeft te zijn. Mensen die directer bij een oorlog betrokken zijn hebben de neiging toekomstige oorlogen te willen voorkomen. Helaas gelden oorlogen als middel om meer macht en controle te krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar Irak: voor Dessert Storm ging zo'n 12 procent van de olie-productie naar de VS. Na de oorlog was dat percentage gestegen naar 70. Vast geen toeval.

John zei

Goeiemiddag Gerda,

Veel leed tijdens deze bevrijding en de hongerwinter die er op volgde. In Nederland vielen ook vele slachtoffers. Door geweld of honger, of door aan honger en geweld gerelateerde aandoeningen.
Triest dat men er nog steeds niets van geleerd heeft. Zelfs Die lompe Trump heeft nu het atoomverdrag met Rusland opgezegd.
Over idioterie gesproken.

Fijne zondag

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een nieuwe week, ik wens je een fijne maandag toe.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Goede verzameling heeft Guido. Het was toen heel erg.Goede uitleg geschreven. In Nederland was ook heel erg geweest. Ik weet van onze ouders. Toen hadden geen eten. Hadden toen luizen. Moeder was nog kind. Toen de tijd ook haar vader verloren. Ze heeft met ogen gezien. Het blijft altijd afschuwelijk herinneren.In Haarlem gebeurt. Mortier kwam verkeerd terecht door de Engelsen. Haar vader woonde vlakbij spoorwegen. Daar waren toen Duitsers.Was voor de Duisters bedoeld.Toen waren heel veel doden gevallen. Haar vader was hele goede man. Zacht van karakter. Je mist heel erg. Daar in de buurt is ook monument neergezet. Je kan zoveel vertellen. Dagboek...... Daarom oorlog vind ik vreselijk. Fijne week.

Kay ♥ zei

Ik ben in Menen ( Messines ) al meerder keren geweest. Elke keer blijft het beklijven. De gepenseelde prent had ik nog nooit gezien, prachtig gewoon en wat een expressie. Mooi omschreven allemaal wat een van de zwartste paginas uit onze geschiedenis is. Monumenten moet men blijven eren! grtjs

willy zei

de oorlog en zijn gevolgen..

voor wie en voor wat, vraag ik me dan af

groeten

willyduvel zei

Onzinnig maar bestaand erg he Grts en een prettige "werkweek" toegewenst

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga weer richting asiel, dus vroeg op pad.
Fijne dinsdag gewenst.

pieterbie zei

Wat een drama's slechte leiders toch veroorzaken.