dinsdag 16 oktober 2018

Oostende: de haven

Deze zomer bezochten we ook Oostende die we vanaf de haven met de veerboot bereikten. Vroeger was deze haven een vrije vaarhaven. Sinds de opening van de kanaaltunnel is het personenvervoer vanuit Oostende sterk verminderd, daarvoor was het de grootste haven van België op het gebied van passagiersvervoer. Tegenwoordig is vooral het vrachtverkeer van belang en wordt de haven gebruikt voor roll-on-roll-offvervoer.
De haven wordt ook gebruikt voor containervervoer en ander goederenvervoer. De meeste schepen komen van Groot-Brittannië. De haven heeft ook een terminal voor ferry's en cruiseschepen. Naast de haven liggen in Oostende een visserijhaven en de Mercatorjachthaven.
Meer weten? Klik dan hier
De foto's die ik er nam kan je hier (klik) bekijken, die van Guido alias Leflamand komen in een volgend logje aan bod.

UPDATE:
De Sloveense firma Transeuropa Ferries verzorgde een ro-ro vrachtdienst tussen Oostende en Ramsgate tot maart 2013, dacht ik, wanneer ze de boeken neerlegden en het faillissement aanvroegen. Sindsdien is er naar mijn weten in Oostende geen ro-ro meer geweest.

16 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Bovenste foto is een monument geworden hoe vroeger was geweest. Deze haven is zeker schitterend om te zien. Wat leuk dat je ook bootje kunnen varen. Dan zie je ook beter om je omgeving op de water. Veerboot is erg in. Maar ik ben bang voor water. Ik heb iets vroeger meegemaakt. Dan ga ik liever niet bootje varen meer. Wat leuk dat Guido volgende keer blogje komt. Ik ben benieuwd ernaar. Je hebt prachtig serie foto's gemaakt. Fijne dag gewenst.

Kay ♥ zei

Uiteraard ken ik die haven wel en Oostende heeft voor ons ook een eigen betekenis. Maar los daar van vind ik dit een mooie starter van wat ik vermoed alweer een reeks vol ervan. Ik kijk ermee naar uit. Maar het wordt ongetwijfeld zeker informatief en kleurrijk. Mechelse groetjes ♥

Morgaine zei

Goedemorgen Gerda, wat een prachtig album weer, ik hou van havens, allerlei soorten en boten en schepen in al zijn facetten en alles wat erbij hoort, en jij geeft dat hier prachtig weer, waar ik zelf niet heen kan ;-)

Dank je wel, voor altijd weer deze prachtige albums en verhalen en vele info!

X

willy zei

bekend terrein voor mij Gerda...

maar daarom is dit logje niet minder interessant..

knappe foto's

groeten

John zei

Goeiemiddag Gerda,

Persoonlijk vind ik de eerste foto's het mooist. Het oude, het vergane. Vergane glorie. Cruiseschepen mogen ze van mij per direct afschaffen. Gelukkig zette je er geen een op je foto's :P Dat pondje was vast ook erg leuk om op mee te varen. Zijn jullie meegeweest?
Het weer was deze zomer net zo lekker als nu. We krijgen nogawat moois op ons bordje.

Fijne dag nog.

klaproos zei

alweer een heerlijke serie uit de haven lieve Gerda,
mooi geschoten,
wat een werk is er aan dat bootje om het waterdicht te houden hé :-)

Lutje zei

een haven, bootjes het is allemaal mooi
je post altijd iets anders op je blog, en dat maakt het interessant
Een @->- voor jou

Marjolijn. zei

De bovenste boot is wel vergane glorie, hopelijk wordt hij nog opgeknapt voor een tweede leven, maar misschien ook wel rijp voor de sloop.
Maar als shower kan hij vast nog wel even mee.
Fijne avond.

Lies zei

Knappe reeks, Gerda !
Lie(f)s.

Suske. zei

Ik ben al dikwijls in Oostende geweest maar de haven heb ik nooit bezocht.
Leuk om die haven via jouw foto's te leren kennen.

Kay ♥ zei

Een groetje op woensdag. Ik spring later nog eens binnen na gedane kleinzoon-dag ;-)

Haba zei

Goede morgen Gerda. Mooie foto's van de haven en de schepen. Ik ben er wel eens vandaan naar Engeland gevaren heel erg vroeger trouwens ;)
Voor vandaag wens ik je een fijne woensdag toe, ik heb een vrije woensdag omdat het herfstvakantie is.

Liesbethblogt zei

Het is zooo lang geleden dat ik een midweek in Oostende was. Hoop herinneringen komen er boven door je foto's

Tine de Jong zei

Ook al vaak in Oostende geweest en ook bij de haven. Ik vond foto met al de mossels op het hout erg mooi maar ook de anderen hoor.

Tine de Jong zei

Dit bericht wat je krijgt kan je ook weer weg doen hoor. Maar weet niet of dat je al weet dat G+ stopt volgend jaar augustus. En jij hebt hier ook albums staan en die zijn dan ook weg dus houd hier rekening mee. Want zou zonde zijn als je deze dan ook kwijt zal raken. lees hier meer. copieer het even.

https://plus.google.com/u/0/s/%23SaveGooglePlus/posts

pieterbie zei

Ik zie mij genoodzaakt om een kleine opmerking te maken op wat je gescheven hebt. Er is namelijk geen roll-on-roll-off meer in Oostende.
De Sloveense firma Transeuropa Ferries verzorgde een ro-ro vrachtdienst tussen Oostende en Ramsgate tot maart 2013, dacht ik, wanneer ze de boeken neerlegden en het faillissement aanvroegen. Sindsdien is er naar mijn weten in Oostende geen ro-ro meer geweest. Ze hebben dan ook van de ro-ro kaai een publieke gratis parking gemaakt, ik parkeerde er de wagen toen ik nog naar Brussel ging werken. Nu de betaalparking aan de voorkant van het station af is, hebben ze die gratis parking natuurlijk gesloten :-)

Die houten schuit die jullie fotografeerden is nieuw, heb die zelf nog niet gezien. Dus zal er nog niet zo lang liggen.

Goed fotowerk!