zondag 12 augustus 2018

Zondag: bij-tank-dag


VERGETEN STILLE HELDEN VAN HET HONDERDAGENOFFENSIEF...

Terwijl aan het front de Geallieerden op 8 augustus 1918 in een onverwacht door tanks ondersteund infanterieoffensief aan de Somme (foto boven) de volledig verraste Duitse bevelhebbers (die nauwelijks de tijd kregen artillerievuur te organiseren wegens aflossing van hun troepen) door het achterwege blijven van een voorafgaand langdurig Geallieerd artillerie bombardement, tot een chaotische terugtrekking werden gedwongen (foto onder) waarbij circa. 50.000 Duitse soldaten krijgsgevangen zijn gemaakt en zwaar materiaal massaal moest worden achtergelaten, begonnen deze door de tactiek van de 'verschroeide aarde' niet enkel bruggen, spoorwegen, munitiedepots, fabrieken enzoverder op te blazen, maar ook enkele der nog overgebleven aangehouden 'Geallieerde spionnen' in o.a. het Duits Etappegebied (rond Gent) achter het front te fusilleren in de laatste maanden vóór het einde van de Eerste Wereldoorlog. Zo gebeurde met de laatst gearresteerde leden van de Meetjeslandse spionagediensten genre 'Dienst Roze' en 'Dienst Poes' (waartoe o.a. de gebroeders Van de Woestijne -  Edgard, een werkloze spoorwegarbeider en Edmond, een verzekeringsagent uit Eeklo behoorden - de eerste is al in 1916 in de Gentse gevangenis aan de Nieuwe Wandeling gefusilleerd en de laatste in het Gravensteen amper één maand voor de Wapenstilstand. In Eeklo is een plein naar hen genoemd). 


Als enkele der laatsten van de vele duizenden verzetsstrijders in de Eerste Wereldoorlog zijn op 12 augustus 1918 in Gent Albert Vermoere en David Honoré gefusilleerd. De twee Belgische verzetslieden wonende in het Nederlandse Westdorpe bij Sas van Gent hadden zich laten inlijven bij de Britse inlichtingendiensten om informatie te smokkelen over en door de beruchte dodendraad aan de grens tussen Nederland en België. Honoré was al sinds 1915 actief in het illegaal overbrengen van brieven naar Nederland, Vermoere was nog maar pas actief. In juni waren de twee weer eens clandestien België binnengekomen en hielden zich schuil bij een boer in Moerbeke. Op 29 juni beschoten de twee een Duitse politieman en hielden zich daarna schuil in de velden. In de wijk Kruisstraat in Moerbeke, waar het incident had plaatsgegrepen, moesten de bewoners daarvoor vanwege de Duitse bezetter represailles ondergaan. Om die reden verraden door de boer die hen eerst onderdak had verleend, werden Albert Vermoere en David Honoré midden juli aangehouden en op een snel-proces beiden veroordeeld tot de dood met de kogel....
Zie verder hier (kik), hier (klik) en hier (klik). De beide laatste moeten als PDF worden geopend!

12 opmerkingen:

Lutje zei

Gerda,
vergeten helden,
ik denk meer voor onze generatie, niet voor mensen die de oorlog meemaakten..
Een @->- voor jou.

pieterbie zei

Oh dear, wat jammer dat die twee helden het met hun leven moesten bekopen.
Oorlog hé.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Het is hele geschiedenis om te lezen hoe vroeger met de oorlog gebeurd is geweest. Vreselijk voor slachtoffers. En ook gewonde soldaten zie enkele foto van klikken. Het was toch lange oorlog geweest. Het was ook wapenstilstand geweest in de tijd. Hopelijk maken dit nooit mee. Gent was ook vreselijk ook geweest. Gebouwen hielden niks van over. Sommige landen hielpen daar ook mee. Foto's kun je al goed zien. Fijne dag gewenst.

Haba zei

Goede morgen Gerda, inderdaad vergeten helden die zelfs hun leven gaven voor de vrijheid die er nu bestaat. Ik heb nooit veel over de eerste wo gelezen of gehoord, maar door jouw blog kom ik er steeds meer over te weten.
Ik wens je een fijne zondag toe.

francky spruytte zei

Een mooi blog over deze vergeten helden.
Goed dat je er aandacht aan schenkt.
Die PDF bestanden zijn een hele boterham.
Bedankt om deze met ons te delen.

willy zei

vergeten helden die hun leven lieten...

zoiets geeft een wrang gevoel

fijne zondag

A van de Aa zei

D'n A terug uit Frankrijk,.... iets anders dan Engeland…. Maar zo te zien heb je je ook vermaakt in Oostende.... nu nog het westen *Winkie*

Gtje, groetjes,

John zei

Goedemorgen Gerda,

Weer een belangrijk stukje geschiedenis les waar de hoge heren niets van geleerd hebben, gezien het feit dat er nog steeds oorlog is en men nog steeds mensen tegen elkaar opzet.
gelukkig is het hier momenteel relatief rustig. Geen zin in oorlog.

Ik wens je een prettige dag

Tine de Jong zei

Dank je wel voor dit stuk geschiedenis wat voor vele grote impact hadden. Jammer dat vele niet inzien wat oorlogen vele onschuldige mensen aandoen. Helaas nog steeds veel oorlogen overal en zal nooit stoppen omdat men maar meer macht wil hebben. Een wereld zonder oorlog zal de wereld eens rust geven. Van mijn overleden opa veel verhalen gehoord over de 2e en dat was al heel erg. Hoop nooit mee te maken hoor. De eerste weet ik niet veel van maar door jullie schrijven leer ik daar ook wat van. Fijne Zondag wens ik jullie beiden.

P.s heb een antwoord achtergelaten op site voor jou bij vis sport.

Terrence Weijnschenk zei

Goed weer dat je dit onder de aandacht brengt, lieve Gerda!
Dan te weten dat de mensen die wij nu verzetshelden noemen eertijds als schurken werden gezien onder de toen geldende wetten in de regio. Dus rijst de vraag: 'Moet je je altijd aan de wet houden?' Helaas een zeer actuele vraag. Wie bepaalt tenslotte wanneer een wet al dan niet legitiem is?

Ik kreeg een brok in mijn keel bij het lezen en volgens mij is dat een goed teken.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je een fijne maandag wensen.

Haba zei

Goede morgen Gerda, voor mij vandaag weer asieldag. Ik wens je een heel fijne dinsdag toe, geniet ervan.