zondag 5 augustus 2018

Zondag: bij-tank-dag

DE BESLISSENDE VELDSLAG VAN DE "GROOTE OORLOG" AAN HET WESTELIJK FRONT TUSSEN 18 JULI EN 11 NOVEMBER 1918 IS BEGONNEN...

Last van de warmte hadden ze niet in de zomer van 1918 - de temperatuur steeg nooit boven de 15 à 20 graden... Of deze gematigde zomer toen meegespeeld heeft om een keerpunt te bieden in de vijandelijkheden is niet geweten - maar met een zomer zoals we nu meemaken zouden ze het dubbel lastig gehad hebben aan het front. Het laatste Duitse offensief - hun "Friedenssturm" - in de lente ingezet nabij Reims en aan de Marne, was tot staan gebracht dank zij het verweer van de Franse, Britse en 'verse' Amerikaanse troepen met steun van zware artillerie, bijna 550 Geallieerde tanks van alle types (360 zware Engelse Mark IV, 96 zgn. 'Whippettanks' Mark A en 90 Franse Renault FT) en zelfs vliegtuigen... Op donderdag 8 augustus werden de Duitse troepen daardoor  in 1 dag méér dan 10 kilometer teruggedreven. Zelfs de succesvolle Duitse opperbevelhebber Erich Ludendorff moest deze nederlaag toegeven: "Der 8. August ist der schwarze Tag des deutschen Heeres in der Geschichte dieses Krieges“. Die dag liepen de Duitse verliezen op tot 30.000 soldaten - waarvan de helft krijgsgevangen... 

De 'oorlogsmoeheid' sloeg niet enkel in de Geallieerde rangen toe - ook in de uitgedunde Duitse stellingen. Al telde men aan Duitse zijde nog 2,5 miljoen soldaten - de meesten werden slecht bevoorraad en waren uitgeput aan het einde van hun krachten... Midden augustus drong de legerleiding er tijdens een inderhaast samengeroepen bijeenkomst in het Belgische Spa al op aan om door de uitzichtloze verdediging van het front een wapenstilstand te overwegen. Wat eind september 1918 de Duitse regering deed besluiten onderhandelingen met de Geallieerden aan te knopen omdat de verdediging van het front elke dag zou kunnen begeven. Daarom begon het Duitse leger zich in alle stilte terug te trekken - en op 4 oktober werd Woodrow Wilson, de toenmalige Amerikaanse president, gecontacteerd om vredesonderhandelingen aan te knopen. 
Toch zouden de soldaten aan het front nog tot 11 november - de allerlaatste dag van de Eerste wereldoorlog - verder geconfronteerd blijven met oorlogsgeweld...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

De 'samenvatting' van het oorlogsgeweld aan het Westelijk front tijdens de finale veldslag van de "Groote Oorlog" - een kat zou er haar jongen niet meer in herkennen... De linkse zware lijn toont het front op 18 juli, de rechtse bij de wapenstilstand op 11 november 1918...

11 opmerkingen:

Lutje zei

oorlogsmoeheid, dat zou iedereen moeten hebben...
Ik wens je een fijne zondag en hier is een @->- voor jou.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Toen was geen hoge temperatuur schrijf jij. Interessant verhaal om te lezen. Vroeger was oorlogmoeheid. Duitsland hadden heel veel soldaten. Het is best behoorlijk veel. Daar moesten allen gaan vechten dat is het. En ook heleboel gesneuveld. En ook heel veel gevangen genomen.Oorlogs geweld was toen heel erg geweest. Ik wist niet hoe en wat. Door jou leer ik van jou verhaal en je foto's tekeningen. OT:Gisteren hadden gezellig dagje gehad. Wel tijd thuis gekomen voor Jimmy. Fijne zondag voor jullie beide.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Weer een stukje wijzer geworden. Dat was een koude zomer. Dan heb ik ze toch liever zoals ze nu zijn. Heerlijk genieten toch, maar het zou idd niets zijn als je aan het front ligt.
Helaas heeft de oorlogsmoeheid niet doorgezet en voeren we nog steeds oorlog.
Fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een stuk belangrijke geschiedenis op deze zondagmorgen. Maar dat kaartje. . . ze hebben de Schelde verdonkeremaand, de Maas daar ergens in uit laten lopen en de Rijn een aantal kilometers zuidelijker geplaatst. Ik neem aan dat de troepen wel een stafkaart in hun bezit hadden, want hiermee zou je geen oorlog kunnen winnen vrees ik. Maar oorlogen zijn nog steeds aan de gang, al is het niet hier op onze drempel.

Ik wens je een fijne zondag toe

willy zei

oorlogsmoeheid...

ik denk dat er weinig soldaten zin in hadden

maar veel keuze kregen ze niet

fijne zondag

Suske. zei

Hopelijk krijgen onze wereldleiders ook oorlogsmoeiheid want zoals de zaker er tegenwoordig voor staan is er niet veel nodig om ten strijde te trekken.

Merel zei

Even dag zeggen Gerda
Ben op korte tijd veel van mijn zicht verloren blogbezoekjed is moeilijk en vermoeiend, ik proberr het nu heel even
Wacht al een hele week op telefoon van een prof in Gent

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je een fijne maandag toewensen, is het daar bij jou erg warm of hebben jullie een heerlijk koele woning?
In ieder geval een fijne maandag gewenst.

Terrebel zei

Dankjewel dat jullie ons blijven vertellen over de verschrikkingen van toen, lieve Gerda. Goed dat het niet vergeten wordt. Opdat wij leren. En blijven leren. Al die verwoeste jonge levens. Niet alleen de levens van de soldaten maar ook de levens van hun geliefden werden verwoest. Maar waarom eigenlijk precies? Macht, bezit, prestige?

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga weer naar het asiel vandaag, mijn vakantie daar is voorbij. Wel te hopen dat het niet verschrikkelijk heet is , maar ja een metalen dak is ook niet ideaal in deze hete periode.
Fijne dinsdag gewenst.

Pieterbie zei

Jammer dat het oorlogsgeweld bleef aanhouden terwijl er eigenlijk al over een einde onderhandeld werd.