donderdag 2 augustus 2018

26. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 5 WENTWORTH WOODHOUSE


Zie je dit? Deze mooie naakte 'interieurverzorger' legt nog de laatste hand aan een grote poetsbeurt zodat we tijdens onze studiereis een proper kasteel kunnen bezoeken hihi.

Wentworth Woodhouse, als één van de grootste private paleizen van Europa is het "Versailles van het Noorden" is  samengesteld uit twee volledig verschillende architectuurstijlen en gebouwd in opdracht van de eerste markies van Rockingham tussen 1723 en 1750. Met een westgevel in barokstijl en een oostfront in Palladiaanse stijl is deze laatste tuingevel dubbel zo breed als deze van het Buckingham Palace. Wentworth Woodhouse (decor voor menige Engelse kostuumfilm of historische TV-serie) behoorde ooit toe aan de adellijke Fitzwilliam dynastie, grootgrondbezitters en eigenaar van een koolmijnen-imperium.

De restauratie en het herstel van het vroegere jachtslot en -domein, na de Tweede Wereldoorlog tot "aan de achterdeur" geëxploiteerd als genationaliseerde open lucht koolmijn (reden waarom de gevels zo vervuild zijn en het gebouw verzakkingen vertoont), zou £47 miljoen kosten wat tot het failliet van de familie leidde en tot de openbare verkoop van het oorspronkelijk meubilair en van het paleis voor £7 miljoen.
Een slechts in 2017 opgestart renovatieproject door de daartoe gestichte Wentworth Woodhouse Preservation Trust" die het geheel nu overgenomen heeft zal in fasen de restauratie uitvoeren en een deel van het oorspronkelijk meubilair terugkopen met steun van de "National Trust".

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.

De foto hierboven werd op mijn Facebookpagina (klik) geweerd, begrijpe wie het begrijpen kan...

12 opmerkingen:

francky spruytte zei

Hoe mooi het daar is kunnen we zien dankzij jouw foto's.
De tekst is ook weer meer dan het lezen waard.
Zo leren we steeds weer iets bij, ik toch.
Fijne donderdag gewenst.

pieterbie zei

Wat een prachtige plek.
Ik ben blij dat ze dit intussen in ere hersteld hebben of er mee bezig zijn.
Tja, er zijn vele adelijke families failliet gegaan in de UK na de eerst en tweede wereldoorlog.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Wauw wat is dit heel mooi om te zien. Je ziet ook van binnen. Wat is deze gebouw heel mooi uit. Kunstbeelden ziet goed uit. Plafon is echt schitterend. Je kijkt met ogen uit van binnen. Prachtig serie foto's heb je gemaakt.Renovatie hebben heel goed opgeknapt. Goud hebben prachtig bijgewerkt.PRACHTIG!!!!! Fijne dag gewenst

Lutje zei

weer mooie foto's....
en spijtig dat ze hun poetskar niet gebruiken ;-)
Een @->- voor jou.

Haba zei

Goede morgen Gerda, als die wat uitvoert dan mag hij zo wel bij mij aan de gang, het is veel te warm om te poetsen de laatste tijd. Ik haal even een stofzuiger door de kamers en dan ben ik al tevreden . Ach ik woon maar alleen dus erg vuil wordt het ook niet natuurlijk.
Ik wens je een fijne donderdag toe.

torfs gilbert zei

Goede morgen Gerda,

Wat een pracht en alles in goede staat, je kon blijkbaar geen ogen genoeg hebben om al dat pracht te bewonderen, maar wij kunen dat wel dank zij jou foto's
Dank daar voor nog en fijne dag

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Ook voor het decor van speelfilms is en wordt het gebruikt. Ik zie zo een paar films voorbij komen waarvan ik weet dat ze daar ook gefilmd hebben. Echter, wat jij hier laat zien zien we natuurlijk niet allemaal in films en dergelijke.
Zo hebben we toch weer iets meer achtergrond.
Betalen ze de interieurverzorgers zo weinig dat ze geen kleding kunnen kopen? ;)
Fijne dag

Marjolijn. zei

Weer mooie plaatjes van een mooi reisje...!!
Op naar een warm weekend meis.

Haba zei

Goede morgen Gerda, tja is FB niet Amerikaans van oorsprong? Die zijn zo preuts dat ze zelfs blote marmeren mannen weren. Daarentegen mag je wel foto's plaatsen van de dodelijkste wapens en hun gevolg, tenminste dat vermoed ik. Ik heb geen FB dus ik zou het niet weten.
Maar zou je wel een blote marmeren dame mogen plaatsen? Ik ben benieuwd of ze die ook verwijderen.
Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Haba zei

Ik kom je even een heerlijk weekend toewensen allereerst een fijne zaterdag.

pieterbie zei

Oef, ben hier inderdaad al geweest :-)
Heb al gereageerd, bedoel ik :-)

willyduvel zei

Mooi mooi wat mij het meeste is opgevallen : de perfectie van de foto's Enig !! Grts