zondag 8 juli 2018

Zondag: bij-tank-dag

DE VERZWEGEN ACHTERHOEDE...

Tot midden september (dus netjes te bezoeken tijdens de vakantie aan de kust...) loopt te POPERINGE de recent geopende tentoonstelling "HEELKRACHT/HEALING" over DE ROL VAN DE BELGISCHE VERPLEEGSTERS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG (Gasthuiskapel - open 13:00-18:00 - ma gesloten - toegang gratis). Een niet te missen bezoek - samen met dat aan het Britse Talbot House in deze achterhoedestad nabij het front rond Ieper en het militair veldhospitaal aan de Lijssenthoek. Maak er een daguitstap van!

POPERINGE - Geallieerde 'etappenstad' net wat Gent was voor de Duitsers - was het zenuwcentrum voor militaire operaties: soldaten, bevoorrading, informatie, alles wat rond Ieper ingezet werd passeerde langs deze 'veilige stad' waar de Franse en Engelse troepen op verlof kwamen achter het front. Niemand kan zich vandaag in dit rustige stadje nog voorstellen dat het toen bruiste van het nodige 'uitgangsleven'... Het stadje van 10.000 inwoners kreeg 250.000 Britse troepen binnen haar wallen met de nodige problemen van dien in geïmproviseerde pubs, bordelen, cinema's, concertzalen, clubs...  Het "Talbot House" ("The Olde House" ofte "Every Man's Club") was een typisch Britse soldatenclub zonder onderscheid van rang met tuin waar men de nabije oorlog even kon vergeten (onder het uithangbord: "All rank abandon ye who enter here" en "To pessimists, way out!"). In de kapel - tevens geïmproviseerde concerthal - gingen optredens door van de "The Happy Hoppers", en werden films met Charlie Chaplin vertoond...  (doorlopend open 10:00-17:30 - ma gesloten - toegang €8 65+ €7)


In POPERINGE-LIJSSENTHOEK - een gehucht destijds 'Remy Siding' herdoopt - was van 1915 tot 1920 het grootste militair veldhospitaal achter het Westhoek front gevestigd: tenten en barakken hadden op piekperiodes 4000 hospitaalbedden ter beschikking. Het was aangesloten aan de spoorlijn Poperinge-Hazebroek voor triage en snelle evacuatie van gewonden. De aanpalende begraafplaats is de spiegel van het oorlogsgeweld in de zogenaamde 'Ieperboog', met bijna 11.000 graven op de grootste militaire begraafplaats van de Westhoek, in 1918 ontworpen door sir Reginald Blomfield, de architect van o.a. de Menenpoort.

De belangrijke rol van het medisch corps - in het bijzonder de verpleegsters - wordt toegelicht in het modern opgevatte WETENSCHAPPELIJK INTERPRETATIECENTRUM LIJSSENTHOEK opgestart 2012 in samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Poperinge, het Talbot House, de Commenweath War Graves Commission, het Flanders Fields Museum, het Memorial Passchendaele en het Netwerk 'Oorlog en Vrede in de Westhoek'. 
Ietwat buiten het traditioneel circuit gelegen rond de Herdenking van de Groote Oorlog is dit moderne bezoekerscentrum herinnerend aan de toenmalige barakken, nochtans het bezoeken waard... (dagelijks geopend tussen 9:00 en 18:00 - toegang gratis).

Zie ook hier (klik) en hier (klik), bij deze laatste link de pdf openen die je onderaan de balk vindt.

10 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

De Belgische verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog was hele goede hulp geweest. Het was verschrikkelijk tijd geweest in de oorlog. Er waren zoveel gewonden. Daar weren heel goed verzorgt. Helaas ook veel slachtoffers geweest. Het is goed herdenking aandacht geeft. Museum was daar interessant om te kijken toen gebeurd was geweest van vroeger. Laten maar hopen nooit meer oorlog komt. Vrede op de aarde! Ppfff...pijn op de stoel zitten.
Fijne zondag.

Lutje zei

in elke oorlogsfilm en natuurlijk zeker in het echt, was dit de plaats die er moest zijn
daar zal ook wel veel over te vinden zijn
daarom dit tentoonstelling
Een @->- voor jou

torfs gilbert zei

Goede morgen Gerda,
wat en werk hebben deze verpleegsters gedaan, en hoe veel hebben er en trauma aan over gehouden, ze stonden toen al onder een hoge druk, en toen hadden ze de middelen nog niet van nu;wat een ellende moet dat geweest zijn
en ik vind dat wij daar ons hoedje voor af moeten doen.

Ook nu moeten wij dat doen want zelfs met de modernste middelen worden ze nog steeds niet gewaardeerd voor wat ze doen

Nog en fijne zondag

John zei

Goedemorgen Gerda,
Ik denk niet dat ik de tentoonstelling zal bezoeken. Al die ellende die er toen gebeurt is, ik weet niet.. De verpleegsters deden echt zwaar werk, en wat een ellende hebben ook zij gezien en meegemaakt.
Ik wens je een fijne zondag.

willy zei

een ander aspect van deze oorlog Gerda

ik heb dit meteen op mijn "to do" lijstje gezet

prettige zondag

Terrebel zei

Goed dat hier aandacht aan wordt besteed, lieve Gerda! Maar al te makkelijk en vaak wordt verwezen naar soldaten als het gaat om 'helden van de oorlog' maar zonder verpleegkundigen, fourage en andere ondersteunende groepen hadden diezelfde soldaten niet hun prestaties kunnen leveren.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga later de info nog lezen, nu ben ik nog te 'onwakker' om alles door te laten dringen. Gister een drukke maar gezellige dag gehad en ik ben net mijn bedje uitgerold.
Ik wens je een fijne maandag toe.

Erika zei

Lijkt me heel interessant om te zien en mee te maken als verpleegkundige!

pieterbie zei

Gloeiend interessant, weet niet of ik tijd zal vinden, maar ik hoop van wel.

Suske. zei

Over die verpleegkundigen heb ik nooit iets gehoord of gelezen. Goed dat ze hier herinnerd worden.