zondag 25 maart 2018

Zondag: bij-tank-dag

Tussen  21 en 28 maart 1918 - honderd jaar geleden deze week - begon het laatste grote Duitse lenteoffensief aan het westelijk front met als doel...  Parijs! 



(Duitse propagandafoto)

Waar het Duitse leger in opdracht van Hindenburg en Ludendorff met hun "Kaiserschlacht" zou toeslaan kon tot het uiterste geheim blijven. De aanval gebeurt uiteindelijk in Picardië, langs het front aan de Somme-Oise, over een afstand van meer dan 50 km tussen Arras en Laon. Van daaruit werden de Franse steden - tot Parijs toe - bestookt door de Duitse Krupp-artillerie en zelfs met in snelheid buitgemaakt Geallieerd geschut. Een zwarte week voor de Geallieerden.

Dit mega-offensief begon elke vroege ochtend met een vijf uren durend bombardement door de Duitse artillerie over de hele breedte van het front tussen Arras en Laon, waarna bij volledig daglicht de infanterie in actie trad. Deze door de Duitsers ontwikkelde zgn . "Bruchmüllertaktik" dag-op-dag liet hen toe de vijandelijke stellingen snel in te nemen. Daarenboven moest dit gebeuren vooraleer de Britten zich konden herstellen van de uitputtende veldslagen rond Arras, Passchendale, Mesen en Cambrai, en voordat de Amerikaanse militaire versterking op volle toeren zou draaien. 

In het noordelijke helft van de aanvalszone moesten de Britten na een tijdlang stand te hebben gehouden zich uiteindelijk toch terugtrekken. Op de tweede dag van de aanval namen de Duitsers al 16.000 gevangenen en maakten 200 kanonnen buit.  De dag daarop veroverden ze Péronne en Ham, en staken de Somme over. Diezelfde dag nog verhevigden de Duitsers hun aanval in het zuiden, tussen de Somme en de Oise. Ze veroverden de steden Roye en Noyon op het Franse leger.


Meer naar het zuiden stootten de Duitsers op 24 maart door naar Chauny, een stadje dat ze vorig jaar nog met de grond gelijk hadden gemaakt. De volgende nacht voerden ze in het noorden een nieuwe aanval uit op Bapaume, waar de Britten tot dan toe hadden kunnen standhouden. Maar ook deze stad werd (opnieuw) door de Duitsers veroverd. 
Erger nog - in ten noorden van de Somme moest spijts  Britse tegenstand Albert worden opgegeven - een stad waar de voorbije jaren hevig werd gevochten maar die tot dan nog nooit in Duitse handen was gevallen.

Op 26 maart verhevigden de Duitsers hun aanval zuidwaarts, tussen de Somme en de Oise, en veroverden de steden Roye en Noyon op het Franse leger. De dag daarop bleven ze naar het westen opschuiven en bereikten Montdidier:  een enorme bres tot 40 km ver in het Frans-Britse front en 50.000 krijgsgevangenen in nauwelijks een week tijd! In vergelijking met alle vorige offensieven aan het Westelijk Front is dat een nooit gezien succes. De snelle opmars bracht ook een enorme stroom vluchtelingen naar het zuiden op gang.

De historische stad Amiens, een belangrijk verkeersknooppunt op amper 30 km van Albert, was rechtstreeks bedreigd. en met Noyon op 100 km van Parijs opnieuw in Duitse handen vreesden de Fransen voor hun hoofdstad die vanaf 23 maart overdag met grote regelmaat beschoten werd. 
Die vrees werd waarheid toen de Duitsers als propaganda een felicitatietelegram van de Duitse keizer Willem II aan de leiding van de befaamde kanonnenfabriek Krupp in Essen publiceerden:  “Ihr neues Geschütz hat mit der Beschießung von Paris auf weit über 100 Kilometer Entfernung seine Probe glänzend bestanden..." ("Uw nieuw kanon heeft bij de beschieting van Parijs over meer dan 100 km zijn proef glansrijk doorstaan..."). Het superkanon haalde zelfs afstanden tot  130 km! Er werd met dit "Kaiser-Wilhelm-Rohr", spottend "Dicke Bertha" of  "Lange Max" bijgenaamd, een trieste bladzijde toegevoegd aan de 'roem' van de gevreesde Krupp-fabrieken...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

(Duitse propagandafoto)

(Duitse propaganda postkaart)

11 opmerkingen:

Lutje zei

al weer 100 jaar geleden en jij maakt er zo'n logje van
je weet echt veel, dit is echte interesse
Een @->- voor jou.

torfs gilbert zei

Goede zondag morgen Gerda

hola Paula weer zeer leerrijk hoor,
en het leest allemaal zo vlot
en je foto's zijn zeer goed

nog en fijne zondag verder, ook met een uurtje minder slaap

pieterbie zei

Je was er als de kippen bij vanmorgen op mijn blog, waarvoor dank.

Amai: Kanonenstadt Essen, 't is precies iets om trots op te zijn.
Raar volk toch die Duitsers.

Heel interessant stuk geschiedenis breng je hier weer.

Haba zei

Goede morgen Gerda, van die laatste kaart zoude de tegenwoordige milieu activisten een rolberoerte krijgen vrees ik.
Maar je hebt weer een stuk geschiedenis opgeschreven, waarover ik niet veel wist.
Ik wens je een fijne zondag toe.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
100 jaar geleden is best wel lang geleden. Dit mogen nooit van leven vergeten toen gebeurt was geweest. Vreselijk oorlog toen geweest. Ik wist niet hoe toen gebeurt was. Het is hele geschiedenis om te lezen.Kaart is zeker heel gezicht.
Fijne zondag gewenst.

Natasja zei

100 jaar, een eeuw! Informatief blog, oorlogen worden nu anders uitgevochten, wij kijken nu de serie Vikings, en dan denk ik het zit in de men, het primitieve, overleven. Ot: ja daar werk ik nu. Ik hoop dat ik weer regelmatig kan bloggen en reageren, maar een gezin en kinderen en werk slurpt energie.

Anoniem zei

Het is ondertussen 100 jaar geleden dat dit alles gebeurde.
Interessant stukje geschiedenis waar ik niets over wist.
Groetjes en fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda een fijne maandag gewenst.

willy duvel zei

Als ik het zo zie is het juist nu Wat vliegen de jaren snel dus Maak er een gezellige week van Grts

Ikhebrechtopwonderen zei

Indrukwekkend

Haba zei

Goede morgen Gerda, voor mij vandaag weer eenasieldagje, ik wens jou een fijne dinsdag toe, wat je dan ook doet vandaag, geniet ervan.