dinsdag 27 maart 2018

1 In de ban van de tijd maart 2018 Kennismaking Sint Pietersabdij

In de ban van de tijd (klik) gaat over een van de meest fascinerende fenomenen aller tijden: de Tijd. Niets is meer vertrouwd en tegelijk zo ongrijpbaar. Soms gaat hij razendsnel. Soms tergend traag. Wat je ook probeert, je krijgt er geen vat op. Met tot de verbeelding sprekende objecten en geschriften die al sinds eeuwen dit mysterie proberen te ontrafelen, brengt deze tentoonstelling een ode aan al die wetenschappers, instrumentenbouwers, ingenieurs en avonturiers die eeuwenlang gezocht hebben naar een antwoord op die ene wetenschappelijke vraag: ‘Hoe laat is het?’

Samen met Sven Speybrouck, de man van onder andere Interne Keuken op Radio 1 en Publiek Geheim op Canvas, en filosoof en wetenschapshistoricus Maarten Van Dyck, tevens curator van de tentoonstelling, gaat de bezoeker, gewapend met een audiogids, op ontdekkingsreis. Sven vraagt Maarten de oren van het lijf, nieuwsgierig naar de petites histoires achter dit hersens brekende topic.

“In de ban van de tijd is een tentoonstelling die kadert in het Out of the box project van de UGent en het Gentse Universitair Museum (GUM). Ter gelegenheid van de 200-ste verjaardag van de universiteit, stuurt ze wetenschappelijke collecties uit het GUM en de Boekentoren Out of the Box naar 4 culturele instellingen in Gent voor een verrassende dialoog tussen wetenschap en stad.” 

Natuurlijk waren we er als de kippen, bij om er foto's (klik) te maken hihi en in de volgende logjes zullen we de rest van de tentoonstelling bekijken. Fijne nieuwe week allemaal!

18 opmerkingen:

torfs gilbert zei

Goede morgen Gerda,
wel ik moet zeggen als ik je verhaal lees blijft de tijd even stil staan, maar als je stopt met lezen ben je al even verder in de tijd,
maar jij hebt de tijd toch maar mooie in beeld gebracht, nog en fijne dag verder

Merel zei

De tijd kabbelt rustig verder ... mooi gedaan

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Je ziet zoveel verschillende klokken. Heel apart om te zien van jou foto's. Deze museum is interessant om te kijken. Je hebt prachtig foto's kunnen maken. Ik wens jou fijne dag. 😉

MEDITATIEINVOLENDAM zei

Gezelligheid kent geen tijd.:D

klaproos zei

mooi Gerda,
tijd we hebben allemaal even veel en toch komen sommige mensen altijd té kort :-)

Lies zei

Wordt boeiend, Gerda, voor ons/je bloggers !
Lie(f)s.

Natasja zei

Tijd is een wonderlijk iets, als je wilt dat de tijd stilstaat vliegt het voorbij en als je wilt dat het snel voorbij gaat, gaat de tijd tergend langzaam.

Garfjeuh zei

mijn Mama zei altijd : de tijd gaat snel, gebruik hem wel.
Groetjes.

Anoniem zei

Soms zou ik willen dat de tijd stil stond en andere keren zou ik hem liever snel doordraaien. Een knappe serie foto's en daar brei je zeker nog een 'tijd' aan.

Anoniem zei

Een mooie reeks foto's.
De tijd spreekt nu eenmaal tot de verbeelding. Denk maar aan de tijdmachine van prof Barabas. We hebben er nu eenmaal geen vat op.
Groetjes en fijne week gewenst.

willy zei

een prachtige plafondschildering hebben ze daar Gerda

prettige avond

Terrence Weijnschenk zei

Wat een bijzondere tentoonstelling, lieve Gerda! En met nu al intrigerende foto's. Ja, de tijd houdt ons allen bezig. Vooral het verleden en de toekomst. Waarom zou het toch zo moeilijk zijn om in het heden te leven?

Marjolijn. zei

Met zoveel klokken moet je wel in de ban raken... :-)
Fijne dag meis.

Lutje zei

echte ouder muurschilderingen vindt ik prachtig
en ik die gek ben van horloges zou hier mijn ogen uitgekeken hebben...
Een @->- voor jou.

Tine de Jong zei

Prachtige fotoserie en ik had nu ook even de tijd om jou blogjes te lezen. Mijn klok zag ik er niet bij want heb ook een oude hier hangen. Drukke dagen met weinig tijd om te schrijven even want met Pasen in het vooruitzicht is het weer veel eieren koken en verven en dan ook allen verstoppen wat ik elk jaar met de buurtjes hier doet. Wens je alvast fijn en gezellige dagen. Lentegroetjes, Tine

Mirjam Kakelbont zei

Tijd is inderdaad een ongrijpbaar iets en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zeiden ze vroeger nog: "Tot in de pruimentijd," tegenwoordig moet alles exact worden vastgelegd. Lijkt me een fascinerende tentoonstelling!
Dikke liefs

pieterbie zei

oh, wat boeiend. Zouden ze daar een van de Harrison klokken hebben die ontworpen werd voor navigatie in de scheepvaart?
Heel mooi album in elk geval.

Morgaine zei

Mooi! Op naar deel twee :D

In de ban van de tijd, neuh, wel dat het snel kan gaan en soms langzaam. Tijd.... gaat verder, tegelijk bestaat het niet.... ;-)

X