donderdag 29 maart 2018

2 In de ban van de tijd maart 2018 zaal 1 Sint Pietersabdij

Tijd is orde

Tijd is een orde die we aantreffen in natuurlijke fenomenen. Het is een orde waarmee we onze menselijke relaties vormgeven. Het is de orde van onze eigen geest die wat geweest is, onderscheidt van wat nog komen moet, die hoop van herinnering scheidt.

Tijd is de orde waarmee we onszelf een plaats geven in de wereld.
De tentoonstelling In de ban van de tijd vertrekt vanuit vijf objecten. Er zijn twee objecten die heel eenvoudig lijken te zijn: een rechte lijn op de grond en een ronde kogel aan een stuk touw. En er zijn drie meer complexe objecten: een draaibare sfeer die bestaat uit een aantal metalen ringen en twee verschillende mechanische apparaten met bewegende onderdelen.
Wat deze objecten verbindt, is dat ze allemaal iets tonen over de tijd. Het verloop van de tijd draagt altijd een element van mysterie in zich. Er is niets dat meer vertrouwd is, en toch heeft het iets ongrijpbaars. Deze objecten werden gemaakt om het ongrijpbare bevattelijk te maken door vorm te geven aan de tijd.

Elk van deze objecten heeft zijn oorsprong in een bepaalde periode in de geschiedenis. We beginnen de tentoonstelling aan het einde van de dertiende eeuw, toen een klooster zoals de Sint-Pietersabdij in Gent een van de meest centrale plaatsen voor de circulatie en cultivering van kennis was. We eindigen in de negentiende eeuw toen de moderne onderzoeksuniversiteiten vorm begonnen te krijgen. In deze zes eeuwen vonden er grote veranderingen plaats in het Europese wereldbeeld, en deze objecten hebben daarin een belangrijke rol gespeeld.
Het zijn objecten die tussen de wetenschap, technologie en kunst van hun tijd in staan. Ze lieten aan mensen toe om zich het verloop van de tijd op verschillende manieren te verbeelden. Tegelijkertijd waren het ook zelf objecten van verbeelding. Ze duiken op in schilderijen, in illustraties, of later in films. Door hun relatie tot de tijd werden ze steeds gezien als bijzonder betekenisvolle objecten. Het is die betekenis die we proberen te laten zien.

Om dit verhaal te vertellen maken we gebruik van een schatkamer, een paar honderd meter verwijderd van de Sint-Pietersabdij: een toren vol historische boeken. Op hun manier tonen deze boeken ook de tijd. Ze hebben elk een heel parcours afgelegd voor ze in de negentiende eeuw in de bibliotheek van de toen net opgerichte Rijksuniversiteit van Gent terechtkwamen. Ze werden honderden jaren geleden geschreven, gedrukt, en gelezen, en ze dragen vaak heel directe sporen van het verloop van de tijd. Door hun blijvende aanwezigheid laten ze het verleden nog steeds een deel van het heden zijn.
Uiteindelijk is dat het doel van deze tentoonstelling. Net zoals de getoonde objecten als doel hadden om het verloop van de tijd bevattelijk te maken, wil de tentoonstelling helpen om het verleden te verbeelden, om zo vorm te geven aan onze eigen tijd.

Deze mooie tentoonstelling mochten we bekijken in de Gentse  Sint Pietersabdij (klik). Wie wat meer uitleg over de tentoongestelde objecten wil bekijken kan het ebook hier (klik) opladen en wie onze foto's wil bekijken moet hier klikken.

18 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Deze geschiedenis is zeker interessant om te lezen. Het was vroeger klooster geweest. NU hebben van museum van gemaakt. Schilderijen is prachtig om te zien. Het was toen ook schatkamer. Daar hadden natuurlijk spullen ervan. Tentoonstelling hebben van gemaakt. Guido is aandachtig om foto's te maken. Prachtig serie foto's heb je gemaakt. Ik wens jou fijne dag!

Nikki zei

Wat een mooi geschiedenis Gerdake en prachtige beschrijving
Geluk maakt je vriendelijk.
Beproevingen maken je sterk.

Verdriet houdt je menselijk.

Mislukkingen houden je nederig.

Maar allen een hoop laat je vooruit gaan....

Nikki

torfs gilbert zei

Morgen Gerda,
je omschrijvingen van de tijd doet ons de tijd voorbij gaan, we beginne te lezen en de tijd blijft even stil staan, we kijken naar je foto's en de tijd is heen gevlogen
dan is de vraag wat is tijd? NEEM JE TIJD EN GEBRUIK HEM WEL
dANK u VOOR DE MOOIE VERSLAG VAN JOU TIJD EN NOG EN FIJNE DAG VERDER

Anoniem zei

Gebruik mijn tijd liever om naar jouw schitterende foto's te kijken! Weet ik tenminste dat ze in deze tijd gemaakt zijn en met zin voor humor en realiteit.

Haba zei

Goede middag Gerda, de tijd een interessant gegeven en nauwelijks te bevatten.
Ik wens je een fijne donderdag toe.

klaproos zei

wauw Gerda, wat mooi, wat een heerlijke plek om te vertoeven,
het is weer genieten van je aangename fotografie, crack

MEDITATIEINVOLENDAM zei

Heel fascinerend, Gerda

Mirjam Kakelbont zei

Mooie foto's heb je weer gemaakt. Dat vergat ik bij mijn vorige reactie nog te melden... Ooit hebben wij rondgelopen in de Sint-Pietersabdij en ik kon daar niet lang genoeg blijven om alles te zien. Fijn dat je de linken erbij hebt gezet, ga ik vanavond op mijn gemak zitten lezen.
Zonnige groet

willy zei

tijd.. niet te vatten Gerda

mooie foto's heb je er gemaakt

groeten

Anoniem zei

Je hebt ons weer verblijd met mooie foto's.
De tijd is ongrijpbaar en er word reeds eeuwen over gefilosofeerd en gediscussiëerd.
Interessant logje heb je voor ons gemaakt.
Groetjes.

Lies zei

Wellicht prachtig, Gerda.
Lie(f)s.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne vrijdag gewenst.

pieterbie zei

Ik zie in elk geval geen Harrison klokken in de foto's die jullie gemaakt hebben.
Die zouden echt wel ergens een plaatsje moeten krijgen in een verhaal over tijd. Ze waren immers baanbrekend in de moderne navigatietechnieken.
Ik zou natuurlijk dat eBook willen downloaden, maar daar heb ik geen tijd voor.

Lutje zei

dat plafond....
koper....
alles is mooi om te zien
Een @->- voor jou

willyduvel zei

Genieten van Jullie "tijdloze" foto's Mooi mooi ! Grts

christiene zei

Gerda,
je neemt ons mee in de tijd,jullie hebben het mooi vast gelegd
en je kunt altijd je foto,s terug kunt kijken.
Wens je mooie vrolijke Paasdagen
Een groetje
Christiene.

Morgaine zei

Hoe komt het toch, dat als jij naar een tentoonstelling gaat, dat er meestal goed licht is, en als ik ga, dat het zo duister is, hahahaha

Prachtige serie foto's weer!

Ik wens jou/jullie een fijne Pasen toe alvast!

X

Anoniem zei

Een mooie tentoonstelling.
Dank om deze foto's met ons te delen.