zondag 8 oktober 2017

Zondag: bij-tank-dag

Het is nauwelijks bekend - maar Frankrijk kende na de Eerste Wereldoorlog ook haar soort Weimar Republiek (zowel politiek als artistiek),  gedomineerd door sterke tegenstellingen tussen 'links' en 'rechts'...  Naast haar streven tot het bekomen van een maximale schadevergoeding (recuperatie Elsas, bezetting Ruhrgebied) vanwege de verliezer Duitsland, moest conservatief Frankrijk na 1918 kost wat kost nationalisme en patriottisme 'oppompen', uit schrik voor de toenemende populariteit van het communisme vanuit het revolutionaire Rusland (ooit lid der "Entente" en nu dus tegenstander), maar ook met de oorlogsmoeheid en het ongenoegen van de muitende Franse soldaten aan het front, en het 'avontuur' met de antimilitaristische socialisten en pacifisten (hun krant, de "Bonnet Rouge" bleek gesponsord door de Duitse socialisten...) nog vers in het geheugen - tegen de socialistische internationale solidariteit van Franse en Duitse arbeiders..
De verkiezingen van 1919 (met voor de socialisten een programma van de linkse voorman Léon Blum) noodzaakte vanuit het centrum en rechtse kamp een propagandaslag via gevouwen postkaart-pamfletten om de populaire Franse socialistische partij de wind uit de zeilen te nemen (zie detail-illustraties). Dit speculeren op het patriottisme van de Franse oorlogsveteranen ("poilu's")  of proletariërs ("prolo's")  had succes en de socialisten verloren de helft van hun stemmen... Hun nederlaag leidde tijdens het Congres van Tours (1920) tot de splitsing van het linkse kamp (de "Section Française de l'Internationale Ouvrière") in 'sociaaldemocraten' (blijvende aanhangers Tweede Internationale onder leiding van Léon Blum die dank zij zijn "Cartel des Gauches" in 1924 de parlementsverkiezingen zouden winnen) en 'communisten' (aanhangers van de Derde internationale of "Comintern" uit 1919). Na in de loop van het Interbellum interne meningsverschillen bijgelegd te hebben, slaagde het linkse kamp in Frankrijk een unie te bewerkstelligen tegen het toenemend fascisme wat in 1936 (opnieuw) met  Léon Blum zou leiden tot  het beroemde "Front Populaire" (volgens de door Rusland voorgestelde Volksfront-tactiek) dat de parlementsverkiezingen van 1936 zou winnen. Blum werd premier. In 1938 eindigde het linkse experiment in Frankrijk echter voortijdig en regeerden er weer conservatieve kabinetten...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

20 opmerkingen:

pieterbie zei

wat een prachtige documenten.
Ik wist dit al, maar deze post illustreert werkelijk heel goed de situatie zoals die dan was, denk ik.
Top, hoor!

gilbert torfs zei

Morgen Gerda,
oeps wel dat is weer in mijn geheugen gegrift want dat is nieuw voor mij waar voor dank hoor
daarom kan je zien dat je nooit te oud bent om te leren
ik wens jullie nog en fijne zondag en hopelijk met een beetje zon

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Ja, en feitelijk zijn ze nog bang voor het communisme en voor Rusland. Rechts zegeviert overigens weer in heel Europa en we gaan slechtere tijden dan slecht tegemoet. Het nieuwe kabinet in Nederland is iig alleen zittende voor het bedrijfsleven en de zeer welgestelde. Tweedeling zal nooit voor vrede blijven zorgen.
Mooie prenten. Alles zeggend.
Fijne zondag

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wist niet dat Frankrijk ook een soort Weimar had gehad, maar weer war bijgeleerd. Ik zal op mijn gemak de teksten nog eens lezen , want mijn Frans is een beetje roestig geworden de laatste jaren. Ik moet er me echt op concentreren het gaat niet meer zo vlot als het geweest is.
Maar voorlopig wens ik je een fijne zondag toe.

Morgaine zei

Prachtig die oude papieren en prenten, maar het verhaal, het is politiek, op de 1 of andere manier blokkeert dat altijd bij mij om te onthouden of goed op te nemen.

Wat ik jullie wel toe wens, is een mooie zonnige zondag!

X

willy zei

een soort Weimar...

dat wist ik helemaal niet Gerda..

merkwaardige documenten die een kijk geven op het politieke leven na de oorlog..


prettige zondag

Yova zei

Prachtig om te zien. Helaas ken ik geen Frans om te lezen. Maar jou verhaal is interessant om te lezen hoe vroeger was geweest. Papier heel zuinig mee bewaren. Fijne zondag gewenst.

Terrence Weijnschenk zei

Jammer dat wij altijd pas achteraf ontdekken hoe de geschiedenis echt in elkaar zit, lieve Gerda! Het meeste van het politiek gekonkel gaat aan ons, gewone burgers, voorbij. Maar ja, als wij voortdurend op de hoogte werden gehouden van alle machtsspelletjes, bleef er geen tijd meer over om te bloggen...;-)

Anoniem zei

Vanaf je blog hier geraakt Gerda op weer een andere blog van jou :-) Supermooie waargebeurde dingen die ik gelezen en gezien heb, dank je wel ervoor, zal hem nu gaan delen op fb, vriendelijke groet Walter

Marjolijn. zei

Wat heeft Guido toch een grote verzameling over het hele oorlogs gebeuren.

Fijne avond.

Anoniem zei

Mooie illustraties van toen bij de uitleg wat er toen ik Frankrijk gebeurde. Ik ken die geschiedenis eerlijk gezegd niet.
Groetjes.

Cor zei

Apart Gerda en wat mooi! Heel bijzonder om zoiets te hebben en dan ook nog met ons te delen. Dank daarvoor!

Lutje zei

dit is een ander soort document dan dat ik gewend ben, de kleurtjes zijn wel mooi
Een @->- voor jou.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je even een heerlijke maandag wensen. En deels heb ik de teksten nu gelezen ik snap nu tenminste Jean zijn achternaam ook beter :)

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

wat een prachtig krantje!!
Daar moet je heel zuinig op zijn.... maar dat hoef ik je niet te vertellen!

De typografie, de tekeningen...
Viva la France!

Groetjes van Marlou

.

Albert y Mara fotoblog zei

Wij spreken geen Frans, dus de meeste zaken begrijpen wij niet.
Het communisme zien wij als het grote gevaar. Welke idioot verheerlijkt nu Rusland ??? Vraag dat maar eens aan mensen die in het Oostblok woonden tot 1989!! Jaren zijn ze onderdrukt.
GEWELDIG dat rechts zegeviert in bijna heel Europa.
Het nieuwe kabinet in Nederland is altijd nog beter dan er één met de SP (Socialistische Partij) en Groen Links.

willyduvel zei

Sterke verzameling zo te zien !! Grts

A van de Aa zei

Een stukje Franse geschiedenis die mij ook niet zo bekend was... nu dus wel *Wink*
Weer wat wijzer geworden, nog effe en dan weet ik nog wat *Winkie*
Gtje, gegroetjes *Wink*

Merel zei

Ik wist het inderdaad niet en heb weer heel,wat bijgeleerd
Wat een prachtige verzameling heeft Guido toch

Haba zei

Goede morgen Gerda een fijne dinsdag gewenst.