zaterdag 7 oktober 2017

Donjon Nevele 2017 Open Monumentendag


De 1.000 jaar oude donjon (klik) van Nevele heeft een pak van haar geheimen prijsgegeven. “Samen met het Gravensteen, is deze donjon een unicum in Oost-Vlaanderen”, zegt archeoloog Luc Bauters die samen met acht experten en heemkundigen de toren onderzocht. Hun bevindingen zijn nu gebundeld in een boek.

De donjon van het kasteel van Nevele is één van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2017. Wij gingen die bekijken op de Open Monumentendag en Lefla maakte er foto's (klik) van.

De organisatoren van de Onroerenderfgoedprijs 2017 (klik) gingen op zoek naar bouwkundig, landschappelijk en/of archeologisch erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. Uit éénenveertig kandidaturen selecteerde een onafhankelijke jury drie laureaten, waaronder dus de donjon.

En de winnaar is... (tromgeroffel hihi): Kasteel Boterberg (klik). Jammer dat we op het verkeerde paardje hebben gewed, maar dit merkwaardig kasteel heeft het natuurlijk wel verdiend én de donjon won toch de publieksprijs!
Fijn weekend allemaal.

16 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
De donjon van het kasteel van Nevele ziet mooie uit. Wat goed dat zoveel stemmen uitgebracht. Mooi deze prijs heeft gewonnen.Kasteel ziet beroemd uit. Wat heb jij mooie foto's gemaakt. Het is indrukwekkend om te zien. Voor jullie fijn weekend.

torfs gilbert zei

Morgen, Gerda,
bedankt voor de les geschiedenis en ook voor de zeer mooie foto's
ik wne je nog en fijne zaterdag toe, nog fijne groeten uit Antwerpen

Haba zei

Goede morgen Gerda, mooie foto's weer. Even een vraag zijn die contouren van de donjon bij die oude muren er aangegeven met een metalen constructie of heb je die op de foto erbij gezet? Wel mooi om te zien hoe groot en hoe onverwoestbaar die verdediging destijds is gebouwd.
Ik wens je een fijn weekend toe.

Morgaine zei

hahahaha, nou ja, volgende keer naar het boterkasteel, album gezien, en dit keer, mwoah, ja de foto's zijn mooi en prachtig, laat daar geen misverstand over zijn! maar wat ik zag, sprak mij niet ze heel erg aan ;-)

Ook dat kan natuurlijk, heb ik ook weleens last van, iets willen zien, veel over gehoord, en dan ga je, en valt het tegen... dat effect ;-)


Ik wens jullie een prachtig weekend toe!
X

klaproos zei

absoluut Gerda, wat een mooie plaatjes schoot je er, heerlijk zo'n open monumentendag, dan kom je nog eens ergens hé :-)
tof,

een heerlijk weekend gewenst Gerda
xxx

Anoniem zei

Jullie waren weer goed op dreef met open monumentendag! Nevele ligt me aan het hart, hoeveel keer ik daar naar toe fietste in mijn jeugd! Mooie foto's!

Lutje zei

open bedrijvendag, dat heb ik vorige zondag ook gedaan,
bij mijn vriend op het werk, en het was nog leuk en lekker ook, heel anders dan uw dag
Een @->- voor jou.

willy zei

die donjon van Nevele zit wel goed verborgen Gerda.

knappe foto's van Lefla

en dat kasteel Boterberg moet inmiddels ook wel op jullie progamma staan

prettig weekend

Anoniem zei

van die donjon had ik nog nooit gehoord.
Nochtans is Nevele hier bekend dankzij mijn schoonvader zaliger.
Mooie foto's.

Lies zei

'Een verborgen parel', inderdaad, Gerda.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Enorm prachtige plaatjes en mooie teksten gezien, heb er zowel vanaf de link of geheel op fb. en twitter gezet, houd niet op hé Gerda al langst om meer komen er te voorschijn, zal regelatig eens komen kijken als ik wat tijd heb, vriendelijke groet Walter.

Merel zei

Mooie foto's en voor het eerst dat ik van een donjon hoor

John zei

Goeieavond Gerda,
OP het verkeerde paard wedden is niet zo erg als er geen bergen geld in omgaan. En als troost staan er weer mooie foto's online. Dat vind ik veel leuker dan een weddenschap. En ik heb weer wat geleerd vandaag.\Fijn w-end

Albert y Mara zei

Buenas noches Gerda y Guido: Soms gok je op een verkeerd paard, maar als je er vrede mee kan hebben is dat geen probleem. Foto 0026 vinden wij het mooist met die ornamenten boven beide deuren. Een fijne zondag toegewenst. De zaterdag is hier helemaal verregend. Jammer. Grtz Mara

pieterbie zei

Goch, ik denk niet dat dit pareltje een verkeerd paard is om op te wedden.
Het haalde misschien de eindstreep niet als eerste, maar dat breekt niets af aan de waarde van deze ontdekking.
Mooi verslag!

Mirjam Kakelbont zei

De oude Donjon vind ik er toch veel mooier uitzien dan kasteel de Boterberg. Het gaat niet alleen om de buitenkant maar ook om de inhoud. Dus jullie hebben wat mij betreft op het goede paard gewed!
Foto 0026 is mijn favoriet; dat wel (-:
Herfstige groet.