zondag 24 september 2017

Zondag: bij-tank-dag

Frankrijk slaagde erin om tijdens de Eerste Wereldoorlog tot drie types tanks te ontwikkelen en te produceren: de beroemde lichte Renault FT-17 (ontwerp 1915-1916, productie eerste 1150 exemplaren beschikbaar vanaf 1917 , bleven het ganse Interbellum in gebruik!), de zwaardere Saint-Chamond (Panhard motor) en de Schneider (Schneider motor). Deze beide laatste - genoemd naar de minder bekende werkplaatsen waar ze werden geconstrueerd - zijn relatief laat op het einde van de oorlog ingezet (ontwerp 1915-1916, productie en inzet 1917-1918, voor beide een bestelling van 400 exemplaren). Van een vierde, zeer zwaar tanktype - de “Char 2C” bestond tegen het einde van 1918-1919 slechts de aanzet op papier, ook al hadden een viertal studiebureaus de volle steun van de “vader van het Franse tankwapen”, inspecteur-generaal Jean-Baptiste Estienne. 
Maar de verschillende kandidaat-fabrikanten dwarsboomden elkaar zo veel mogelijk, en militaire ingenieurs en politiekers lobbyden tot omkoping toe (toen al!). De verdere uitwerking zou daardoor lang aanslepen - van 1921 (prototype) tot 1925 - en voor de productie van de eerste 35 28-ton “Char (de) B(ataille)1” exemplaren van Renault moest zelfs gewacht tot 1934-1937. 
Van een verbeterde versie - de 31-ton “Char B1 bis” - verlieten toch nog tot de Franse nederlaag in juni 1940 370 tanks inzetbaar de werkplaatsen. Tegen het begin van Wereldoorlog Twee was dit type echter al verouderd en kon als voorbijgestreefd slechts sporadisch ingezet. Er kan dus moeilijk van een succesvol ‘design type’ worden gesproken... De vormgeving toch al min of meer tijdens het Interbellum bekend zijnde werd deze wel in memorabilia zoals ‘presse-papiers’ of inktstellen verwerkt - zoals in dit dubbel art deco exemplaar in gegoten aluminium hierboven en -onder.
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

15 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda en Guido. Weer een hoop informatie over tanks. Eigenlijk vreemd dat de mensen zo dol op dit oorlogstuig waren , dat er zelfs inktpotten van werden gemaakt. Of zouden alleen hoge militairen dit soort dingen op hun bureau hebben gezet?
Ik wens jullie een fijne zondag toe.

gilbert torfs zei

Morgen, Gerda

ja weer en les die we in ons geheugen kunnen op slaan,
en dit dank zij U bij tank dag zeer nuttig info
ik wens je nog en fijne zondag
en ik ga wat oude boten op papier vast leggen aan ons museum aan de stroom

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Je ziet weer goede verhaal om te vertellen hoe vroeger gebeurt was geweest. Wat heeft Guido mooie verzameling. Wereldoorlog is vreselijk. IK ben zo bang dat weer komt. Drama! Je vorige logje leuk om te zien. Je ziet ook van alles. Het is zeker gezellig geweest. En je hebt mooie foto's gemaakt. Straatbeelden is juist leuk om te zien. Heel gezellig.
Fijne zondag.

Anoniem zei

Je weet ons weer heel wat te vertellen over die tanks. Ik had echt geen idee van wat er zoal rond die toestellen gebeurde op politiek en technisch vlak.
Ja, corruptie is van alle tijden. Dus ook rond deze tanks.
Groetjes.

Marjolijn. zei

Weer mooie deeltjes uit de grote verzameling....!!
Fijne avond.

willyduvel zei

Dat is wel een grote verzameling niet ?? Groetjes

pieterbie zei

Oeie, wat is het hier kalm.
Iedereen kwam naar de kust vandaag.
Ik kom hier een beetje bijtanken.

Geef mij maar die decoratieve tanks, voor de échte versies er van ben ik minder te vinden. Maar ik heb dan ook een hekel aan oorlog en oorlogstuig.

En ik kan getuigen: Lefla's verzameling is meer dan de moeite waard.

Lutje zei

wat een verzameling hebben jullie toch.....volgens mij de grootste kamer in huis?
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Een dag te laat en ook vandaag geen bijtanken voor mij. Maar dat vind ik niet zo heel erg. Weer een mooi verzamelstuk. IK dacht heel even een stuk chocolade te zien :D maar nee, het is echt een mooi stuk. En mooie uitleg erbij waardoor wij weer wat slimmer werden.
Fijne maandag en week.

willy zei

bijtanken op maandag, mag toch ook..

een mooi collectie itemgroeten

Leflamand zei

...is gebronseerd aluminium....

A van de Aa zei

Gisteren op de wedstrijd geen tijd om ff bij je bij te tanken, daarom vandaag ff ...*Winkie*
Wens je een fijne week toe.... *Wink*

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je voor ik naar de dieren ga , even een fijne dinsdag wensen.

Albert y Mara fotoblog zei

Prachtige presse-papiers waar de tank centraal staat.