dinsdag 26 september 2017

GVSALM thematocht 2017 RAM Oudenburg


De middeleeuwse geschiedenis van Oudenburg wordt gedeeltelijk bepaald door de Sint-Pietersabdij, die er omstreeks 1084 door de H. Arnoldus werd gesticht.
Van dit klooster blijft na allerlei troebelen en verwoestingen weinig over: een langgerekte en witgekalkte hoeve uit 1671, een vijftiende-eeuwse duiventoren en het abtsgebouw . In dit laatste werd in 2009 het R(omeins) A(rcheologisch) M(useum) met bezoekerscentrum en polyvalente culturele zaal geopend. Voor de Franse Revolutie bepaalden de abdijgebouwen de middeleeuwse skyline van Oudenburg. Een groot deel van de kloostergebouwen werd tijdens het abbatiaat van Jan-Maximiliaan d’Enghien opgetrokken.

Toen de Romeinen aan de Noordzee versterkingen oprichtten om de kust te verdedigen, was Oudenburg een van de belangrijkste castella. Dit museum toont de resultaten van de archeologische opgravingen die er plaatsvonden. Behalve versterkingen troffen archeologen ook een groot grafveld aan. Ontroerend is het skelet van een Romeinse soldaat die blijkbaar samen met zijn hond werd begraven. Merkwaardig zijn in de collectie verder ook de fibulae, glazen vazen en kruiken uit de 4de eeuw. Het museum bevindt zich in het voormalige abtsgebouw van de Sint-Pietersabdij en vertelt ook het abdijverhaal aan de hand van objecten.

Meer weten over dit mooi museum? Klik dan hier
En als je de foto's wil bekijken die we er namen, hier. En voor daarna een heel fijne week allemaal!

20 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Deze museum is interessant om te kijken hoe vroeger was geweest in Romeinse tijd. Klooster huis was toen verwoest geweest. Nu ziet deze klooster museum weer prachtig uit. Je ziet van alles van vroeger. Je ziet stukken van vroeger. Leuke foto's heb je gemaakt.
Fijne dag gewenst.

gilbert torfs zei

en heel goede morgen, Gerda
waaai weer en zeer mooie reeks foto's genomen dor en perfect oog om het in beeld te brengen
en ja weer wat bij geleerd.
nog en fijne dag verder

Marjolijn. zei

Weer veel moois vast kunnen leggen, over de oudheid, op deze mooie zomerse dag...!
Fijne week meis.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Dat zijn heel wat foto's bij elkaar zeg. ik kan me voorstellen dat je er wel wat indrukken op hebt gedaan. En een soldaat die samen met z'n hond begraven werd.... Dat is toch wat. Zo zie je maar wat een geschiedenis we hebben hier in de EU.
Ik wens je een mooie week.

Morgaine zei

Prachtig mooi, ik weet nog dat ik als jong meisje op school op de lagere school nog zelfs, geschiedenis lessen kreeg over deze Romeinse tijd, en dat vond ik prachtig! En nu zie ik die oude potten en scherven en kannen, daar zou ik er wel eentje van in huis willen hebben, hahaha Ook de sieraden trouwens, prachtig!

Wat ik wat minder vind? De geraamten zo open en bloot verlicht in de vloer ;-)

X

Tine de Jong zei

Goedemorgen Gerda. Dit was een prachtig stuk verleden wat je liet zien in alle foto's. Fijn dat dit zo goed bewaard is gebleven. Het was ook een mooie roestige aanblik met het gezicht erin. Beiden op leeftijd ;) Wens jullie gezellige dag. Behoorlijk mistig hier in het polderland maar heeft ook wel wat mysterieus. Mistige morgen, schone dag zegt men altijd in een gezegde in het Vlaams en bij ons altijd: Een mistige morgen geeft een dag zonder zorgen, dus afwachten dan maar. Groetjes Tine

Haba zei

Nogmaals goede morgen Gerda, ik ben al weer klaar in het asiel, er waren nogal wat meisjes die stage lopen dus dan heb ik zelf minder werk. Altijd interessant die oude Romeinen. Alleen vind ik net als Morgaine, dat die stoffelijke resten niet tentoongesteld zouden moeten zijn. Laat die hun eeuwige rust maar onverstoord , ik zou ook niet willen dat mijn botten na eeuwen open en bloot worden getoond. Vandaar misschien dat ik gecremeerd wil worden.

christiene zei

Veel voorwerpen en geschiedenis komen hier voorbij,waar je nog van kan leren.
bedankt voor dit museum bezoek, en je mooie foto,s.
wens je nog een mooie dag!
groetjes Christiene.

Lies zei

Heel veel moois, Gerda, dichtbij...
Lie(f)s.

willy zei

Oudenburg dan nog..

hier steek ik wat van op Gerda

prachtige foto's van dit voor mij onbekende museum

groeten

Anoniem zei

Weer een stukje geschiedenis bijgeleerd. De foto's laten indruk achter, vooral die doodshoofden. Soms niet te vatten dat dit mensen waren die hier vroeger rondliepen.
Bedankt voor dit alles Gerda.

klaproos zei

in een woord geweldig wat je laat zien gerda, wauw,
foto's maken in een museum dat is niet zó maar iets maar jij doet het toch steeds weer als een echte pro,
tof Gerda,
xxx

pieterbie zei

Zo dicht bij hier waren jullie :-)
En het museum zo mooi in beeld gebracht.
Kwaliteit, hoor!

Anoniem zei

Een museum waar ik nog niet over gehoord had. Jullie hebben er weer zoals gewoonlijk een knappe indrukwekkende reeks van gemaakt.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga weer oppassen een fijne woensdag gewenst.

Lutje zei

dit museum heeft wel echt mooie stukken en is mooi verzorgd, die kleine spullen zie ik altijd wel graag, daar kijk ik het eerst naar....
Eén @->- voor jou

Merel zei

Mooie reeks Gerda
We waren even aan zee en volgens mij zag ik ergens een afslag voot Oudenburg

Garfjeuh zei

Interessant.
Fijne week nog hé Gerda.

A van de Aa zei

Was zo te zien weer een mooi dagje uit voor je.
En wat de mens al niet achterlaat zonder dat hij het kwijt is *Winkie*
Gtje fijne rest van de week nog *Wink*

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne donderdag gewenst.