zondag 2 juli 2017

Zondag: bij-tank-dag

Op 7 juni 1917 lanceerden de Engelsen en hun bondgenoten van de Commonwealth onder leiding van de Britse veldmaarschalk sir Douglas Haig een nieuw offensief in Vlaanderen tegen de beruchte ‘Ypres Salient’ (uitstulping in de frontlijn ) ofte Ieperboog, en slaagden er in de Duitse troepen uit de sector Wijtschate te verdrijven. Het is toen dat rond Mesen en Wijtschate de beruchte tunnelaanval plaatsvond waarbij het Heuvelland op de Duitsers werd veroverd. Rond 10 juli mislukte Haig’s plan om langs de kust door te stoten en wisten de Duitsers er in Lombardsijde-Bad aan de oostzijde van de IJzer tegenover Nieuwpoort hun front dat zij er sinds eind 1914 hadden uitgebouwd, te behouden. 

Fragment Duitse militaire kaart (links Geallieerd front – rechts Duits front)

De versterkte hoge duinen rond ‘La Grande Dune’ van Lombardsijde (vandaag nog steeds militair domein) herdoopten de Duitsers tot ‘Affenberg’ (Apenberg) of ‘Hexenkessel’ (Heksenketel)... De ultieme poging deze belangrijke kust-stelling alsnog te doorbreken luidde 22 juli 1917 de definitieve Slag om Vlaanderen in: de zogenaamde derde Slag om Ieper (ook wel deze van Passendale genoemd) - de bloedigste uit de Eerste Wereldoorlog... 
(zie bijgaande illustraties - boven: Affenberg, onder: Hexenkessel – met dank aan Wikipedia).

22 opmerkingen:

Lutje zei

een echte oorlog-kenner
ik kan het alleen maar lezen, maar veel weet ik er niet van
maar je verrast me iedere week weer
Eén @->- voor jou

Yova zei

Je weet alles van vroeger toen gebeurt is geweest. Toch weten meerdere mensen niks van van vroeger gebeurt. Toch dat jullie interessant om oorlog van vroeger vertelde op je blogje. Slag om Vlaanderen was daar vreselijk geweest. Eerste oorlog was bloedigste geweest. Brrr...
Je foto's kunnen goed zien toen was geweest. Fijne zondag.

gilbert torfs zei

Morgen ? Gerda,
Het is iedere zondag voor ons ook bijtank dag dank zij Jou,
in de vaderlandse geschiedenis heb ik vroeger veel geleerd maar nu nog meer dan toen, dank zij JOu, dit zijn dingen die nu zouden moeten gezien laten worden aan de jeugd, inplaats van filmpjes op you tube
nog en fijn weekend

Haba zei

Goede morgen Gerda, nog steeds krijg ik de rillingen als ik denk aan de jonge mannen die daar hun leven of hun geest op offerden. Oorlog is een vreselijk bedrijf, maar er worden nog steeds winsten gemaakt door oorlogen. Belangrijke stukken uit Guido's verzameling.
Ik leer steeds meer over WO I, omdat Nederland er niet bij betrokken was, wist ik er erg weinig van.
Voor vandaag wens ik je een fijne zondag toe.

ot. Gister zijn ze niet naar de tuin komen kijken, met de stromende regen (heerlijk) kon er toch niet veel gedaan worden natuurlijk.

suskeblogt.com zei

Die eerste wereldoorlog lijkt een ware nachtmerrie geweest te zijn.
Bedankt voor al die info, want veel wist ik er ook niet over.
Fijne zondag.

Natasja zei

Ik geloof dat België heel hard getroffen is in de eerste wereldoorlog hè? Nederland had er niet heel veel last van toen, zij waten neutraal. Eigenlijk best raar als je buurland zo in de problemen zit of niet dan? Ot bedankt voor je lieve complimentjes op Facebook. Hij is ook een mooi kind om te zien, maar hij is ook nog eens enorm lief en grappig, dat maakt hem nog mooier!!

pieterbie zei

allemaal zo dicht bij, wat vreselijk was dat.
Ik ga het niet aan mijn hart laten komen op deze druilerige zondag wanneer de lokale rommelmarkt hier in het water valt.
Fijne zondag!

John zei

Goedemorgen Gerda,
Een vanuit strategisch oogpunt gezien een zeer belangrijke plek dus.
De Duitsers wisten en en gaven hem moeilijk uit handen. Nu weten we allemaal hoe het verlopen is door dit stukje geschiedenis op je blog.
Fijne dag

Morgaine zei

Ik kom je gewoon even een fijne zondag toewensen vandaag lieve Gerda, gezien ik nog aan het witten ben, sauzen en ik ga zo weer starten in de hoop dat ik vanavond zo ver klaar ben dat ik mijn bed weer op zijn plaats kan zetten in elk geval ;-)

PS, geeft toch niet als je wat later komt bij lezen? Hoe vaak doe ik dat wel niet dat ik jou even mis en de rest dan ook en dan later alles kom lezen en kijken, kijk ik dan wel altijd naar uit :D

X

Terrence Weijnschenk zei

Je vraagt je wel eens af...stel nu een dat er één veldslag maar een andere uitslag had gekend? Hoe zou de wereld er dan nu uitzien? Interessante geschiedenis weer, lieve Gerda! En wéér iets om van te leren...

willy zei

Lombardsijde-Bad en WO I

daar steek ik wat van op Gerda
prettige dag

A van de Aa zei

Weer een stukje geschiedenis bijgeleerd dank zij jou...
Fijn weekend nog en een fijne week....

Marjolijn. zei

Veel ernstige dingen gebeurd daar in die tijd.
Hopelijk nooit meer...!
Fijne avond.

Catherine Boone zei

Wat heb jij dit weer prachtig verbeeld en verwoord. Je zal een boek schrijven over die mooie serie bij-tank. Ik vind het ook zo leerrijk allemaal doordat de oorlog mij wel geboeid heeft maar nooit zo diep als jij. Wens je nog een fijne week, Gerda. En ja hoor, ik heb jouw zus ook op foto en een heel mooi daarbij horend gedicht erbij. Knap zeg.

Lutje zei

ik wens je een mooie nieuwe week
Eén @->- voor jou

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Sorry dat we reacties van ons weg gehaald hebben. Want ik kan niet meer tegen. Gisteren gebeurde weer wat. We moesten allemaal naar ou.... toe.
Lieverd ik wens jou fijne week gewenst.

Merel zei

Vreselijk wat een bloedbad

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een fijne maandag toe.

willyduvel zei

En zo leer ik in mijn oude dag nog een en ander bij Straf ! Grts

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben vroeg, want ik moet straks weer richting asiel en ik ontbijt graag op mijn gemak met de krant erbij.
IK wens je een fijne dinsdag toe.

mijnnikonenik zei

Jullie zijn echt wel kenners Gerda en wat een ongelofelijke verzameling.

Albert y Mara fotoblog zei

Met al die verhalen en de daarbij behorende uitleg van Guido zouden wij BIJNA gaan geloven dat oorlog voeren plezant is. Dus NIET !!