dinsdag 4 juli 2017

GVSALM reis 2017: Peronne

Ofte: verdoemd is de oorlog...
Vandaag trekken we naar het museum Histoire de La Grande Guerre, een ontwerp van architect Henri-Edouard Ciriani volgens de principes van Le Corbusier 
Het Eerste Wereldoorlog-museum in Péronne gevestigd is op de vroegere frontlijn waar tijdens het eerste wereldwijde conflict meer dan twintig landen samengekomen zijn om te vechten. Dit verankert de plaats direct in de geschiedenis: het  is omringd door begraafplaatsen en gedenkplaatsen van alle nationaliteiten.
Op de plaats waar de Somme en de Maye samenvloeien ten westen van Amiens, vertelt dit toonaangevende internationale museum een ander verhaal: met een dubbele invalshoek die zowel cultureel als militair is, interpreteert het museum de agonie van een tijdperk en de geboorte van de wereld zoals wij hem nu kennen. Zonder ondertussen - wat zeldzaam is - afbreuk te doen aan de anonieme spelers van alle strijdende landen, hun leven voor die tijd, de hoop, het lijden en de alom aanwezige ellende, maar ook hun moed. Een wijze blik, zonder passie: Het oorlogsmuseum is een krachtig pleidooi tegen de oorlog en alleen al de beroemde portrettenzaal (50 etsen van Otto Dix) maakt diepe indruk. 
De foto's ervan kan je hier (klk) bekijken. En voor daarna: een heel fijne week gewenst webbies!

18 opmerkingen:

Yova zei

De Eerste wereld museum is daar interessant om te kijken. Je ziet van alles in deze museum. Je ziet ook verschillende oorlog pakken. Hoop ellende was toen geweest in oorlog. Buiten zie je soort achting kastelen. prachtig foto's geworden. Ik ben wel stil van als je foto's bekijkt. Indrukwekkend allemaal.
Fijne dag.
OT:Bedankt voor lieve berichtje.

Natasja zei

Dat uniform, het lijkt echt wel of daar iemand ligt. Heel mooie tekst ook. Je weet de museums wel uit te zoeken hè? Ik wens hè een mooie dag toe!

Lutje zei

die etsen zijn prachtig
maar dat muziekinstrument trekt mijn aandacht en doet me denken...
Eén @->- voor jou

suskeblogt.com zei

Het ziet er inderdaad een interessant museum uit.
Mooi hoe die uniformen daar liggen, net of de gesneuvelde zelf daar ligt.
Jij ook een fijne week gewenst.

pieterbie zei

Indrukwekkend! Ik ben er een beetje stil van geworden.
Ze weten hun collectie wel heel mooi te presenteren in dit museum.
Iemand zoals jij die in de branche gewerkt heeft kan dat vast heel sterk waarderen.

Marlou zei

Bonjour Gerda!

ja... inderdaad: maudit soit la guerre.

Het is goed dat we herdenken en herinneren...
En dit is zeker een plek, waar over nagedacht is.
Mooi, dat jullie er naar toe zijn geweest en van die goeie foto's hebben gemaakt...

Een krachtig pleidooi tegen de oorlog!
X, Marlou

.

Lies zei

Spijtig dat het bestaat...
Lie(f)s.

Tne de Jong zei

Indrukwekkende foto's toon je hier over een stukje verleden dat heel erg was in die tijd. Mijn oog viel op een plaatje van een gezelschapsspel. Dat heb ik wel eens ontmoet in het Speelgoedmuseum in Deventer. Het is een oud spel hoor
met als thema de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika tussen de boeren en de Engelsen. Deze vonden plaats van 1880-1881 en van 1899-1902. De Engelse soldaten werden daarbij geduid als "Rooinekken" omdat zij door de felle zon al snel een verbrande huid hadden in nek. Wat mooi dat jij daar ook een foto van heb genomen. Wist je dat trouwens wat ik hierboven schreef?

mijnnikonenik zei

Amai Gerda wat een overvloed aan foto's heb je hier gemaakt waarvan wij mogen meegenieten! Je geeft ons een prachtig overzicht!
(Drie dagen offline geweest, modem weeral stuk)

Marjolijn. zei

Voor de geschiedenis is het goed dat alles bewaard en gedocumenteerd wordt, maar eigenlijk zou het zo niet moeten zijn.
Fijne avond.

Terrence Weijnschenk zei

Goed dat dit soort musea er zijn, lieve Gerda. Opdat wij niet vergeten. Voor de schoolgaande jeugd een verplichte uitstap, lijkt mij. Dan groeit men wellicht op met het idee dat oorlog verschrikkelijk is. Als de overheid dan tenminste niet van die wervende filmpjes toont: 'Ga bij het leger, dan leer je een vak en leuke mensen kennen!' Ook voor mij viel de zelfgemaakte gitaar het meest op. Dat siert de mens: zelfs in tijden van de meest diepe ellende weet-ie nog iets te maken van het leven.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben aan de late kant, dus je foto's nog niet bekeken, maar ik wil je toch een fijne woensdag wensen.

Marlou zei

Bonjour lieve Gerda,

nog even naar de foto's wezen kijken...
Terence zei dat hij een zelfgemaakte gitaar had gezien.
Dus ik werd nieuwsgierig...
Zag geen zelfgemaakte gitaar, maar wel een mandoline.
En toen voelde ik gewoon verdriet, van die arme soldaat, die ver van huis zijn weemoedige liedjes tokkelde en van zijn kameraden die er bij zaten te luisteren en af en toe zachtjes meezongen en hoopten dat ze weer thuis...
Nee, die hebben het niet overleefd...

Dat hoor en zie ik allemaal in een foto.
En dan die drie vrouwen, waarvan de geliefden nooit meer weerkeren...

Dagdag..
Dikke pakkerd van Marlou

.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Indrukwekkend is het wel ja. Ook je foto's. Wat er toch allemaal gebeurt is in de wereld hé. EN het gaat eigenlijk maar door.
Al die onrustschoppers in de wereld zouden hier langs moeten gaan en moeten blijven tot ze geen oorlogszucht meer hebben.
Ik wens jou ook een fijne week.

klaproos zei

goeiemorgen lieve gerda,
"afschuwelijk" wat mensen elkaar steeds weer aan doen, waarom jonge mannen de oorolog in gestuurd worden, ik kan er maar niet aan wennen en krijg er steeds meer weerstand tegen...
kan het bijna niet meer zien weet je...

ondanks dat je écht bijzondere reportages maakt en alles geweldig in beeld brengt... voel ik zo'n walging...


k hoop dat jouw dag er vandaag een is, van lieve zachtaardige dingen...
en lieve ventjes die een liedje voor je zingen..

dikke knuffel

Morgaine zei

Jeetje Gerda, jullie hebben echt heel veel gezien, en hier zie ik oud en toch modern, of eigenlijk strak, erg mooi ook weer, en in het museum, wederom indrukwekkend! Dat spel ook, en dat witte beeld van die vrouw, de weduwen...

X

A van de Aa zei

Het museum heeft niks verloren aan actualiteit in deze tijd van de strijd over de hele wereld..... nog steeds zijn we stom.
Gtje fijne week *Wink*

willyduvel zei

Zonde dat men zo iets moet bijhouden Om stil van te worden !! Grts