zondag 23 oktober 2016

Zondag: bij-tank-dag

Vandaag 23 oktober - honderd jaar geleden...

De Slag aan de Somme - opgestart op 1 juli 1916 - was in oktober nog in volle gang. Het begin van de aanval door 140.000 geallieerde soldaten over een front van ca. 30 kilometer breedte was voorafgegaan door een week lang bombardement op de Duitse linies door bijna 1.500 kanonnen allerhande die méér dan 1.500.000 granaten afvuurden, terwijl tezelfdertijd de ondermijnde belangrijkste vijandige stellingen met 23 ton explosieven werden opgeblazen.... Toch was deze inzet één grote mislukking die de eerste dag al vele tienduizenden soldaten nutteloos het leven kostte. Ten eerste hadden de Duitsers drie diepe loopgravenstelsels achter elkaar in de harde kalkgrond, nauwelijks beschadigd door de bombardementen. Daarnaast misten veel granaten hun doel, en de Duitse troepen en artillerie waren in tegenstelling met wat de geallieerde legerleiding onder de generaals Haig en Rawlingson veronderstelde, slechts beperkt uitgeschakeld en onmiddellijk weer operationeel. De linies prikkeldraad waarvan men geen geen problemen verwachtte bleken nagenoeg intact en hinderden samen met de hevige regenval de té zwaar beladen soldaten. Het resultaat was een slachting. De legerleiding weigerde het falen van de actie in te zien en de strijd ging meter-om-meter nog drie maanden door. Tegen het invallen van de winter waren slechts een honderdtal vierkante kilometers veroverd ten koste van onnoemelijk veel mensenlevens. Ook van de 49 tanks die op 15 september 1916 voor het eerst hulp moesten bieden, bereikten slechts 36 het front en werden daarenboven snel uitgeschakeld in het door de bombardementen zwaar geaccidenteerd terrein. Pas op 18 november zou de aanval worden afgeblazen. Groot-Brittannië verloor er 420.000 manschappen, Frankrijk 200.000 en Duitsland 450.000 - een treurige balans die de Slag aan de Somme berucht maakte...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

17 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Vandaag is precies 1oo jaar gelden toen gebeurt is geweest. Het was vreselijk toen oorlog bracht. Zoveel slachtoffers verloren gegaan. Trieste verzameling heeft Guido nog. Heel zuinig bewaren van tekening. Ik ben stil van deze tekening.
Fijne zondag Gerda en Guido.

suskeblogt.com zei

Nogmaals een bewijs hoe onzinnig zulke veldslagen zijn, toen en nu.
Groetjes en fijne zondag.

FRANK103 zei

Zoveel doden en niets leerde de legertop ervan, de generaals werden vervangen en de volgenden konden fouten maken, ten koste van veel mensenlevens. Tenminste, zo beschrijft mijn boek over WO1 deze slachting.

Lutje zei

ja, als ik dit lees,
en ik denk aan de oorlogen nu.....
ik wens je gewoon een vredevol dagje
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda. Oorlogen zo'n verspilling van jonge mensenlevens en het gaat maar door. Ergens op de wereld is er altijd wel een oorlog aan de gang. Triest dat de mensen, net als de generaals uit die tijd, niet blijken te leren.
Maar kom de zon schijnt en somber zijn maakt de wereld niet beter. Laten we deze zonnige zondag niet verspillen en er van genieten. Ik wens je een fijne zondag toe.

pieterbie zei

inderdaad een heel treurige balans.
Goed om daar eens op terug te komen, waarvoor dank.

willy zei

een heel triest gebeuren Gerda

zoveel doden

en voor wie of voor wat..

fijne zondag gewenst

Terrence Weijnschenk zei

De mensheid is gek geworden, lieve Gerda! Hoewel, naar verluidt slaan wij sinds het begin der tijden elkaar al de hersenen in om simpele meningsverschillen, (equivalenten van) geld en macht. De meeste wilde dieren leren van hun fouten. Mensen niet. :-( (O, en als je mij toestaat: het werkwoord is 'missen'. In de verleden tijd wordt er dus slechts één 't' toegevoegd, niet twee. Denk ik. Het zou dan dus 'misten' worden en niet 'mistten'. Dit is tevens het enige tikongelukje dat ik in maanden van stukjes bij jou kon ontdekken, lieve Gerda. Een ongekende prestatie!)

Marjolijn. zei

Zoveel doden toen, en nog is er niets geleerd van al dat onzinnig oorlog voeren.
Spijtig...!!

gerdaYD zei

Bedankt Terrence, het foutje is rechtgezet!

willyduvel zei

Is er veel verandert tussen toen en nu Gerda ,, Prettige zondag voor Jullie

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

Merel zei

Zo veel doden en nog heeft men er helaas geen lessen uitgetrokken

A van de Aa zei

De zondag bij getankt maar niet hier...
En vandaag hier even ingehaald, *Wink*
Een hoofdstuk van de menselijke dwaasheid hier door je samengevat..... en nog worden hoofdstukken als deze geschreven ...
Gtje... fijne avond nog....

Haba zei

Goede morgen Gerda, vandaag weer asieldag, ik kom vanmiddag wel kijken of je een nieuw log hebt neergezet. Nu wens ik je een fijne dinsdag toe.

Natasja zei

Een tekening die de waanzin laat zien. Waanzinnig zijn we nog steeds, maar nu op andere fronten. Hier lijkt het bog rustig. Maar oorlogvoering is nu anders dan toen.

Albert y Mara fotoblog zei

Ruim 891.000 mensen lieten het leven bij de Slag aan de Somme. Niet te geloven, maar toch gebeurd. Is er wat veranderd?? We denken van niet Gerda. We geven geen van beide partijen de schuld Toch is er die dreiging in de voormalig oostblok landen. Zeker als je dit leest: "NAVO stuurt duizenden militairen naar Oost-Europa om tegenwicht te bieden aan de 'arrrogante Russen'."