dinsdag 25 oktober 2016

Kortrijk

Vanaf vandaag gaan we eens een ander Vlaams oord bezoeken. Kortrijk (Frans: Courtrai) is een centrumstad in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen en is de hoofdplaats van het gelijknamige bestuurlijke en gerechtelijke arrondissement. De stad ligt aan de rivier de Leie en telt zo'n 75.500 inwoners. Kortrijk ligt 25 km ten noordoosten van de Franse stad Rijsel, waarmee het een transnationaal Eurodistrict vormt: de Franse-Belgische Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik met ongeveer 2.100.000 inwoners. Een inwoner van Kortrijk wordt een Kortrijkzaan/Kortrijkzane of soms ook Kortrijkenaar genoemd.

Kortrijk ontstond uit een Romeinse woonkern op de kruising van de Leie en twee Romeinse heirbanen. In de middeleeuwen groeide die onder impuls van een bloeiende vlas- en lakennijverheid uit tot een van de welvarendste steden van Vlaanderen. 
De stad staat bekend als de "Groeningestad" of "Guldensporenstad" door de Guldensporenslag, die op 11 juli 1302 plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk. Hier werd ook het Verdrag van Kortrijk (1820) ondertekend waarmee de grens werd vastgelegd tussen Frankrijk en het huidige België.

Het was in de 19e en 20e eeuw een belangrijk centrum van de vlasnijverheid en is dat vandaag nog steeds. Daarnaast is het op heden een belangrijke inkoopstad en vervult het een centrumfunctie op het vlak van tewerkstelling, dienstverlening en onderwijs. De stad heeft naast diverse hogescholen ook een universiteit en huisvest diverse ziekenhuizen. Waar Kortrijk in 1962 de eerste stad in België was die een autovrije winkelstraat aanlegde (de Korte Steenstraat), is op heden een groot deel van de historische binnenstad volledig omgevormd tot verkeersvrij voetgangersgebied.

Zie voor meer informatie hier (klik) en voor de foto's van Lefla en mij hier (klik). En voor daarna: een heel prettige nieuwe week gewenst lieve webbies!

19 opmerkingen:

klaproos zei

schitterend stad lieve gerda,
wow wat een prachtige gebouwen heb je weer op de foto gezet, supergenieten en voor jullie ook zo in het zonnetje denk ik
dank je wel
en ook voor jou een heerlijke nieuwe week gewenst
xxx

Ineke Vogel zei

Goedemorgen Gerda,

We zijn zo vaak -onderweg via de snelweg- borden verwijzend naar Kortrijk tegengekomen (wij hebben die stad nooit bezocht), dat het nu bijzonder leuk is dat Guido en jij ons van deze stad een fraaie fotoserie laten zien; wat een schitterende gebouwen!
Ook het weer speelde mee: jullie hadden een mooie, zonovergoten dag.

Zo langzamerhand zullen jullie heel wat 'mappen' fotomateriaal verzameld hebben. Mooie herinneringen.

Dagdag, xx, Ineke

Haba zei

Goede middag Gerda. Ik ken Kortrijk niet, inderdaad alleen van de borden, wanneer we op weg of op de terugweg waren van Portugal. We hebben nooit de afslag genomen en ik zie aan je foto's dat we toch een mooie stad hebben gemist. Maar ja je kunt niet alle mooie steden in de wereld bekijken. Nu zie ik toch een beetje Kortrijk door jullie mooie foto's.

willyduvel zei

Hello Globetrotters Het lukt me niet Uw foto's te bekijken maar ben er van overtuigd dat ze weer schitterend zijn ! Grts

Tine de Jong zei

Goedemiddag Gerda, Kortrijk ken ik wel en weet dat deze stad ook vele verhalen kent. Prachtige foto's van je reis hier en kijk uit naar het vervolg waar je steeds meer leert.

Nawoord van een reactie op mijn blogjes:
En soms kan het voorkomen dat je onder woorden niet kan reageren maar weet niet de reden hiervan. Ben nog steeds aan het nakijken wat reden is. Zag wel dat alle instellingen goed staan dus daar ligt het niet aan.
H G Tine

Marjolijn. zei

Mooie plaatjes van een mooie oude stad onder de stralend blauwe lucht.
Dat geeft toch net iets extra's..!

Ferry - Jacqueline zei

Goedenavond Gerda,

Prachtig gebouwen en kerken mooi om te zien. Rode deurtjes zijn heel erg apart om te zien op rij. Sommige zien ook modern kunst. Ik vind daar erg mooi om te zien. Soort masker aan de muur zie je niet zo vaak. Ik heb je foto's genoten.

OT:Ferry krijgt herhaling examen. Eerst rust nemen. Was erg te veel geweest voor Ferry. Dank je wel Gerda.

willy zei

mooie foto's met oog voor detail Gerda

dit vraagt naar meer

prettige avond

Lies zei

Mooie stad, Gerda, mooie opnames !
Lie(f)s.

Terrence Weijnschenk zei

Prachtig stukje geschiedenis weer, lieve Gerda! Ik kende de Guldensporenslag alleen maar uit een album van De Rode Ridder maar nu gaat het verhaal wat meer leven. Dankjewel!

pieterbie zei

Met heel veel interesse naar dit mooie zonnige album gekeken.
Mijn oudste zoon is immers naar Kortrijk verhuisd sinds begin van deze maand.
Afgelopen vrijdag gingen wij in het resto van het textielmuseum eten voor zijn verjaardag.
Verder is het vreselijk lang dat ik deze mooie stad nog eens bezocht.
Vroeger trokken wij altijd naar de Paasfoor, maar dat is heel lang geleden.

Lutje zei

ja Kortrijk door de ogen van Gerda is het zoveel beter als door mijn ogen,
maar het is wel een mooie stad.
Van die vlasnijverheid wist ik wel eens voor een keer ;-)
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik hoef pas vanmiddag naar Laura doordat het hier herfstvakantie is. Ik wens je een fijne woensdag toe.

Merel zei

Mooie stad Gerda ben er nog nooit geweest maar dankzij jou toch nu een heel klein beetje

A van de Aa zei

Een bekende stad, maar nog onbekend bij mij.....
Mag de foto's weer eensniet zien bij fotobucket, dus ik hou ze tegoed voor de volgende keer *Winkie*
Gtje, fijn weekje.

FRANK103 zei

Dat kortrijkzaan, dat vind ik als Zaankanter niet kunnen! De Zaan is hier een plaatselijke rivier, die hebben jullie daar in België niet, hoewel jullie die ongetwijfeld graag zouden willen hebben. Om ook van die vrolijke liedjes over te zingen, zoals het deuntje van Annie MG Schmidt over Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan. Kortrijkzaan is dan net zo onzinnig als kortrijkwaal, kortrijkrijn of kortrijkijssel. Er moeten grenzen zijn, dit is er duidelijk een! Kortrijker of kortrijkse, en wie zich dan nog kortrijkzaan durft te noemen smijten we hier in de Zaan! Heel hachelijk?

;-)

FRANK103 zei

Mooie foto's trouwens, is foto 11 het station van Kortrijk?

Morgaine zei

Foto 1 en 13 zijn mijn ultieme favorieten in deze serie, maar de hele serie, wederom, you know, my style!

En die eenzame fietster is ook geweldig genomen! Daar zoek ik ook altijd eventueel naar, of niemand, of die eenzame... vul maar in, hahaha

X

suskeblogt.com zei

jammer dat ik het album niet open krijg.
Die zie ik misschien later wel eens.
Groetjes.