donderdag 27 oktober 2016

Kortrijk Begijnhof

Het Begijnhof in Kortrijk werd in 1238 door Johanna van Constantinopel gesticht. Het gaaf bewaard middeleeuwse stadsdeel is een combinatie van een pleinbegijnhof en een straatbegijnhof (0,7 ha groot). Sinds 2 december 1998 behoort het Kortrijkse begijnhof tot het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving van Vlaamse begijnhoven.

Het begijnhof van Kortrijk was omringd door het grafelijk kasteel, de stadswallen en het Sint-Maartenkerkhof en ligt vlak in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk. Het Kortrijkse begijnhof werd meerdere malen verwoest: in 1302 ten tijde van de Guldensporenslag, in 1382 na de slag bij Westrozebeke en nog eens door de Fransen in 1684.

De 41 barokke huisjes stammen uit de 17e eeuw. Het huis met de dubbele trapgevel (1649) was dat van de grootjuffrouw. De merkwaardige traptoren is de hoektoren van de vroegere Sint-Annazaal uit 1682. De oorspronkelijke gotische kapel werd gebouwd in 1464 maar werd verbouwd in de 18e eeuw.

In het huis van de grootjuffrouw was tot de zomer van 2008 het Begijnhofmuseum ondergebracht. In juli 2014 is een nieuw belevingscentrum op de benedenverdieping van de gerestaureerde Sint-Annazaal geopend. In 2015 staat de opening van een authentiek kijkhuisje op de planning. Deze kijkwoning zal ingericht worden in woning nr. 41, naast de grote ingang van het hof.

Het laatste begijntje ter wereld was Marcella Pattyn (geboren in 1920, Thysville Congo). Marcella deed haar intrede in het begijnhof van Sint-Amandsberg in januari 1941 en verhuisde eind oktober 1960 naar het Kortrijkse begijnhof. De laatste jaren verbleef ze in een verzorgingstehuis in Kortrijk. Ze overleed op 14 april 2013 in haar slaap. Naar haar werd een standbeeld gemaakt dat nog steeds te bezichtigen is in het begijnhof.

Mijn foto's van dit mooi begijnhof kan je hier (klik) bekijken, met Google want Photobucket laat het voor de zoveelste keer weer eens afweten...

19 opmerkingen:

FRANK103 zei

Mooie fito's van dat Begijnhof, het ziet er daar erg rustgevend uit! Ik had gisteren iets moeite met het opstarten van photobucket, maar kon je foto's wel zien. Dit google foto-overzicht vind ik ook plezierig werken, kan ik wat sneller je foto's bekijken. Zoals die van dat skelet met vleugels.....

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Mooie foto 's uit Begijnhof in Kortrijk te zien. Het is wel daar heel rustig. Daar kun je heel goed bekijken. Smalle straatjes hebben daar. Wat mooi gezicht allemaal. Kerk is echt schitterend om te zien. Alleen doodskop met geraamte met vleugel eraan in de kerk vind ik vreemd gezicht in de kerk. Dan zou ik toch van schrikken. Verder in de kerk ziet prachtig uit. Mooie foto's heb je gemaakt.
Fijne dag.

Ferry - Jacqueline zei

Oja... je foto's is beter zo om te kijken. Dan heb je meer overzicht om te kijken.

Haba zei

Goede morgen Gerda. Mooie impressie van het begijnhof. Een hofje is altijd een verstild stukje in een drukke stad. Mij lijkt het dat de begijntjes hier goed behuisd waren en behoorlijk ruime woningen lijken te hebben.
Jij hebt het weer prachtig vastgelegd met de camera.

klaproos zei

fantastisch in een woord om hier zoveel cadeautjes te vinden gerda
dat schreef ik bij google, en ik meen het hé, wat een geweldige mooie serie, stuk voor stuk,

dank je wel gerda,
ik hoop dat PB zich eens gaat bedenken wat ze je aandoen...

dikke knuffel
xxx

A van de Aa zei

Zie Gtje gaan daar in begijnhofje .... *Smile*
Ze zou er eentje kunnen zijn, ... *Smile*
maar volgens mij is de G in beGijn ....
de enige overeenkomst met onze GTje.... *wink*
want braafheid.... onze G *VERY winkie*

Gtje mooie fotoreeks en op Google yeaahhhhh

willyduvel zei

Wij waren er ooit of toch niet als ik deze beelden zie Heel knap van Jullie (maar dat is stilaan héél gewoon he) Groetjes

Mirjam Kakelbont zei

Zoveel rijke historie in 41 woningen. Dat klinkt natuurlijk te gewoon, dat ben ik met je eens (-: Begijnhofjes...alleen het woord maakt me al blij. Ze hebben iets in naam en uiterlijk. Waarschijnlijk omdat we er - net als kloosters - nooit het fijne van zullen ontdekken. Je voelt je al een geluksvogel als je er los mag rondlopen.
Genoten van je prachtige foto's, Gerda. I want more ♥
Lieve groet

Marjolijn. zei

Ja mooi dat die Begijnhofjes zo goed bewaard blijven.
Je hebt alles mooi vastgelegd...!

christiene zei

Prachtig in beeld gebracht de Begijnenhof
met haar witte huisjes,ook het beeld met spin in web
mooi gevonden,ja Gerda je hebt er een oog voor.
Groetjes Christiene.

willy zei

prachtige foto's van het mooi gerestaureerde begijnhof en de aanpalende O-L. Vrouwekerk Gerda

de foto van die sculptuur met het spinnenweb is subliem

prettige dag Gerda

Lies zei

Veel makkelijker, mooier te bekijken, Gerda, maar 'k weet het, bij die andere betaal je en dat wil je gebruiken.
Meer dan de moeite ! Mooi, en zo verzorgd (op enkele na). 'k ben er nooit geweest.
Lie(f)s.

pieterbie zei

dat standbeeld van 's werelds laatste begijn heb ik nog nooit eerder gezien.
het is immers al meer dan 3 jaar geleden dat ik er nog kwam en foto's gemaakt heb.
Wat hebben begijnhofkerken toch met skeletten, vraag ik mij af?
In die van Diest ook al zo'n lugubere beelden.
Heel mooie reportage, Gerda, Top!

Lutje zei

het is daar mooi en verzorgd voor al zo'n oud begijnhof.
ik wist niet dat er geen begijntjes meer waren, maar bij deze.....
spijtig dat je sites voor je foto's niet echt goed werken.....
daar steek je zoveel tijd in en dan dikwijls voor niks
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, een heel prettige vrijdag gewenst.

Morgaine zei

Wauw, wauw, wat een prachtig mooi album lieve Gerda, de foto die mij het meeste aanspreekt? Van het beeld met het web, hahahaha Echt super!

Net als de rest trouwens, je weet, hier ben ik gek op, van a tot z!

X

Tine de Jong zei

Goedemiddag na het vele werk in huis, bij familie, mijn YouTube kanaal, en op de blogs even heerlijk wat tijd genomen om met jou mee te wandelen en het album is weer supermooi. Geniet maar heerlijk en neem wel op tijd rust. Liefs Tine en ps. Op sommige blogs van mij kan je nog steeds niet reageren maar die moet ik dus dan later allemaal weer opnieuw gaan zetten op de blog. Ik ben dan wel het aantal bezoeken kwijt maar dat geeft niet want het gaat om gelezen te worden. Nogmaals fijn weekend en bedankt voor je reacties op blog. Kan niet altijd terug beantwoorden want dan doet het blog ook vreemd achteraf. grrrr

suskeblogt.com zei

je komt dichter in mijn buurt Gerda. Mooie foto's van dat begijnhof.
Groetjes.

Merel zei

Een heel mooie reportage foto's zijn heel overzichtelijk
Je kunt zelfs bij iedere foto een reactie geven wat ik 2 maal gedaan heb