vrijdag 28 oktober 2016

Kortrijk Begijnhof bis

Het ontstaan van Begijnhoven zoals dat van Kortrijk is een uniek verschijnsel voor onze regio, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. In verschillende steden in Vlaanderen vormden ze een vast onderdeel van het stadslandschap en kenden ze een soms bewogen geschiedenis.

Het Begijnhof van Kortrijk werd vermoedelijk in 1238 door gravin Johanna van Constantinopel gesticht en is één van de belangrijkste historische sites in de binnenstad. Het is een combinatie van een straten- en pleinbegijnhof en heeft ondanks de uitbreidingen zijn integriteit en authenticiteit doorheen de eeuwen weten te bewaren. Bovendien telt het Begijnhof 41 woningen, waarvan geen twee woningen hetzelfde zijn.

Deze ‘stad in de stad’ valt op door de ligging pal in het centrum van de stad, zichtbaar vanaf de markt, en geprangd tussen de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk. Van alle door Unesco erkende begijnhoven is dat van Kortrijk het enige dat zo nauw verweven is met het centrum van de stad. Ondanks het feit dat het, zoals de meeste begijnhoven, aan de rand van de middeleeuwse stad was opgetrokken.

Het Begijnhof van Kortrijk is ook nauw verweven met de geschiedenis van de gravinnen van Vlaanderen die in Kortrijk hun thuishaven hadden. Zonder die grafelijke bescherming zou de begijnenbeweging in Vlaanderen nooit tot bloei zijn kunnen komen.

Voor meer info hier klikken, en voor de foto's die Lefla er nam hier, waarna ik jullie een heel fijn weekend toewens lieve webbies...

19 opmerkingen:

es zei

Wat kom ik via jouw blog veel te weten over allerlei historische feiten betreffende jouw mooi Vlaanderen. Mooie foto's. ***

Terrebel zei

O, schande over mij, lieve Gerda!
Jaren lang gedacht dat alleen Amsterdam een 'Begijnhof' kende...

En dan ook nog het gegeven dat taalvirtuoos Guido Gezelle er ooit rondliep!
Dank ook aan Guido voor de heldere foto's die deze geschiedenis voor ons een beetje tot leven brengen.

Yvette zei

prachtig.....mijn moeder woonde in een hifje van de doopsgezinde kerk....als je tegen sociale controle kan is het fijn maar klein wonen

dagdag

klaproos zei

heerlijk struinen met jou over de hofjes, je doet me hier een groot plezier mee, lieve gerda,
lekker genieten van het weekend,
dat van mij zit boordevol leuks :-)
xxx

Lies zei

't Blijft mooi, Gerda, ook 'bis'...
Lie(f)s.

Marjolijn. zei

Voor jullie ook een fijn weekend meis...!
Mooie foto's van het begijnhof.

Ferry - Jacqueline zei

Prachtig om te zien hofjes. Gelukkig was daar rustig om te bekijken Gerda. In Amsterdam niet. Was ook drukker. Het was ook gedeelte afgesloten in Amsterdam. Dat willen mensen niet om te bekijken. Echt Typisch in Amsterdam. Jou foto's zijn echt schitterend om te zien daar. Kerk is van binnen heel mooi.

Fijn weekend.

OT:Volgens mij in Deventer in de hoogte ook doodskop gezien. Niet fotografeert. Dat vond maar ook niks. Dat weet heeft iets met de kerk te maken. Wij zijn ook niet gelovig Gerda. We kwamen gewoon in kijken.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een mooie fotoserie, maar die foto's van jullie zijn altijd geweldig mooi om te bekijken. Ik heb heel wat gemist, door Kortrijk niet te bezoeken zie ik wel. Maar zo kan ik dus toch de mooie delen goed op mijn gemak bekijken.
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Ineke Vogel zei

Een prachtig, verstild, hofje!
Het zal het daar heerlijk rustig wonen zijn geweest, de hoge kerktoren waakt erover.

Fijn weekend Guido en Gerda!


willyduvel zei

Mooie beelden Gerda nu moet ik er niet naartoe !! Zie het zo Grts

Albert y Mara zei

Begijnhoven blijven altijd mooi om te bezoeken. Jouw 17e foto als doorkijkje vonden wij mooi. Jammer dat Photobucket zo slecht werkt. En wij je foto's via Google moeten bekijken. Waarom lid worden?
Het bekijken via Google gaat wel makkelijker dan in Photobucket. Alleen jammer dat er in Google geen fotonummers worden vermeld. Nu moet je zelf *WINK* gaan tellen.
Tot bij-tank-dag. Fijn weekend en geniet ze samen met Guido de Lefla.

P.S. Wij hebben nog steeds in stock liggen een bezoek aan het Begijnhof in Amsterdam.

A van de Aa zei

Begin nu toch echt te denken dat je je roeping gemist hebt Gtje *Winkie*
Fijn weekend .

willy zei

een mooi vervolg Gerda

het begijnhof ligt geprangd tussen de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk..

maar deze maken geen deel uit van het begijnhof..

je hebt er wel de begijnhofkapel


of vergis ik me nu ?

prettige dag

Lies zei

@Gerda: 'Deze thuis voor Kami (natuurgoden) is een replica van de Jinja (Shinto-tempel) in de Shukkei-en tuin in Hiroshima, Gerda. Lie(f)s.'

FRANK103 zei

Ik wist ook allee de Begijnhof in Amsterdam, midden in het centrum een heel rustig wijkje, maar inmiddels lopen er teveel toeristen rond.

Anoniem zei

Een mooi stukje geschiedenis heeft dit begijnhof. Ik ben regelmatig in Kortrijk, maar heb het in tijden niet meer bezocht. Daar moet ik iets aan doen.
Groetjes.

pieterbie zei

ben eens gaan zien op de kaart, het begijnhof in Kortrijk ligt maar op 1,3 km van het appartement van mijn zoon. Goed om weten.

OT: je vroeg mij of ik iets meer wist over het beeld/monument dat in in Canterbury fotografeerde. neen, jammer genoeg niet.
Herinner mij wel dat jij 3 jaar terug ook in Canterbury was met de GVSALM.
Zeg eens: kan jij mij er iets meer over vertellen?

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

wat een fijn stukje geschiedenis weer!
Ik ben weer in het land en kom dit schoons bij jou tegen...
En dat Guido daar onderpastoor was... Hahaha... wel een andere Guido dan he!

Mooi hof!
Kun je er wonen?

Groetjes van Marlou

.

Catherine Boone zei

Heel interessant luik gelezen over het begijnhof in Kortrijk. De foto's zijn weer schitterend. Wens je nog een fijne dag.
Groet van trouwe lezeres Catherine