zondag 25 september 2016

Zondag; bij-tank-dag

Veruit mijn laatste... ?
Een mooi ‘art deco’ tafel-uurwerk is recent mijn verzameling komen aanvullen. Ik denk dat ik nu ongeveer elk model van dergelijke na de eerste Wereldoorlog vervaardigde ‘souvenir’ klokken verworven heb. Meestal zijn deze gegoten uit zgn. “regule” - een zachte legering van tin en lood, zeldzamer vervaardigd uit echt tin, koper of messing. De ‘goedkopere’ versies werden achteraf verzilverd of ‘prestigieuzer’ bronskleurig bewerkt via elektrolyse. De versiering in geometrische ‘art deco’ stijl met gestileerde bloemenmotieven laat toe deze klok te situeren rond 1925 - het jaar waarin de grote ‘Exposition des Arts Décoratifs’ plaatsgreep in Parijs. Voorzien van een miniatuurmodel van een tank (hier de tot ver in het interbellum populaire Franse Renault FT17), werden deze ‘souvenir’-klokken, net als inktstellen of ‘presse-papiers’, meestal verdeeld onder oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog tijdens hun reünies...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

17 opmerkingen:

Lutje zei

klokken , ik ben er ook zo gek van, en dit is wel mooi om te hebben.
ێn @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, dusde verzameling is niet onuitputtelijk , dit is weer een mooi stuk, het kanon van de tank lijkt de tijd aan stukken te willen schieten. Nu heb ik helemaal niets met klokken, ik heb ook geen klokken in huis, ik heb een horloge dat is genoeg als ik wil weten hoe laat het is.
Ik wens je een fijne zondag toe.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Voor een verzamelaar natuurlijk een must have. Ik snap dat wel. Zelf zou ik hem niet weten te plaatsen. Er straalt niet echt schoonheid vanaf. Ook gek eigenlijk dat je als oud strijder een klok kreeg. Een klok voor het 'waarschijnlijk' dood schieten van de tegenpartij.
Als je er zo over denkt wordt het opeens heel anders.
Maar ik begrijp de verzamelaars wel, maar ik ben dat niet :)
fijne zondag.

Morgaine zei

Jeetje, ik had het eerst niet door, maar er staat een heuze tank op die klok, wauw... Ziet er prachtig uit, mooi voor de verzameling :D Loopt ie ook nog echt?

Fijne zondag vandaag Gerda!

X

willy zei

een prachtig stuk uit de verzameling Gerda..

de collectie van Guido is bijzonder indrukwekkend...

chapeau daarvoor

prettige zondagFRANK103 zei

Mooie klok en grappig dat die aan de oud-strijders werd verstrekt om ze te herinneren aan de goede oude tijd! Na zo'n jaar of 7 zal het collectieve geheugen toch al aan het vervagen zijn geslagen en zal ook bijvoorbeeld de regio Ieper al weer veranderd zijn in akkers. Echt veel van dit soort klokken zijn vast niet bewaard gebleven, mooi deel van de verzameling dus!

Marjolijn. zei

Een mooike voor jou verzameling...!!

pieterbie zei

ik zou het niet op mijn schouw zetten, maar ik kan begrijpen dat dit een serieuze plaats in Lefla's verzameling verdient.

Merel zei

Weer een prachtig iets .... die verzameling is echt wel heel bijzonder

Albert y Mara fotoblog zei

Mooie klok en plezant dat die aan de oud-strijders werd overhandigd voor het o.a. afschieten van de moffen. Dat hoort nu eenmaal bij oorlog. Als presse-papier zouden we dit exemplaar zo willen hebben. Waarschijnlijk anno 2016 onbetaalbaar.

Haba zei

Er is weer een nieuwe week gestart, ik wens je deze maandag een prima dag om veel te genieten.

Anoniem zei

Een klok als bedanking voor wat ze meegemaakt hebben tijdens die gruwelijke oorlog. Een mooi stuk in de eindeloos lijkende verzameling van Guido.

willyduvel zei

Heel erg mooi Zouden er veel van hetzelfde gemaakt zijn ?? Grts

A van de Aa zei

Als ik het zeggen mag, een pracht exemplaar....
De vraag is loopt hij op tijd....
Gtje .... *Winkie*

curieuzeneuzemosterdpot zei

niet te geloven, gerda, dit kusntwerk is bijna een eeuw oud!
prchtig stuk!!! :-))

Haba zei

Goede morgen Gerda, vandaag is het hier weer beessiesdag dus ik kan pas vanmiddag kijken of je een nieuw log hebt gemaakt. Ik wens je een fijne dinsdag toe.

Ferry - Jacqueline zei

Deze verzameling is heel mooi om te zien. Echt kunstwerkje is dit. Dit zie je niet vaak meer. Heel zuinig zijn prachtig stuk.