zondag 14 augustus 2016

Zondag: bij-tank-dag


Midden in de Eerste Wereldoorlog barstte de Bolsjewistische Russische Oktoberrevolutie los, wat in 1922 leidde tot de oprichting van de Sovjet-Unie. Enkele van de Britse Mark-tanks zijn na het einde van de Eerste Wereldoorlog in maart 1919 naar Rusland verscheept (6 Mark tanks en 6 Whippets tanks) en in juli van hetzelfde jaar nog eens 57 Marks en 17 Whippets, aanvankelijk bedoeld om te worden ingezet in de strijd tégen de Bolsjewieken op de Krim. Deze expeditie van de Witrussen met steun van de Geallieerden mislukte echter volledig en bij de terugtrekking van het Westers ‘interventieleger’ vielen alle tanks in handen van de communisten. Zo nam ook het Rode leger kennis van deze ‘Mechanical Warfare’ die in gebruik bleef tot in de jaren 1930. Enkele resterende Mark V tanks zijn tot op heden o.a. nog in Rusland (Archangelsk en Kubinka) en in de Oekraïne (Loegansk) bewaard gebleven en werden recent gerestaureerd. 

Ter herinnering aan de Russische ‘kennismaking’ met de Britse Mark V zijn destijds ook in de Sovjet-Unie schaalmodellen vervaardigd waarvan deze Russische houten spaarpot getuigt, geïnspireerd op de toenmalige Constructivisme - een kunststroming populair onder het Sovjetregime.

Het conflict van 1919 tussen de ‘Roden’ en de ‘Witten’ is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie opnieuw opgelaaid tussen beide landen - ook het bezit van de Krim blijft sinds 1920 tot op vandaag nog steeds omstreden. De toenmalige gebeurtenissen zouden een les moeten zijn voor de westerse mogendheden (de NAVO...) om zich niet (meer) militair in te laten met wat lokale incidenten zijn om deze niet te laten escaleren tot internationale conflicten... 
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)


17 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, is dit een 'spaartank' voor kinderen? Weer een apart stuk uit de verzameling. Het westen moet zich niet verantwoordelijk stellen voor de hele wereld, maar er zullen wel allerlei belangen zijn, die wij als burgers niet kunnen zien.
Ik wens je een fijne zondag toe.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Spaartank is zeker heel bijzonder hebt. Mooie verzameling. Wat er gebeurt in westen is vreselijk. Hopelijk blijft wel rustig in de wereld. Jou blogje is wel geschiedenis om te lezen hoe en wat er gebeurt is geweest. Het is leerzame blogje Gerda.
Fijne zondag.

Lutje zei

Hoi Gerda,
je hebt allemaal zo'n unieke mooie spullen
het is zeker museumwaardig, want wie heeft er zoveel als jou
@->- voor jou

Marjolijn. zei

Ha, dat is een mooi spaartankje...!
Spaar het maar vol...:-)
Fijne zondag.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Gezien de recente gebeurtenissen van van de week lijkt het er niet op dat onze leiders wat geleerd hebben. En dan het feit dat men nu ook roept dat het misschien Amerikanen waren die aan uitlokking deden deze week in de Krim geeft te denken.
Nee, geleerd hebben we niets en wat ik wel weet is dat Poetin een man van zijn woord is. We zullen zien wat er gaat gebeuren.
Mooi houten tankje Gerda. Fijne dag

pieterbie zei

nog geen slecht idee om er een spaarpot van te maken.
Opnieuw een heel mooi stuk uit Lefla's verzameling.

Nog eens mijn dank aan Lefla voor de plannetjes van Mons! Ze kwamen heel goed van pas.

willy zei

die ziet er gelukkig ongevaarlijk uit Gerda

wel een mooi verzamelobject

en de Krim is jammer genoeg in de actualiteit

willyduvel zei

Zo kan oorlogstuig inspireren tot spaarzaamheid !! Sterk Groetjes en een prettig lang weekend

Natasja zei

Men zal het nooit leren... Grote ego's in combinatie van kinderlijkheid is eigenlijk al dodelijk😜 Wel mooi tankje daar kun veel geld in sparen.
Ot gaat beter met mijn oren, geen pijn meer wel nog een beetje doof

Morgaine zei

Ja, dat eeuwige gezever, laat het los navo of wie dan ook, een stuk rustiger, ik bedoel, zo'n schiereiland... wat is de meerwaarde voor de navo in the end...

Ik hou mij er ook niet zo mee bezig, deed ik op school al niet in mijn examenjaar, kwam thuis met een 4 op mijn diploma, en als je weet dat reden was, omdat het dus over dit deel ging na de tweede WW... pfffffff vond het vreselijk, wilde er niks van weten. ;-)

X

francky spruytte zei

Als je ziet hoe het westen momenteel internationaal bezig is met tussenkomen in oorlogsgebieden ziet het er niet rooskleurig uit voor de nabije toekomst.

Haba zei

Goede morgen Gerda, het is weer een stralende maandagochtend, laten we van de dag gaan genieten.

FRANK103 zei

Mooie spaarpot, het lijkt me ook een mooi verhaal hoe die in de verzameling is beland! En dictators/leiders bemoeien zich nu eenmaal graag met andere landen, dan kan het zo zijn dat het noodzakelijk is dat ze hun positie niet meer afstaan, en kunnen ze de rest van hun leven de baas spelen. Recent was er in Europa een staatsgreep die de leider aangegrepen heeft om zoveel mogelijk macht naar zich toe te trekken, vast met de bedoeling die niet meer af te staan. Of die staatsgreep echt was of in scene gezet, denk aan de brand van de Rijksdag in Berlijn, dat weten we pas over 10 jaar.

Merel zei

Een tankje om in te sparen .... Waren alle tanks maar zo


wat het huis van mijn vader betreft ik rijd er iedere dag langs zie dat ze erin aan werken zijn en wilde toch wel graag weten wat ze doen .... Alle binnenmuren zijn weg vandaar dus een stenen geraakte en geen ziel meer

curieuzeneuzemosterdpot zei

zouden een les moeten zijn ..
wat zijn we hardleers, eh? :-((

dat doet echter niks af van het feit dat dit weer een uniek én magnifieke tank is, gerda!
heel bijzonder, zo in hout!! :-))

mijnnikonenik zei

De geschiedenis herhaalt zich. Een spaarpot die tank? Wel een mooie!

Terrence Weijnschenk zei

Mooi stukje geschiedenis weer, lieve Gerda! Ik blijf hopen dat wij er van leren. Raar eigenlijk dat de ene keer 'de internationale gemeenschap' zo ontzettend graag burgers in een ver vreemd land wil helpen en de andere keer niet naar hen omkijkt. Het zal vast niets te maken hebben met de grondstoffen die het betreffende land te bieden hebt. Hoop ik dan maar. Toch is het raar dat de VN niet in Ethiopië, Jemen of in het Nuba-gebergte actief is. Stiekem hoop ik dat er bij de schermutselingen aldaar een blanke westerse journalist geraakt wordt. Al mag ik natuurlijk niet hopen dat iemand pijn lijdt. :-(