zondag 5 juni 2016

Zondag: bij-tank-dag

GEVONDEN...!!! TROUVÉ...!!!

Het probleem bij het verzamelen van oud speelgoed is steeds het identificeren, dateren, het vinden van verdere informatie, enz. Dit is zeker noodzakelijk bij nieuwsoortig speelgoed gelinkt aan de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Terwijl de recente technologische oorlogs tuigen op het slagveld schokten en gevreesd werden (zware artillerie! tanks!) - zo vond het daarvan afgeleide speelgoed als “nouveauté’s” grif zijn weg bij het aanbod van catalogi van leidinggevende grootwarenhuizen zoals de Parijse Au Louvre, Au Bon Marché of Au Printemps. Voor het verzamelen van gegevens is dus het napluizen van deze catalogi van essentieel belang - voor zover deze nog voorhanden zijn... 

Het dateren van speelgoed voor het “naspelen” van de Groote Oorlog is belangrijk. Hoe vlug na het verschijnen op het slagveld van de ‘originelen’ speelden kinderen (naast met ‘patriottische’ gezelschap- en bordspelen of “panoplies” van militaire uniformen) ‘soldaatje’ met gecommercialiseerde, naar de werkelijkheid verkleinde modellen van pas op het slagveld geïntroduceerde artillerie, pantserauto’s of tanks? Alles hing natuurlijk van het marktaanbod af. Dit bleek bv. voor de tanks nagenoeg gelijktijdig te zijn met de ‘originelen’ (eerste tanks ingezet september 1916 Flers-Courcelette, april 1917 Chemin-des-Dames, november 1917 Cambrai). Eén feit staat vast (uit eigen jeugdherinnering): het aanbod aan dergelijk (jaarlijks ‘geactualiseerd’) speelgoed is nooit meer uit het aanbod weg te denken geweest - zeker niet tot eind jaren 1950 in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog...

Een voorbeeld daarvan is het plaatsen in de tijd van bijgaand model gepantserde auto (“automitrailleuse” of “auto canon blindé”). In de eindejaarcatalogus van Au bon Marché voor 1917-1918 komt de afbeelding ervan twee maal voor: éénmaal in groep met ‘tanks’ (die toen nog maar pas waren ingezet op het slagveld!), een tweede maal afzonderlijk. Het bestond daarbij (minstens) in twee verschillende versies én groottes (ca. 10 cm en ca. 20 cm, enkel het grootste model met veermechanisme), in blik en grijs geverfd. 
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

20 opmerkingen:

Lutje zei

echt waar, dit is een hele mooie hobby voor jullie, maar ik ken er niets van.
Maar al dat opzoekwerk enz, dat is toch top en een sterke voldoening voor jezelf

Ferry - Jacqueline zei

Jij ook goedemorgen Gerda,
Het is zeker mooie hobby verzameling hebben jullie. Gepantserde auto was toen in de tijd van oorlog die gebruiken. Wel apart te zien je beschrijving van de soort afdruk tekening die nog hebt. Guido hebt deze verzameling bewaard. Verhaal heb je daarover goed geschreven.

Fijne zonnige dag.
OT:Bij ons is zeker mooi weer. Strakke blauwe lucht. Bedankt voor compliment Gerda.

Marjolijn. zei

Zo mag een verzameling zijn hé, en jullie hebben het allemaal.
Met mooie plaatjes incluis de achtergronden.

Fijne zondag.

Tine de Jong zei

Goedemorgen Gerda. Je hebt inderdaad een prachtige verzameling en is ook aan het groeien en ja de info dat is veel werk, maar dat is aan jou ook wel gewaagd. Wens je ook een mooie Zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, prachtig exemplaar uit de verzameling, je moet er veel voor doen en compleet is een verzameling natuurlijk nooit.
Maar om kinderen 'patriottische spelen' te laten doen, daar wordt tegenwoordig gelukkig anders over gedacht.
Ik wens je een fijne zondag toe.

pieterbie zei

tja, er komt toch heel wat bij kijken.
Maar het moet dan inderdaad voldoening geven als je finaal een exemplaar geïdentificeerd hebt.

klaproos zei

wowwwww.
respect Gerda, daar gaat héél veel tijd in zitten,
maar met de kat op schoot is dat vast geen straf hé.:-)

maak er een zalige zoete zondag van
xxx

Natasja zei

Wat een mooie hobby hebben jullie toch, daar zit een hoop tijd en liefde in. En hoe fijn moet het zijn als je je zo geliefde exemplaar gevonden hebt. En nu dit mooie exemplaar!! Het is een genot om te zien!!

francky spruytte zei

Ik heb enorm veel respect voor de hobby van Guido. Je zal het maar verzamelen en dan uitvissen hoe de vork aan de steel zit.
Fijne zondag verder !

A van de Aa zei

Het is niet alleen het item in de kast hebben staan voor Guido, maar ook het verhaal erachter.
Vraag me wel af of hij er soms nog mee speelt *Very big Wink*
Gtje fijne zondag en tot ergens maar weer .... *Wink*

FRANK103 zei

Voor de lerk is het een plaatje van een tank, de kenner kent het verhaal erachter en ziet er veel meer in! Dat maakt juist het verzamelen zo leuk! Geweldige verzameling heeft Guido aangelegd, heel bijzonder!

FRANK103 zei

Lerk is trouwens een leek. De spellingscontrole van de ipad is geweldig, maar dan wel geweldig slecht! Hachelijk?

mijnnikonenik zei

Ongelofelijk wat een ongekende verzameling en dan er alles willen van weten ook. Prachtig is dat.

Cor zei

Uitermate interessant en zeker een mooie hobby. Het moet enorm veel voldoening geven als je deze info uiteindelijk kunt opdiepen.

es zei

Grote hemel, deze verzameling is werkelijk onuitputtelijk. Jouw verhaal hieromtrent evenzo. PRACHTIG!

Haba zei

Goede morgen Gerda een fijne maandag gewenst. Later op de dag kom ik nog wel een keertje kijken.

willy zei

van een hobby gesproken, dit is er één Gerda


en bijtanken op maandag doet ook deugd

groeten

merel zei

het vraagt veel zo'n verzameling bijhouden maar het is dan ook de moeite waard en geeft je veel voldoening

curieuzeneuzemosterdpot zei

er kruipt waarschijnlijk heel veel tijd én werk in deze bijzondere hobby, maar is het niet net dàt wat het zo interessant maakt, gerda? :-))


dit autootje is daar mss het beste bewijs van?

mijn bewondering voor jullie collectie groeit bij elk blog daarover! ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

Bedankt Guido voor alle achtergrondinformatie die je bij de foto's geeft en jij Gerda gracias voor het plaatsen op je blog.