zaterdag 4 juni 2016

UTRECHT CASTELLUM DE MEERN

Museum Hoge Woerd is een actief en eigentijds museum om lekker in rond te struinen, zo lang en zo vaak je maar wilt. Het museum maakt slim gebruik van het Castellumgebouw en moderne presentatietechnieken om te vertellen over het Romeinse fort dat hier ooit stond. In het paviljoen van het museum staat het pronkstuk: het Romeinse schip De Meern 1, dat wordt gedragen door een golvende ‘glazen rivier’. 
Bezoekers kunnen rondom en bovenop het schip kijken. De vele gebruiksvoorwerpen die in het schip zijn gevonden, geven een uniek beeld van het leven aan boord van een binnenvaartschip dat actief was op de Rijn in de bloeitijd van het Romeinse Rijk. Vanuit de vier poorttorens laten ‘Vensters op het fort’ zien hoe het Romeinse castellum en daaromheen gelegen kampdorp eruit zagen. Monitors met 3D-reconstructies geven een verrassende kijk op het leven in een garnizoensstadje aan de rand van het Romeinse rijk. Deze ervaring is niet compleet zonder een wandeling over de wallen van het fort. Je kijkt er uit over de Romeinse rivierloop, de wegen en het badhuis. Kortom dit museum is het bezoeken meer dan waard en voor mij één van de hoogtepunten van onze trip!
Zie voor meer informatie hier en voor de foto's ervan hier. En daarna: fijn weekend allemaal!

14 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Deze museum is apart om te zien. Zeer modern daar gebouw. Daar zien jullie archeologische vondsten. Uit Romeinse Fort. Mooie foto's heb je gemaakt. Omgeving van buiten is ook apart te zien. Het was daar veel te zien. Schip dat is zo oud van heel vroeger. Toen de tijd was Romeins. Ik heb je genoten naar serie foto's.
Fijne zaterdag.

Lutje zei

Het is weer eens iets anders, en ik ben blij het ook eens gezien te hebben

willy zei

knappe architectuur Gerda

en bijzonder mooi in beeld gebracht

maak er een prettig weekend van !

Ferry - Jacqueline zei

Hier ben ik even, Ik kom net binnen. Bij ons is stralend weer geworden. Vanmorgen al. Het is liefs 25 graden. Zon schijn volop.
Wat jammer bij jou niet lekker weer is.
Hopelijk nu wel.

Lies zei

Mooi gebracht, Gerda !
Lie(f)s.

Tine de Jong zei

De buitenkant van dit museum is echt helemaal niet mijn ding. Je verwacht er dan ook niet veel van als je erheen gaat. Maar dan ben je binnen en je ontdekt dat het toch wel iets heeft. Zij het dan in een modern jasje. Het leken wel doosjes die aan het plafond hingen met de vondsten erin. En die boot verteld ook vast het leven. Alles graag ontmoet en wens je fijn weekend en ook nog bedankt voor je mooie creatie's op mijn blogjes. En ja de boekenkast heb ik ook weer gevuld in de andere kamer met een mooi verhaal in een kinder-regenjasje.

Anoniem zei

Een zeer mooi museum Gerda en ik ben blij dat we een kijkje kunnen nemen. Moderne constructie waar je prachtige lijnen in terug vindt. Zeer mooie reeks foto's!

Marjolijn. zei

Mooi om te zien, ik hou wel van die moderne gebouwen.
Fijn weekend meis.

Merel zei

Een mooie reeks Gerda
Het verleden in een modern gebouw ... Prachtig

Suske. zei

Mooie foto's Gerda.
Zo kunnen we genieten van al dat moois en interessants.
Dank hiervoor.
Fijne avond.

klaproos zei

Bijzonder om te zien gerda,
en ook de indeling van het gebouw,
spannend zeg maar...
goh...... ben er nooit geweest... gemiste kans..

neem jij je kans waar om van dit weekend het mooiste van j e leven te maken:-)

xxx

FRANK103 zei

Voor een pronkstuk vind ik die boot er behoorlijk vergaan uitzien hoor, ik vraag me ook sterk af of die nog zeewaardig is. Ik zou hem inruilen voor iets meer 2016!

pieterbie zei

waaw zeg, wat een supermodern museum, moet een aardig duitje gekost hebben.
inderdaad een heel toffe manier om dat pronkstuk te openbaren.
Frank twijfelt of de boot nog zeewaardig is, je moet niet twijfelen, natuurlijk is het niet meer zeewaardig in de staat waar het zich nu in bevindt. Maar er gaat dan ook niemand mee naar zee.

A van de Aa zei

Gtje, je komt op plekken in Holland waar ik nog niet ben geweest :-)*Winkie*
Heb je met die toeristen, *Wink*