zondag 8 mei 2016

Zondag: bij-tank-dag


De Slag bij Verdun die honderd jaar geleden rond deze tijd in alle hevigheid woedde, wordt de grootste uit de wereldgeschiedenis genoemd. Nooit is er zo langdurig, met inzet van zoveel mensen, strijd geleverd op zo'n beperkt grondgebied. Deze veldslag, die woedde van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste naar schatting meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer. Vanuit strategisch oogpunt is er geen enkele rechtvaardiging te vinden voor deze monsterlijke verliezen. De Slag bij Verdun ontaardde in een prestigeslag tussen twee volkeren… De grootste (?) debiel die er aan Duitse zijde het bevel voerde was de Pruisische kroonprins - een verwaande dandy die zelfs zijn eigen luxe-hoofdkwartier liet installeren om geen comfort te ontberen. Hij trok twee bevelhebbers aan die het drama rond Verdun nog vergrootten: Ludendorff en Hindenburg. Spijts zijn misdaden tegen de mensheid zou de kroonprins nadien toch nog in het neutrale Nederland asiel krijgen, net als de rest van zijn familie...
Aan Franse zijde was er generaal Pétain die voor een gezagscrisis en foute aanvalsbeslissingen verantwoordelijk was. Pétain liet de Franse forten rond Verdun ontmantelen en verwaarloosde daarbij de verdedigingslinies - een strategische blunder. Hij vond Verdun en omgeving “geen aanvalsdoel”. Zijn gebrek aan visie kostte vele duizenden Fransen nutteloos het leven. Pétain werd daarom ‘weggepromoveerd’ en vervangen door generaal Nivelle, een meedogenloze vechtjas die de zaak ook geen goed deed. Ternauwernood konden de Fransen de Duitse aanvallen afslaan en een Pyrrusoverwinning behalen. Een aantal indrukwekkende monumenten rond Douaumont zijn vandaag de stille getuige van deze tragische gebeurtenis...
Boven: de recent opgefriste Ossuarium van Douaumont, onder: het pas vernieuwde Memoriaal van Verdun - zie ook hier (klik).17 opmerkingen:

Natasja zei

Wij waren vrijdag in Overloon, en daar las ik ook over Nederland die neutraal wilde blijven in de tweede wereldoorlog en nu lees ik dit weer en dan denk ik bah wat een slappe knieën heeft Nederland toch!

Haba zei

Mooie gebouwen om iets verschrikkelijks te gedenken.
Ik wens je toch een zonnige vrolijke zondag toe Gerda.

Morgaine zei

prachtig hoe jij er eigenlijk elke week weer opnieuw bij stil staat op de bij tank dag, dank je wel Gerda, voor het blijven bewust maken, niet alleen toen, maar ook vandaag de dag...

Ik wens jou een hele fijne zondag toe <3

X

Marjolijn. zei

Wat Haba al zegt.
Geniet van het zonneke meis...!!

klaproos zei

Goeiemorgen Gerda,

ik blijf de wens koesteren dat eens op een dag alle ellende voorbij is,


xxx

Ferry - Jacqueline zei

Hallo Gerda,
Het is wel mooie gebouwen om te zien. Ik hoop dat ellende voorbij is. Moet niet aandenken. Heel interassant om te lezen hoe en wat. Toch blijft verschrikkelijk toen gebeurt is. Koesteren!
Fijne zondag Gerda.

suske zei

oorlog is en blijft een idioot iets.
Fijne zondag Gerda.

willyduvel zei

Moeten we blijven aan denken !! Maak er een prettige dag van ! Grts

willy zei

in feite is dit niet te vatten Gerda

het "mens-dom" weet je wel..

geniet van de zon..
groeten

FRANK103 zei

Die hele eerste wereldorlog is een vreselijk gebeuren geweest, vooral voor de soldaten aan beide kanten die zeer gemakkelijk in grote hoeveelheden opgeofferd zijn door incompetente officieren. Ik ben zelf naar Ieper geweest, en oa naar begraafplaats Tyne cot. Heel indrukwekkend!

Ineke Vogel zei

Verschrikkelijk!
Al die jongens die aan beide kanten het leven lieten door onbekwaamheid van hun superieuren!
En dan krijgt zo'n idioot nog asiel in Nederland.

Dank Gerda dat je ons dit onder de aandacht brengt.
We mogen niet vergeten!

xx

Anoniem zei

Tjonge dat zijn veel doden! O nooit te vergeten.
Toch een beetje Moederdag gehad?

Lutje zei

zoiets blijft ons ons heel leven lang bij, en de gebouwen dragen eraan mee.
Ik wens je een hele toffe week

Terrebel zei

Opdat wij gedenken. Blijvend. Dank voor je foto's en geschreven verslag, lieve Gerda. Goed dat je mensen blijft wijzen op de verschrikkingen in het verleden. Nu maar hopen dat wij er ooit van zullen leren.

Merel zei

De gebouwen zijn maar ze doen ons wel aan iets verschrikkelijks denken

pieterbie zei

niet te begrijpen dat zoveel mensen het leven moesten laten voor macht en prestige.
Vreselijk!

curieuzeneuzemosterdpot zei

onbegrijpelijk hoe wreed de mens kan zijn, eh? :-((

prachtige foto's heb jij gemaakt van deze indrukwekkende bouwwerken, gerda!!