zondag 3 april 2016

Zondag: bij-tank-dag


Vandaag honderd jaar geleden!
We zouden ze bijna vergeten - maar tijdens het vastlopen van de loopgravenoorlog op het westelijk front, spijts de inzet van tanks, waren ze sinds eind 1914 (boven België en Frankrijk) en begin 1915 (boven Engeland) in de lucht nog steeds actief en zouden dit blijven tot midden 1918: de Duitse Zeppelins. Afhankelijk van de Duitse marine (en merkwaardigerwijze niet van de luchtmacht...) bombardeerden zij de Engelse en Schotse oostkust. Tijdens de ‘raid’ in de nacht van 1 op 2 april 1916 uitgevoerd door 10 van deze luchtschepen werden 13 burgers gedood en 24 gewond.
Eigenlijk was daarbij Engelse zware industrie geviseerd met springstof en brandbommen: de hoogovens, ijzergieterijen en fabrieken op de zuidoever van de monding van de Tees-rivier, en de haveninstallaties van Middlesborough en Sunderland. Tijdens deze raid op Londen werd Zeppelin L15 boven de Theems neergeschoten, waarbij het wrak van het luchtschip zonk.
Twee Duitse officieren en 16 bemanningsleden konden op een kalme zee en tijdens de heldere nacht uit de monding van de Theems door de Engelse vissersboot Olivine gered worden, en werden als krijgsgevangenen overgebracht naar de marinebasis van Chatham. In de loop van 1917 zijn de Zeppelins geleidelijk aan vervangen door squadrons Gotha-bommenwerpers. De laatste Zeppelin-raid op Engeland gebeurde in augustus 1918.
(verzameling Guido Deseijn aka Laflamand)

23 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, op bijtankdag dus een zeppelin weer eens wat anders dan een tank. Het leek mij geen makkelijk toestel om mee te vliegen, want de wind zal er vast wel veel grip op hebben gehad.
Bedankt weer voor dit lesje geschiedenis, weer wat geleerd dat ik nog niet wist.
Voor vandaag een fijne zondag gewenst.

Lutje zei

hier leer ik altijd wat bij
en je foto's ik vindt dat je een speciale unieke verzameling hebt, je bent er al zo lang mee bezig en iedere zondag krijgen we iets anders te zien

Ferry - Jacqueline zei

Zeppelin Is zeker heel lang geleden toen gebeurt is. Het is moeilijk om te vliegen zo ding.Ik vind maar eng zo ding. IK zou nooit durven zo ding te vliegen. Wel interassant om te lezen. Daar leren de mensen van.

Wij hebben gisteren geen zon gehad. Net hier geregend.
Fijne zondag.

Natasja zei

Vroeger dacht ik dat zin zeppelin in de lucht vloog zonder mensen er in. Ik dacht dat dat niet kon. Nu weet ik beter. Een leuk verhaal wat mijn oma vertelde ( hoewel ik het altijd wel wat zielig vond) 1april 1921 denk ik: Een buurman zei tegen mijn oma : er word een zeppelin opgelaten, mijn oma wilde daar wel heen, maar het was nogal een eind lopen, na een uur gelopen te hebben, in haar mooiste kleren en gepoetste schoenen, zag ze helemaal niets of niemand. Ze kwam een man tegen en vroeg: meneer waar word nou de zeppelin opgelaten? Ach deerne zei de man, er word hier geen zeppelin opgelaten. Jawel zei mijn oma nog vol overtuiging. De man zei ik denk dat het een 1 april grap is. Mijn oma moest huilen en liep het hele stuk weer terug...

pieterbie zei

moet vreselijk geweest zijn om die dingen te zien aankomen.

klaproos zei


ach gassie Gerda....
ik lees de reactie hierboven en denk, hé, get, dat was geen leuk grapje voor di e oma,

prachtige prenten van verwoestende dingen...
hoe kan het toch zo zijn hé.

Jawel Gerda.... wij gaan weer of geen weer, we zijn er :-)
en jij... ga jij ook nog lekker naar buiten vandaag, je tuin staat vol met voorjaars bloeiers, dat zal zeker mooi zijn

xxx

Morgaine zei

Gelukkig zijn er nog altijd mensen die 100 jaar na dato hier nog altijd aandacht aan besteden, ik ga er vaak niet zo heel diep op in Gerda, omdat ik er zo weinig van weet en daarom lees ik het wel en hoop ik dat ik het kan onthouden. Dank je wel hiervoor! Laat ik je dat ook eens vertellen, dat ik bij jou heel vaak weer bijleer en nog meer leer.

Fijne bij tank dag!

X

A van de Aa zei

Bijna 100 jaar geleden..... iedereen zit vandaag op het terrasje en weinigen zullen aan die 100 jaar geleden gedacht hebben.
En net terug van weggeweest, het was/is goed toeven op het terrasje *Winkie*
Fijne zondag nog.

Marjolijn. zei

De meeste Belgen zullen vandaag een andere 100 jarige verjaardag vieren.
Maar goed dat jullie hier aan denken.
Nog een fijne avond.

Mieke zei

100 Jaar en nog geen schijn van kans op vrede in de wereld. Zijn wij mensen nu echt zo dom ? Machtswellust en godsdienstwaanzin dat zijn de 2 kernwoorden die onze vrede verhinderen.

FRANK103 zei

Je zou denken dat die zeppelins makkelijk uit de lucht te schieten zijn!

mijnnikonenik zei

Het is een prachtige en onuitputtelijke verzaleling. Altijd een beetje geschiedenis op zondag!

Terrence Weijnschenk zei

Mensen die juichen om de ellende van anderen...ik zal het vermoedelijk nooit begrijpen :-( Een mens is een mens, ook al is het een 'vijand'. Wat ik leuk vind is dat men mogelijkheden bestudeerd om de Zeppelin een nieuw leven te geven. Nieuwe materialen en nieuwe gebruiksmogelijkheden. Vooral als pakketdienst. Maar ook voor de toeristenindustrie. Een paar uur lang in z'n 'luchtschip' (marine. Ik vind het ergens wel logisch) boven een interessante stad hangen en alles rustig bekijken terwijl verbaasde vogels door het raampje terug naar binnen kijken...ik zie dat wel gebeuren! Jij ook, lieve Gerda?

Albert y Mara fotoblog zei

Prachtig deze sigaren uit eigen doos. Juichend heb ik gelezen dat er weer eens eentje neergestort is tijdens WO1. Het waren toch onze vijanden die in 1940 weer aan de slag gingen in Europa. Salu2 Albert

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je even een fijne maandag toewensen.

willy zei

100 jaar..een aspect van de oorlog dat zelden aan bod komt...

interessant om dit in herinnering te brengen

prettige dag

Gidsjoris zei

In het Politiemuseum in Antwerpen hangt een oude affiche van Antwerpen gebombardeerd door een Zeppelin in de nacht van 24-25 aug. 1914.

Merel zei

100 jaar geleden en nog steeds gebeuren er dergelijke dingen
Je prenten zijn prachtig ..., wat een verzameling heeft je ventje toch

francky spruytte zei

Het wordt tijd dat jullie een boek uitgeven met al die foto's en gegevens. Het is iedere week leuk om lezen.

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik zit vol bewondering naar de prachtige tekeningen te kijken, gerda!

deze 100ste verjaardag .. is ook niet zo'n vrolijke, he?
en nog altijd hebben we niet geleerd .. :-((


@ ik heb destijds ergens op mijn blog geantwoord op je vraag, maar doe het deze keer hier:
we hebben 3 weken rondgetoerd. ;-))

christiene zei

De afbeeldingen zijn bijzonder,ook mooi om in je bezit te hebben.
Gerda wens je voor morgen een mooie dag.
Groetjes Christiene.

Boerin zonder Naam zei

Het blijven illustere luchtschepen!

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst, ik heb weer beessiesdag.