zaterdag 2 april 2016

SMAK: Buthe 3

Retrospectieve Michael Buthe (1944-1994): Taufkapelle mit Papa und Mama 1984.
Taufkapelle mit Papa und Mama bestaat uit twee sculpturen (Papa en Mama), een rond schilderij boven een met was bedekte kubus en expressief beschilderde kamerschermen waaraan hier en daar gevonden voorwerpen zijn vastgemaakt. In de kubus, als doopwater in een doopvont, ligt een plasje goudverf. Je kan je er denkbeeldig laten dopen met goud, symbool voor leven en licht. De schermen situeren zich tussen schilderij en sculptuur in en maken een golfbeweging in de zaal. Met dit werk verwijst Buthe o.m. naar de achthoekige doopkapel bij de Dom van Firenze, barokke architectuur, het gebruik van was en goud in het oeuvre van Joseph Beuys en de universele symboliek van archetypische vormen zoals de kubus en de cirkel. De ruwe, komische sculpturen Papa en Mama kunnen worden geïnterpreteerd als karikaturen van de Bijbelse ouderparen Adam en Eva of Jozef en Maria. En voor enkele foto's van mij er van klik je hier of hier. Fijn weekend allemaal!

19 opmerkingen:

Lutje zei

de gedachte er rond zit goed, je moet al een kunstenaar in je gedachten zijn om zoiets te verzinnen en dan ook nog zo mooi te maken

pieterbie zei

wat een bijzonder idee en een bijzonder werk.
de achthoekige kapel in Firenze ken ik natuurlijk wel.
Heel lang geleden dat ik daar nog eens stond.
Mooie insteker voor het zonnige weekeinde

Haba zei

Goede morgen nogmaals . Deze serie trek me dus helemaal niet zo, de vorige twee series kunstwerken vond ik mooier. Maar gelukkig heeft iedereen weer zijn eigen smaak en vinden we allemaal weer iets anders mooi om naar te kijken.

ot. Ik was daar met mijn zuster en haar man, dus niet met mijn dochter en haar partner, al kunnen we prima met elkaar opschieten, dit werk was toch meer wat mijn zus en ik voor onze ouders doen en mijn dochter heeft (net zoals ik zelf eigenlijk ) nu niet veel met een gedenkteken op een kerkhof.

John zei

Het is apart om naar te kijken en ik denk dat je de waarde van dit werk pas echt goed kunt inschatten als je er ter plekke een observatie van kunt maken.
Ik vind de stoel die er in verwerkt zit wel geniaal.
Je neemt ons weer mee op jou museum trip, Dank daarvoor.
Goed w-end!

Marjolijn. zei

Er zit een mooi kamerscherm tussen, wat ik zo op afstand kan zien.
Fijn weekend meis en vanmiddag lekker genieten van het zonnetje, dat gaat vast nog komen.

Natasja zei

Sommige dingen doen me denken aan die leraar uit de clip van Pink Floyd de Wall... Nu zit ik met dat liedje in mijn hoofd... Ik heb nog geen blog geschreven... Ik geloof dat ik even teveel in mijn hoofd heb dat er niet uit kan... Even rustig aan dan maar... Morgen wel een Lazy Sunday... Wie weet geeft me dat weer inspiratie... Hoewel die heb ik genoeg maar teveel woorden in mijn hoofd... Maak er een fijne zondag van!!

Lies zei

Toch blijf ik met aandacht kijken, Gerda...
Lie(f)s.
@Eén nachtje logeren, mét ontbijt (in 't Lof der Kruiden).

mijnnikonenik zei

Wauw ik vind de foto's heel mooi. Kleur en licht, prachtig en kunstig.

willy duvel zei

Mooie foto's Soms denk 'k :men kan het niet te zot bedenken om kunst te zijn ! Grts

Merel zei

Wat is kunst ..... Soms vind ik het een beetje ver gezocht zoals die stoel die daar bovenaan hangt te bengelen
En smaken verschillen dat maakt het leven juist boeiend zo zie ik bv dat John die stoel wel ziet zitten
Er zijn natuurlijk wel leuke dingen tussen en moest het in de buurt zijn zou ik er wel eens gaan kijken

Terrence Weijnschenk zei

Heel apart weer, lieve Gerda! Natuurlijk, wat voor de een kunst is, vindt de ander niets en omgekeerd. En dat is ook het mooie er aan: iedereen kan én mag zijn/haar eigen gedachtes loslaten op de wereld om ons heen. Laat ons hopen dat wij dat in alle vrijheid mogen blijven doen, tot in lengte der dagen!

willy zei

dit spreekt me meer aan Gerda....

en de titel van het werk is veelzeggend

prettige dag gewenst

A van de Aa zei

Het is dat je er een hoop tekst en uitleg erbij geeft....
Ik zou bijna denken een moderne Jeroen Bosch *Big Winkie*
Gtje... fijn weekend

klaproos zei


kijk gerda, deze werken maken me vrolijk, en als ik zie hoe guido naar buiten staat et kijken... geeft me dat wel te denken:-)

wat zag hij dat mooier was dan binnen:-)

een heerlijke zondag wens ik jullie

xxx

Albert y Mara fotoblog zei

Op foto 1 zien we "JOUW" Hitchcock weer verschijnen. De kinderwagen op foto 3 is uit deze serie onze favoriet. Fijne bij-tank-zondag toegewenst.

Boerin zonder Naam zei

Toen ik de 'papa' zag dacht ik: Heeft Lefla hier voor geposeerd?
(de nieuwe Opa staat weer voor je klaar!)

Morgaine zei

Mooi is toch symboliek, dopen in goud, zo prachtig en die boomstammen, ik heb er ook 4 stukken staan, helaas staan er 2 buiten omdat ze niet mooi wilden opdrogen, schimmel alsnog ook al konden ze luchten en zo, ik denk dankzij honden ;-) De anderen staan in huis, hahahaha Misschien ook maar eens stapelen ;-)

X

Ferry - Jacqueline zei

Het is allemaal wel apart om te zie het kunstwerk gedaan heeft deze persoon. Knap werk. DE ene foto met wieg op de stapel hout gezet is leuk om te zien. Wat heb je mooie foto's gemaakt.
Fijne dag verder.

Mieke zei

Jouw foto's verdienen alle lof Gerda, maar de kunst kan me echt niet bekoren. Gelukkig hebben we allen een verschillende smaak. je weet wel "les goûts et les couleurs".