dinsdag 29 december 2015

STA.M 8: een Belgisch Koninkrijk


De Belgische situatie was in die zin bijzonder dat de toenmalige grootmachten Frankrijk, de Duitse staten en het Verenigd Koninkrijk een bufferzone hadden toegewezen aan Nederland.
Het Nederlandse bestuur was dus opgelegd, zonder de inspraak van de bevolking zelf. De crisis in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden stond nochtans niet op zichzelf. In heel Europa ontstond een weerstand tegen de autoritaire restauratieregimes na de val van Napoleon en het Congres van Wenen in 1815.
Tijdens de opvoering in augustus 1830 van de romantisch nationalistische opera 'De Stomme van Portici' in de Brusselse Muntschouwburg braken er in Brussel relletjes uit en dat gaf aanleiding tot georganiseerde opstand van Fransgezinde separatisten, gevolgd door volksrumoer. Het weifelende en onhandige optreden van Willem I en zijn zonen leidde in september 1830 tot een definitieve breuk. Het Voorlopig Bewind van de Zuidelijke Nederlanden riep in oktober 1830 de onafhankelijkheid uit. Na de nodige verwikkelingen werd uiteindelijk Leopold van Saxen-Coburg  in 1831 de eerste koning van België...  
(Met dank aan Wikipedia)

Enkele foto's van dit mooi gedocumenteerd deel van de tentoonstelling zijn hier (klik) te bekijken.
Ook al haken er webbies af om op FB te gaan, of misschien mijn blog helemaal niet interessant vinden, we blijven doorgaan... tot we bij het gaatje zijn. En wat dat gaatje wel mag zijn laat ik aan jullie verbeelding over.

17 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Je hebt prachtig foto's kunnen maken in museum. Ik vind je foto's en je verhaal interessant om te lezen Gerda. Wat er gebeurt is van vroeger is zeker heel triest.

Ik merk het ook dat mensen naar fb gegaan is. Dat is wel jammer. Ik vind jou wel interessant om te lezen. Toch ben ik bang dat toch mensen gaan vertrekken naar fb. Wat is daar nou leuk aan. Wij hebben geen fb.

Gewoon door gaan. Wij zien ook wel het word.

Fijne dag voor jullie.

Haba zei

Goede morgen Gerda, nou mij raak je niet kwijt aan FB hoor, dat hele 'smoelenboek' heeft voor mij niets aantrekkelijks, ik blijf lekker bij mijn blogje . Bovendien als mensen op FB zitten, dan kunnen ze je toch nog wel volgen? Ik vind je logs altijd de moeite waard, dus denk erom, dat gaatje is nog heel ver weg . . .
Leuk die foto van Lefla, die naar de muziek lijkt te luisteren, zoals het hondje van 'His masters voice' vroeger.
Ik wens je een fijne dinsdag toe.

pieterbie zei

Ik heb FB nooit als alternatief voor de blogs gezien.
Van "Mindless" gesproken...
Ik doe niet veel meer op FB. OK, ben er zogezegd wel dagelijks actie op, maar dat komt doordat ik mijn blogpost automatisch naar FB laat sturen en ook mijn Twitter koppelt met FB.
Twitter vind ik veel interessanter, daar delen interessante mensen informatie met de wereld.

Net zoals jij hier. Je gaat misschien met dit soort posts niet iedereen bereiken, maar de blijvers, zoals ik, kunnen dit wel waarderen.
Het is ten minste iets met inhoud.

willy zei

en zo werden we dus onderdanen van de Saxen-Coburg's...

alsof we er om gevraagd hadden..

knappe foto's en een bijzonder interessante reeks Gerda

prettige dag

Natasja zei

Kwam er muziek uit de hoorn?? ;-) dat laatste schilderij is prachtig. De geschiedenis herhaalt zich steeds weer he? Zodra een leider opstapt is het volk van het pad af. Wat zegt dat over de mensheid. Ik haak niet af hoor!! en we zullen doorgaan...Ik denk dat velen ook op vakantie of druk zijn. Ik mis soms ook reacties van mensen. Maar ach we gaan gewoon verder!! ;-)

Mieke zei

Gerda, laat je niet afschrikken door het afvallen van sommige bloggertjes of volgers, het is sowieso een ambetant moment waarop vele mensen de tijd niet hebben om langs te komen, zie ik ook bij mij en zelf is mijn tijd ook heel beperkt vandaar dat ik soms een paar dagen oversla.
Waar je nu bij stilstaat is natuurlijk voor ons Belgen een heel belangrijk gegeven, maar wat toen gebeurd is lijkt voor mij of dat we toen niet de juiste weg ingeslagen zijn. Maar nog eens dit is louter persoonlijk. "Eendracht maakt macht" en we hebben toen onze kans verkeken.

Marjolijn. zei

Er is vast veel geluid uit die hoorn gekomen...!
Het kan samen gaan meis en hoeft niets uit te sluiten.
Natuurlijk is het nu ook een hele rustige tijd, vele hebben een pauze ingelast en dat mag ook.

Lies zei

Niet opgeven, Gerda, blijven bloggen. (Heeft - voor mij - net dat ietsje meer ...).
Lie(f)s.

Mirjam Kakelbont zei

Voor mij gaat er niets boven bloggen. Dit ligt me stukken beter dan fb.
Gewoon omdat ik van schrijven houd... Lekker blijven doen waar je zin in hebt, Gerda.
Ik zal niet zeggen dat het koningschap vandaag de dag mijn voorkeur geniet, maar "vroeger" was het in ieder geval slecht geregeld!
Lieve groet

Merel zei

Ik haak niet af Gerda dat weet je wel probeer er stilletjes aan terug in te komen heb wel niet de energie om al je vorige postjes nu aandachtig te lezen maar dat begrijp je wel
Trouwens ik zag dat je fb hebt en heb je een vriendschap verzoek verstuurd wel onder mijn naam Micheline
Blijf je wel hier volgen hoor

Albert y Mara fotoblog zei

Ja ja GerdaYD het valt niet mee met al die sociale media. Zo lang jij blogt zullen wij het ook blijven doen, alleen niet meer zo uitgebreid en informatief als een jaar terug en daarvoor. In facebook, zowel Mara als ik hebben een eigen fb pagina, bij die van mij staan heel veel Spaanse vrienden, daarom vaak in het Spaans en Nederlands,
hebben wij het wel gevonden. Op facebook mogen alle foto's en op de blog niet. Jij weet wat wij bedoelen. Daarom plezant dat je ook fb hebt, kan je die foto's op onze facebook pagina bekijken. Dus afhaken doen we niet. Allebei is voor ons een goed alternatief. Salu2 Albert

Renesmurf zei

Ja, en toen hadden ze ineens een koningshuis, net als hier. En op meer plekken, toch een teken dat de geschiedenis nog niet afgelopen is.

Terrence Weijnschenk zei

Een bijzonder interessante geschiedenis waar jij ons op de jou bekende prachtige wijze kennis van doet nemen, lieve Gerda! Onze landen kennen een roerige (gezamenlijke) geschiedenis. Zelf ben ik dol op oude spotprenten. Die vertellen vaak meer dan er aan tekst bij staat.

(OT: nog maar één dag, dan heb ik weer écht toegang tot een computer in plaats van eventjes)

FRANK103 zei

Je kunt het nooit iedere bezoeker naar de zin maken! De lol van facebook zie ik ook niet, dat is helemaal heel vluchtig, kan niet zeggen dat ik ooit meer dan 1 blik werp op een bericht.

curieuzeneuzemosterdpot zei

prachtige tekeningen, gerda en 't is ohzo mooi hoe leflamand 'geluid' uitbeeld! :-))

volhouden, hoor!
doen wij allemaal! ;-))

fijne jaarwisseling!

Boerin zonder Naam zei

Nou....afhaken... Dat niet, maar ik heb een chronisch tijdgebrek om te reageren. vooral op de langere, inhoudelijke stukken. Voorheen toen mijn vader nog leefde, zat ik veel meer binnen en om de tijd dan door te komen blogde ik wat. Maar nu ben ik bedrijfsmatig veel meer bezig....

francky spruytte zei

Ook al ben ik nu en dan op Facebook, ik blijf lekker doorgaan met mijn blog. Op FB kun je niet bloggen zoals op je eigens blog. Een kort berichtje is daar het maximum.