zondag 1 november 2015

Zondag: bij-tank-dag


Weinig tank hier vandaag - eerder een aansluiting met de blog van voorbije donderdag (klik) over de eerste vluchten uitgevoerd door de mens...

In 1911 werd in Duitsland de eerste zweefvlucht herdacht anno 1811 met de voorloper van de vandaag populaire 'hangglijders' door Albrecht Ludwig Berblinger (1770-1829), meester-kleermaker en uitvinder uit Ulm (o.a. is hij de uitvinder van de beenprothese met gewrichten). Hij bouwde een skelet uit 'Indische hout' (vermoedelijk bamboe) overspannen met zeildoek van eigen samenstelling. Men nam hem echter niet ernstig en hij ondervond beroepshalve veel tegenkanting. Zijn vliegpogingen moest hij daarom in het geheim van bovenop de omliggende heuvels ondernemen. Uiteindelijk verkreeg hij de steun van de Beierse kroonprins Friedrich I die hem een donatie verleende. Op 31 mei 1811 ondernam hij verschillende vliegpogingen die hij steeds weer moest uitstellen wegens valwinden. Zijn vlucht over de Donau van bovenop de Dom van Ulm (100m) moest hij uiteindelijk herleiden tot een sprong van de 20m hoge stadsmuur. De ongeduldige massa toeschouwers zette hem steeds meer onder druk zodat hij tenslotte tegen zijn zin moest springen spijts slechte weersomstandigheden, wat hem fataal werd. Men moest hem onder gejoel uit de Donau opvissen. Door zijn mislukking viel hij ook sociaal en beroepsmatig als bedrieger in ongenade en hij stierf op 56-jarige leeftijd in grote armoede.

Zijn uitvinding zou op het einde van de 19de eeuw Otto Lilienthal (1848-1896) inspireren voor zijn gelijkende uitvinding. In 1891 realiseerde Lilienthal een zweefvlucht van 25m en in 1893 zelfs van 250m. In 1896 maakte hij een eerste geslaagde glijvlucht met een dubbeldekker maar raakte enkele vluchten later zwaargewond en overleed. De gebroeders Wright maakten dankbaar gebruik van Lilienthal's kennis en maakten ook verschillende vluchten met zijn zweefvliegers vooraleer hun eigen proefvluchten op te starten.
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

16 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, de mens heeft veel moeite gedaan om de vogels te imiteren en te vliegen. Je hebt er weer een interessant verhaal bij staan. Die arme kerel dat terwijl hij waarschijnlijk zo dicht bij een vlucht was.
Ik wens je een zonnige zondag toe, geniet van deze eerste zondag in november.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Het is vroeg op de ochtend.
Heel interessant om te lezen hoe vroeger was.
Vliegpoging ging eerste keer natuurlijk moeilijk. Het was toen spannend tijd voor de Duitsers. Soms lukt dan ook niet. Hij was zwaargewond geraakt. En toch later overleden. Maar de ander gingen toch weer door om te doen. Dat was vroeger al zo. Zeppelin was toen ook wat beurt. Maar dat is ander verhaal weer.
Zie je linkje hoe zeppelin eruit ziet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeppelin_%28luchtschip%29

Voor jou ook fijne zondag.

Lutje zei

als we nu nog eens zo'n proefvlucht konden meemaken, dat zou pas sjiek zijn.
Gerda, ik wens je een zonnige zondag

John zei

Goedemorgen Gerda,
Nou, weinig tank of niet, ik vind dit wel een mooie prent. Hij kan prima functioneren om bij te tanken, want wat lijkt me dat heerlijk zo lekker door de lucht te zweven en niets te hoeven doen dan genieten van het uitzicht :) Daar tank je toch van bij of niet? :)
En ik leer nog wat bij ook op deze bijtankdag :) Mooi.

Ik wens je een mooie zondag

pieterbie zei

Misschien geen tank, maar toch een interessant verhaal.
Ik wist niet dat de Duitsers zo actief met vliegen bezig geweest waren.

OT: morgen nog steeds niet, denk ik.
Erg hé...

Natasja zei

Mooi verhaal, tjonge jonge die man Albrecht Ludwig Berblinger, was werkelijk van alle markten thuis, van kleermaker tot uitvinder ongelofelijk. Mijn vader mag hem wel dankbaar zijn (ivm kunstbeen). Geen tank dan, maar wel weer heel interessant. fijne zondag. OT Het is toch ook een prachtige foto, dat moet gewoon gezegd worden! ;-)

Marjolijn. zei

Oh ja als we zo toch eens konden vliegen, vleugeltjes om en gaan...!!
Lekker slapen straks, hé...!!

A van de Aa zei

Zover de rustige zondag...... en even op je gemak bij-tanken bij G. *Winkie*
Weer wat bijgeleerd in de schoolbank bij Gtje, beloofd wat voor de aankomende week ...... Fijne avond nog

Merel zei

Weinig tank zeg je .... Ik vind het heel mooi .... Zie me er al mee vliegen in de blauwe lucht van vandaag

Morgaine zei

Ja dat vliegen en toch is het de mens gelukt op den duur en vliegen we al we durven de hele wereld over...

Ik ben nog aan het bij tanken Gerda met ook rond huis toch telkens even naar buiten voor wat fietsen of een wandeling, omdat het moet ;-)

X

suske zei

ik houd mijn voeten het liefst op begane grond.
Het was weer een interessante log over die vliegers.
Ik wens je een fijne zondagavond.

Mirjam Kakelbont zei

Hallo Gerda,
Dit vind ik een superprent! En veel leuker om te zien dan een tank ;-)
Het was een prachtige dag vandaag en ik hoop dat je er van genoten hebt.
Lieve groet

Renesmurf zei

Ja, en ondanks de vooruitgang, heeft het ook al veel levens gekost. Zoals zovele uitvindingen.

FRANK103 zei

Uitvinders hebben het vaak moeilijk, als ze iets nieuws hebben bedacht. Van die vliegende luitjes hebben meerdere hun proefvluchten niet overleefd, heel hachelijk!

Albert y Mara fotoblog zei

Ook op deze wijze was de bijtankdag wederom een leerzame dag met veel informatie over het vliegen. We maken er regelmatig gebruik van.

Renesmurf zei

Ja, wat hebben sommige mensen geluk en anderen pech he. Aan jezelf denken is belangrijker dan aan de mensheid denken, want de wereld wordt er wel anders van, maar heus niet altijd beter.