zaterdag 31 oktober 2015

Halloween?

En nou niet gaan zeuren dat het een uit Amerika overgewaaid commercieel gebruik is dat jullie dus niet vieren.
Ten eerste is Halloween voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest.
Ten tweede, en dat is eigenlijk het voornaamste: de kinderen zijn er verzot op! *wink, big smile*

19 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik zal niet zeuren, maar ik hoef het feest ook niet te vieren natuurlijk ;)
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Haba zei

Oeps sorry Gerda, ik maakte maar een grapje hoor, die foto is leuk gedaan zo, maar ik met mijn nuchtere inslag zag er eigenlijk alleen maar een kopje tomatensoep in ☺ Het is dat je de tekst erbij hebt gezet natuurlijk, dat een mens aan bloed hoort te denken. Maar het is in ieder geval mooi uitgevoerd.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Eigenlijk is vreemde feest voor Engeland die 31 oktober feest geven voor oudjaarsdag. Op 1 november was daar feest in de schuur. Leuk om te weten Gerda. Kinderen zijn zeker dol op feesten. We worden te oud Hihi...Niet bloed drinken jongen.
Leuke plaatje foto gemaakt. Echt griezelen hier.
Fijne zaterdag.

Marjolijn. zei

Voor allen die het willen vieren veel plezier.
Jij hebt er alvast een mooi feestje van gemaakt.

Fijn weekend hé...!!

Lutje zei

ik ga alleen graag halloween wandelingen doen, dat vindt ik echt heel fijn, zo in de donker de bos in, en de organisatie errond met verborgen heksen enz, maar dit jaar kan ik niet (knie) , ik vindt het heel spijtig.Versieren of zo doe ik niet, alleen op mijn blogje

John zei

Goedemorgen Gerda,
Nou, ik ga natuurlijk eerst een compliment over je bewerking geven! Maar, ik vier het toch niet. Het is in Nederland pas laat een gewoonte geworden om dit feest te vieren. Van oorsprong deden we dat hier niet namelijk. Het is misschien in België niet, maar in Nederland toch zeker wel om commerciële redenen ingevoerd het te gaan vieren. Natuurlijk vinden kinderen het leuk. Ook wel te begrijpen natuurlijk.
Fijne zaterdag :)) Het wordt mooi weer.

Chantal zei

Ik heb het met mijn Amerikaanse familie in hun traditie mee mogen vieren. Ik vind het ook wel een beetje daar thuishoren. In NL proberen ze ook wel dit soort dingen over te nemen maar het mist de traditie.

pieterbie zei

knappe bewerking!
mijn hoor je niet zeuren, heb er ook al naar verwezen of zal het nog doen ;-)
tja, ik weet het, zo weet je nu nog niet waar ik naartoe ga na Halloween.
Nog eventjes geduld, morgen verklap ik het nog niet, vrees ik.
Bedankt dus voor je aanhoudend geduld en de complimentjes wat mijn foto's betreft.

FRANK103 zei

We hebben hier Sint Maarten, op 11 november. Daar zijn de kinderen ook dol op. Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn de basisschoolkinderen, hier richt halloween zich meer op tieners. Het voortgezet onderwijs organiseert halloween verkleedfeesten en zo moest ik gisteravond ook naar scouting om meerdere enge tieners weg te brengen, en met best wel wat tegenzin ze enkele uren later weer ophalen. Hachelijk is het!

Sanne zei

We doen er zelf niet aan mee. Er zijn wel halloweentochten in de buurt. Dat vind ik zelf altijd zo leuk. Lekker eng doen. :)

willy zei

ik zwijg in beide landstalen Gerda

wel een knappe bewerking..

prettige dag

A van de Aa zei

Gtje, veel plezier vanavond en vergeet niet onder het bed te kijken, je weet nooit of er een of ander monster ..... *Big Winkie* .....

Natasja zei

Mooie foto, en heel mooi bewerkt. Sorry maar Halloween leeft in ons gezin niet... Ook ik ben van pff moet dat nu weer?? Tenslotte is 11 november hier Sint Maarten, en dan nog die Sint Nicolaas, die er door al het gezeur omtrent Piet niet leuker meer op wordt. Oh en dan ben ik ook nog eens jarig, en mijn zoon ook. En toch geef ik je gelijk, we moeten gewoon feest vieren! bedankt dat je me dit laat inzien. ;-)

Terrence Weijnschenk zei

Het klopt helemaal, lieve Gerda. Ook voor de Romeinen was oktober de laatste maand van het jaar. Tijd om stil te staan bij zij die er niet meer zijn. Bijvoorbeeld zoals de Mexicanen (én de Vrijmetselaars!) doen. Maar ook om te vieren dat je nog leeft en dat het leven de moeite waard is. Ik vind het een leuk feest en zal het vanavond gezellig gaan vieren. Proost! :-) En een fraaie bewerking weer, trouwens!

Lies zei

'k Ben niet zo happig, Gerda...
Lie(f)s.

Albert y Mara fotoblog zei

Het blijft een plezant feest. Steeds meer in Spanje vooral de jeugd. Wij zelf hebben het nog nooit gevierd. Jij dan wel Gerda? Fijne bij-tank-dag toegewenst.

Renesmurf zei

Ik heb toch meer met sint maarten en lampionnen en liedjes zingen, dan dit enge gedoe.
Maar ik zal niet zeuren, ik onderga het gewoon, net als het leven zelf.

Boerin zonder Naam zei

Eh.... Nee ik ben geen Halloween-vierder, of het moet zijn dat ik nu een goed excuus heb om de spinnewebben niet weg te hoeven halen bij de schoonmaak...

Mieke zei

Hallo Gerda, zelf doe ik er niet aan mee maar de kleinkinderen zijn verzot op "trick or treat". Had hier net ook de herkomst van Halloween gezien op de blog van Ann Mc Dunn. Heel interessant.