zondag 22 november 2015

Zondag: bij-tank-dag


We zouden het bijna vergeten door het onverwacht succes van de tanks op het slagvelden aan de Somme (september 1916), Chemin des Dames en Verdun (april en oktober 1917), Cambrai (december 1917)  - maar honderd jaar geleden vormden vooral de Zeppelin-luchtschepen een reëel gevaar boven het front (verkenningsvluchten als aanvulling van zware artillerie) en bombardementen op Engeland... Na in 1914 in België Luik en Antwerpen te hebben belaagd als steun aan de invallende Duitse troepen, begonnen (naast enkele boven Frankrijk) in januari 1915 de strategische Zeppelin-raids boven Engeland ("Gott strafe Engeland"). Het zouden er meer dan 50 worden (door 39 Zeppelins in 1915, 123 in 1916, 40 in 1917-1918), vanaf mei 1917 ondersteund door bombardementen met de (eveneens) gevreesde Gotha-vliegtuigen. De laatste Zeppelin-raid boven Engeland gebeurde in augustus 1918.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog ("the war to end all wars...") werd ook boven het neutrale Nederland door Zeppelins gevlogen richting Engeland - waarna steevast diplomatiek protest volgde... Toen de Duitse keizer in 1918 door de Duitse militaire 'junta' van Ludendorff en Hindenburg opzij werd geschoven vluchtte hij via Spa naar Nederland. Nederland zou hem diplomatiek asiel verlenen onder de bescherming van zijn verre verwanten, de Oranjes. Nederland weigerde hem, in ruil voor zijn verdere onthouding van politieke activiteiten, als oorlogsmisdadiger uit te leveren aan de Geallieerden. Hij verbleef van 1920 tot zijn dood in 1941 op zijn landgoed Huis Doorn nabij Utrecht. Daar had hij 'om zich thuis te voelen' per spoor enkele 'kleinoden' laten overbrengen uit zijn kastelen in Duitsland - goed voor 59 wagonladingen...  

Vertaling spotprent op de afgebeelde postkaart: "Dat schijnt niet veel indruk op hen te maken..." met links de 'vader' van de Zeppelin, de gelijknamige graaf Ferdinand ('PaPa') met zijn opvallend hoofddeksel, en rechts de Duitse keizer Wilhelm II, Friedrich Wilhelm von Preussen ('FiFi')... (verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

14 opmerkingen:

francky spruytte zei

deze bij-tank-zondagen blijven leuk om volgen.
Niet te geloven wat Guido zoal heeft en weet over dit onderwerp.
Fijne zondag.

pieterbie zei

leuke cartoon!
ik wist niet dat er zo veel luchtschepen gebouwd en ingezet werden.
De Gotha, die aan het begin van de 1e WO gebouwd werd, was inderdaad een gevreesde bommenwerper.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Vandaag is het dus een beetje bijzeppelindag. Laten we er van uitgaan dat we daar net zo goed van uitrusten. Echt buitenweer is het niet dus ik zal wel klusjes binnen doen.
Leuke prent. Ik zie vandaag de strekking wel.
Fijne dag

Marjolijn. zei

Mooie pentekening uit de grote verzameling van Guido...!!
Fijne zondag.

Sanne zei

Fijn om deze te lezen en te volgen. Zo kan ik nog wat bij leren. :)

willy zei

een interessante cartoon Gerda...

merkwaardig hoe er voor de "keizer" gezorgd werd..

prettige zondag

Ferry - Jacqueline zei

Het was toen erg met de oorlog. Mooie tekening heb je daar van vroeger. Dat jullie nog hebt van deze verzameling. Je verhaal is interessant om te lezen hoe toen was gegaan. Toen was hoop gebeurt.Daar ben ik stil van van deze verhaal.

Fijne dag.

Mieke zei

Een heel fijne zondag gewenst zonder kanonnenvuur.

Morgaine zei

Gosh, the war to end all wars..... als dat toch eens waarheid was geworden...

Fijne zondag Gerda!Met mijn vermoeidheid gaat het zo, zo, gewenning weer ook, maar ook instellen op wat komen gaat, heel veel verjaardagen naast het dagelijkse ;-) haha het gaat goed hoor, maar ja, ik moet gaan kiezen dan he.

X

A van de Aa zei

Onlangs, ± 3 weken geleden zijn we nog op huize Doorn geweest.
Omdat we er met de hond waren mochten we niet binnen, dus hebben we ons geamuseerd in het park.
En WO I was volgens mij ook de eerste oorlog die in de lucht en vanuit de lucht gevochten werd.
Gtje, tank ze bij op deze bijtankzondag.

Natasja zei

Hoi lieve Gerda, In de tweede wereldoorlog begon Nederland ook neutraal he? maar je weet hoe het is afgelopen, was toch ook in de eerste wereldoorlog dat de nederlanders dat ze op de grebbeberg even zouden gaan vechten maar heel snel weer naar huis gingen?

Vandaag nog verjaardag van mijn oudste zoon gevierd. Zo nu even rust. Hij is schromelijk verwend door opa's, oma's, oom en tante en vriendjes. Geen Lazy Sunday voor mij dus. Ik hoop dat jij een mooie zondag hebt gehad. Fijne avond! liefs Natasja

Renesmurf zei

Geen tank, wel een fijne prent.
Uit een verleden waar we van zouden moeten leren.

FRANK103 zei

Jammer dat mensen nooit leren van het verleden, inmiddels worden de tankjes door de diverse legers weer uit de stalling gehaald want akelige lieden in het midden oosten maken nieuwe inzet misschien wel noodzakelijk.

Lutje zei

wat een mooie postkaart, zo maken ze ze niet meer