maandag 23 november 2015

Design Museum 6


De vernieuwde opstelling hedendaags design laat zien wat vormgeven voor Maarten Van Severen (1956-2005) betekende. Over generaties en nationaliteiten heen brengt de presentatie zijn ontwerpen in verband met die van anderen: designers, architecten en kunstenaars van wie het werk hem geïnspireerd heeft of verwantschap vertoont met het zijne. Ze belicht aspecten van vormgeving die nog steeds relevant zijn voor ontwerpers van vandaag.

Maarten Van Severen (klik) was geen designer die zijn ontwerp op papier zette en vervolgens de uitvoering ervan overliet aan een producent. Hij was een ‘maker’, die voeling had met de eigenheid en de mogelijkheden van materialen, en die de ‘maakbaarheid’ van dingen onderzocht via trial-and-error. Zijn uitgepuurde vormentaal hield nauw verband met zijn feilloos gevoel voor verhoudingen, bijvoorbeeld bij het bepalen van de dikte van een legplank. Onmiskenbaar is ook zijn affiniteit met de minimal art, met name de ruimtelijke impact en het materiaalgebruik. ‘Ik werk op de grens van het bruikbare meubel en het onbruikbare object’, aldus Van Severen. Zijn meubels waren ‘mentale voorwerpen’, uitvoeringen van een beeld in zijn hoofd. Maarten Van Severen was dan ook geboeid door de meest uiteenlopende onderwerpen uit verschillende culturen, plekken en tijden: voorwerpen, meubeltypes, materialen, gereedschap, houdingen van mensen, licht, patronen, texturen. De vele foto’s uit zijn archief en de boeken en souvenirs in de tentoonstelling tonen de rijkdom waaruit hij putte. Mijn impressie van deze verdieping kan je hier (klik) bekijken).

En hiermee zijn we aan het laatste item over het Design Museum (klik) gekomen. Morgen trekken we naar Schaarbeek bij Brussel, virtueel dan, want momenteel blijf je er beter een eindje vandaan. Wat we daar gaan bekijken? Voor ons een weet, voor jullie een vraag *wink, big smile*.

18 opmerkingen:

Lutje zei

zoiets heb ik eigenlijk nog nergens niks gezien en het is toch van mijn tijd
dit museum heeft wel aparte speullen

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
ER zijn zoveel verschillende ligstoelen te zien. En ook gewone stoelen. Deze stoelen zijn apart om te zien. Ik heb ook keertje op tv gezien. Deze stijl komen weer terug in de mode. Sommige dan. Ik hou meer persoonlijk rustig uitstraling in de woonkamer. Modern spullen komen bij ons niet in. Ik heb je verhaal helemaal gelezen. Deze museum hebben veel te zien. Mooie foto's heb je gemaakt. DE ene foto met de raam is echt schitterend om te zien.
Fijne week voor jullie beide.

Marlou zei

Goedemorgen Lieve Gerda!

Wat een begaafde ontwerper...
En het dan ook nog allemaal zelf maken...
Heel knap.
Ik wil die leren ligstoel wel hier om er lekker op te relaxen... Zo mooi ook!

Dagdag!
Heb het goed vandaag...
Marlou

.

John zei

In het museum had je alle vrijheid om je gang te gaan, Dat is in Brussel momenteel wel een beetje anders ja. Gelukkig waren jullie er al geweest en kun je ons vanaf morgen verrassen met waarschijnlijk weer mooie foto's.
Het heerschap van vandaag heeft heel wat op zijn naam staan.
Ik wens je een fijne dag.

pieterbie zei

Dacht het al: had commentaar gegeven op deze post van op mijn iPhone in de trein, en ik vind ze hier niet terug. Opnieuw dan. Raar dat Blogger niet zo geschikt is voor iPhones. Met andere blogging platformen heb ik weinig of geen problemen.

Een groot man was deze designer, zijn werk heeft mij altijd kunnen bekoren. Net als jouw fotografie, je zet hier weer een prachtige foto neer in de post.

OT: bij mijn werkgever is het "business as usual" niettegenstaande mijn kantoor in de oorlogszone van afgelopen weekeinde ligt. Er stond hier allen 1 man van een privé bewakingsfirma voor de ingang. Dat is natuurlijk om ons te tonen dat ze "iets" doen.
Maar de trein was half leeg en de straten op weg naar 't werk zo goed als leeg. Zelfs de bedelaars zijn niet komen opdagen.

Wat mijn foto betreft met de saxofoon speler: hij had gewoon led lichtjes aan zijn instrument bevestigd. Ik heb dus niks gefotoshopt, mijn foto is een weergave van de werkelijkheid.

Hopelijk blijft deze repliek nu plakken.

Marjolijn. zei

Mooie ontwerpen heeft deze maker gemaakt..!
Zo'n mooie ligstoel, ja dat lijkt me ook wel wat.... :-)

Goede start van de nieuwe week en geniet van het zonnetje buiten.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben wat later vandaag, want mijn voituurke moest naar de garage. Nu moet ik ook nog allerlei achterstallig werk inhalen, zoals was en strijk, maar eerst even hier kijken. Leuk zo'n ontwerper die zelf zijn handen uit de mouwen steekt, zodat alles echt wordt zoals hij het wil hebben.
Je oudere logjes kijk ik later wel, ik wens je een fijne maandag toe.

willy zei

het verwonderde me dat je bijna geen foto's van het gebouw liet zien Gerda..

en met deze is het dan gebeurd..

prettige dag

Merel zei

Mooie dingen maakt die man ... En als ik dan nog zou mogen mijmeren in die ligstoel

Natasja zei

Oh ik zit hier gewoon te watertanden, wat een mooie ontwerpen zeg!! daar zou ik wel iets van in mijn huis hebben staan. Ik vind de eettafel ook prachtig. En de inrichting van het museum ziet er ook heel mooi uit.
OT: nee ik rooi normaal nooit bieten, maar achter mijn huis is een akker van een boer, en die had er bieten gepland, en die mochten de buurtbewoners rooien, aangezien ik op het akker kijk en dol ben op bieten ging ik er naar toe...;-)

Lies zei

Een klinkende naam, Gerda ! Hij maakte veel moois !
Lie(f)s.

A van de Aa zei

Zoals Lela erbij staat, zo sta ik nu ook regelmatig. Wij zijn ook op zoek naar een nieuwe interieur, en zo sta ik er dan ook bij.
Het belangrijkste een nieuwe bank, *winkie* uiteraard om op te zitten, maar vooral ook om op te liggen. *Big Winkie*.
Gtje, we zijn niet nieuwsgierig maar wel benieuwd naar morgen *Big smiley*

FRANK103 zei

Mooi gebouw is dat, maar die meubels zien er uit alsof ze erg hard zitten, niks comfortabel. Doe mij maar wat minder design dan.

Ik ben heel benieuwd naar je foto's over Schaarbeek!

Renesmurf zei

Ja, design moet je van houden, ik heb daar dan weer weinig mee.
Maar wellicht toch leuk om eens te bekijken.

christiene zei

Aan alles komt een einde Gerda,na al dit moois op het einde
even uit rusten op één van die leren ligstoelen
dat lijkt me heerlijk zo te relaxen.
Lieve groet
Christiene.

curieuzeneuzemosterdpot zei

ja, ook dit album weet me te boeien, gerd!

meer zelfs: ik zou heel wat van deze stukken in huis willen hebben, maar ik vrees dat mijn portemonnee daar niet dik genoeg voor is! ;-))

francky spruytte zei

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat er een verschil is tussen een "ontwerper" en een "maker".
Het was een mooie reeks waar ik nu iets meer over weet.
Groetjes en fijne dag.

Mieke zei

Mooie dingen die hij maakte, die zetel/stoel ziet er heel uitnodigend en comfortabel uit. Bedankt voor je rondleiding door het museum.