zondag 25 oktober 2015

Zondag: bij-tank-dag


Spijts de aanvankelijk tegenvallende maar uiteindelijk toch succesvolle inzet van tanks (vooral de Franse Renaults FT-17) die samen met de hulp van ‘verse’ Amerikaanse troepen vanaf 1917 het einde van de Eerste Wereldoorlog hielpen bespoedigen - bleven de ‘klassieke’ pantserauto’s (auto-mitrailleuses of armoured cars) verder goed ‘hun werk’ doen. In zoverre dat deze snelle en wendbare voertuigen met lichte bewapening ook na 1914-1918 -vlotter dan de tanks- overal waar nodig in gebruik bleven en zelfs verbeterd werden. De Citroën-Kegresse bijvoorbeeld, met zijn dubbele rupswiel-aandrijving achteraan, is naast voor militaire ook voor ‘burgerlijke’ doeleinden ontwikkeld en bewees zijn degelijkheid tijdens wereldwijde expedities in uiterst moeilijke omstandigheden. Geen wonder dat naast het tank-speelgoed in de jaren 1920 en 1930, ook de pantserauto’s populair waren.
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

13 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een apart onderdeel van de verzameling. We hebben vandaag weer een uur extra om bij te tanken. Ik wens je een fijne zondag toe.

Marjolijn. zei

Mogge meis, dit is een mooie!
Het 1e ogenblik dacht ik, leuk een schoen op wieltjes.
Maar het is een tankje uit de collectie van Guido.

Fijne zondag en lekker nagenieten van de dag van gisteren.

John zei

Dit is een mooi exemplaar Gerda. Daar mag gerust een beetje mee gepronkt worden.

Wat jammer dat je 2 verzoekjes hebt gedaan waar ik blijkbaar geen gehoor aan geef. Ik weet sws niet welke je gedaan hebt. Ik had het er mss bij moeten zetten, maar had niet verwacht dat zulke verzoeken zouden komen. Je bent dan iig niet de enige geweest die hierom gevraagd heeft. Maar sorry zeggen is toch niet nodig?!

pieterbie zei

de speelgoedindustrie is niet te onderschatten hé.
Waar zijn de dagen dat ik de matchbox autootjes verzamelde.

Renesmurf zei

Wat grappig zeg, met die uitstekende kop! En maar loeren.

Ferry - Jacqueline zei

Mooie verzameling heb je daar Gerda. Deze is wel bijzopnder om te zien. ER zit militair erin. Heel zuinig zijn. Autootjes hebben deze aparte kleur. Fijne dag verder.

Natasja zei

Mooi exemplaar hoor. En mannen blijven kinderen toch?? Hier zit ik ook onder de treinen, militaire bouwdozen, voertuigen, en als je denkt die zijn van haar kinderen? mis...ze zijn van Joost. ;-) Fijne zondag!!!

FRANK103 zei

Dat soort pantserwagens worden tot op heden gebruikt, dacht ik. Tegenwoordig zien ze er alleen wat vlotter uit en hebben ze hippere namen, zoals fennek en hummer.

Albert y Mara fotoblog zei

Een geweldig mooi stuk oorlogsspeelgoed deze pantserwagen. Iedere zondag tanken we graag bij je bij met de uitleg van Guido.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik heb even een tijdje gewacht, maar nu ga ik echt aan de koffie, ik ben al een uur op en daar heb ik nu zin in. Later op de dag kom ik nog kijken of je nieuwe log er al is.
Maar voor nu, een fijne maandag gewenst.

Lutje zei

goeiemorgen gerda,
wat een mooi stukje toon je hier weer, je verzameling heeft wel unieke stukken die je nergens vindt

Sanne zei

Dat is een heel mooi autotje. Een beetje van vroeger.

Morgaine zei

Oh die is leuk! Om te zien dan. Ik ben heerlijk bij getanked Gerda, bij mijn ouders, op kraam visite geweest gisteren, vandaag een beetje moe ;-)

Morgen weer een drukke dag :D

X