zaterdag 24 oktober 2015

Filmtheaters in Gent


We laten het Musée des Arts et Métiers even voor wat het is en gaan nu iets helemaal anders doen: omdat jullie zo braaf hebben opgelet deze week *wink, big smile*, trekken we naar de bioscoop!

In 1896 vindt in Gent de eerste publieke vertoning plaats van de cinematograaf van de gebroeders Lumière. Al van bij de start kent de stad een erg florerende bioscoopcultuur. Tijdens het interbellum beleeft het publiek film in glamoureuze filmpaleizen, tweederangs-bioscopen of rumoerige wijkzalen, parochiezaaltjes en volkshuizen. Het filmvertier van de Gentenaar bestaat uit premières in Capitole, Franse pikante films in Savoy, Hollywood in Eldorado of Rex, avontuur in Century, Duitse musicals in Plaza of het 'echte naakt' in het 'Leopolleke'. Ook speelde Gent goed in op de veranderingen in de cinemawereld: van de stille film met livemuziek naar cinematoscoop en 3D-filmprojectie.
De bioscopen bleven bestaan ondanks diverse diepe crisissen.
In 1981 opende Decascoop - nu Kinepolis Gent - de eerste echte multiplex in Europa: een vernieuwer in de filmentertainmentbusiness! En de cinefiel kan nog steeds zijn hart ophalen in de karaktervolle arthousecinema’s Sphinx en Studio Skoop.

Een kleine impressie van een knappe tentoonstelling daarover die nog tot 31 december 2016 in het Gentse Caermersklooster (klik) loopt is hier (klik) te vinden. En voor daarna: fijn weekend lieve webbies! Zelf zitten wij straks gezellig samen met mijn zus en haar bende...

15 opmerkingen:

Lutje zei

filmthaters, ik denk ik ben niet goed wakker, dat woord ken ik niet, is het filmhaters, of filmtheaters :o)
mijn hersenen zo pijnigen op ne vroege morgen, hahaha, dan maar naar je mooie foto's kijken

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga niet vaak naar de bioscoop, maar zo af en toe. De laatste film die ik zag was die over Michiel de Ruyter, dat was omdat ik benieuwd was hoe zijn leven verfilmd is. En natuurlijk omdat er heel veel scenes zijn opgenomen op plekken hier in de buurt. ( Veere, Zierikzee, Middelburg)
Maar je hebt een interessant stukje geschiedenis van de film neergezet.
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

pieterbie zei

Ik ben absoluut geen filmhater. Waar zijn de dagen dat wij speciaal jaar de Decascoop reden om er naar de film te gaan?
Geniet van de dag met zus en C°

John zei

ALs je ziet hoe dingen veranderd zijn in de filmwereld. Ongelooflijk, en eigenlijk nog maar in een zeer korte tijd. En zeker de laatste jaren gaat het hard.
Je hebt het allemaal mooi vastgelegd. IK vind het fijn dat jij al dit soort dingen aan ons laat zien. Zo komen wij ook nog eens ergens :D
Fijne zaterdag.

Morgaine zei

Heel eerlijk Gerda? Ik ga liever terug naar het museum, hahaha dit is zo witjes op bijna alle foto's lol...

Toch even fijn om ook even afwisseling te hebben inderdaad, maar dit is iets waar je lekker zelf moet zijn denk ik. :D

OT, ik betaal dat niet natuurlijk, het is op medische basis dus de verzekering is er goed voor ;-)

X

Natasja zei

Ik hou van films en bioscopen, het geeft iets magisch. Ik wilde vroeger altijd filmster worden, en eigenlijk nog steeds. Ik kan zo diep in een film zitten dat ik geloof dat ik in die film speel. En bij veel series denk ik, hmm dat acteren zou ik vast beter kunnen ;-) Maar dat denk ik he? Misschien gaat het bij mij al mis met het onthouden van de tekst. Nou ja ik hou het nu maar even op bloggen... Wie weet wat er nog meer uit komt.;-)

A van de Aa zei

Jij veel plezier met de bende en je zus, en maak er niet teveel bende van bij je zus... *winkie*
Fijn weekend.

Marjolijn. zei

In de bioscoop kom ik bijna nooit meer, je kunt ook zoveel thuis op de t.v. kijken.
Mooie foto's meis.
Ik hoop dat je genoten hebt bij je zus en haar bende.
Lekker slapen straks hé...!!

willy zei

een onderwerp dat me weet te boeien Gerda ..

mogelijk ga ik daar ook eens piepen...

veel plezier vandaag

Lies zei

Niet alleen de tentoonstelling is boeiend, Gerda, ook de locatie !
Lie(f)s.

Merel zei

Wat me opvalt buiten de tentoonstelling zelf is dat het in het klooster heel lichtgevend is veel wit ik had het me binnenin donker voorgesteld

Geniet van de vrolijke bende bij je zus

FRANK103 zei

Mooie tentoonstelling! De beroemdste bioscoop hier in de buurt is Tuschinsky in Amsterdam. Meestal gaan we echter naar Beverwijk, binnenkort naar James Bond en natuurlijk naar deel 7 van Star Wars!

Renesmurf zei

Ook in Winschoten zijn altijd films gedraaid, en nu hebben we sinds zeven jaar weer een echte bioscoop!

Albert y Mara fotoblog zei

Reclameposters vinden wij altijd plezant om te bekijken en daarom is foto 8 en 27 vandaag onze favoriet. Hier in Los Boliches is geen bioscoop meer. Dan moeten we naar Málaga. Fijne bijtankdag morgen.

Mieke zei

Ik ga heel graag naar de bioscoop maar veel te weinig, wat ik wel nog eens meepik is "opera in de cinema". Fantastisch, captatie meestal van de Metropolitan theatre. Tijd ja, had elke dag maar 36 uur en dan nog zouden sommigen onder ons er te weinig van hebben.