zondag 18 oktober 2015

Zondag: bij-tank-dag


Postkaart Zillebeke-Hooge: het ‘Tankkerkhof’ - verzameling Guido Deseijn aka Leflamand

Op het slagveld rond Ieper na de ‘Groote Oorlog’ telde Vlaanderen in de jaren 1920-1930 nog tientallen tankwrakken die destijds bekende toeristenattracties waren - o.a. te Ieper zelf, en op het grondgebied van Zillebeke-Hooge (waar talrijke kapotgeschoten tanks het bekende ‘tankkerkhof' vormden) en te Langemark-Poelkapelle (zie foto’s) - niet te missen rustpunten voor de toeristen die per fiets of auto (voor wie het kon betalen) naar zee trokken. Zij verdwenen allemaal als ‘oud ijzer’ bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het laatste exemplaar stond in het centrum van Poelkapelle-Statiestraat maar is door de Duitsers in 1941 verwijderd. Slechts in oktober 2009 is er op die plaats een monument(je) onthult voor de 243 Engelse soldaten van het Tank-corps die in de Slag om Ieper sneuvelden - het ‘Ypres Salient Tank Memorial’ - nadien aangevuld met een klein metalen schaalmodel op een sokkel. 
IJverige leden van de ‘Poelcapelle 1917 Association’ vzw zijn momenteel actief een (werkende!) replica op ware grootte van een Mark IV tank na te bouwen (zie daarvoor hier).

Postkaart toestand jaren 1920-1930 - verzameling Guido Deseijn aka Leflamand

Toestand vandaag vanop zelfde standpunt

14 opmerkingen:

Marjolijn. zei

De onderste foto ziet er veel beter uit dan de bovenste, dat is een ding wat zeker is....!!

Mooie dagje vandaag meis en geniet volop.

Lutje zei

de tank weg, alleen een plaatje, dat is een heel verschil.
Voor en na foto's zijn altijd fijn om te zien.
Ik wens je een hele fijne zondag

Haba zei

Goede morgen Gerda, altijd leuk om foto's van vroeger te vergelijken met de tegenwoordige toestand.
In Westkapelle (Walcheren) is ook een tank bewaard,als monument, die staat op de nieuwe zeedijk, eerst wat prominenter, maar na de dijk verhoogd te hebben op Deltahoogte, is de tank verplaatst richting museum.
Ik wens je een fijne zondag toe.

John zei

Goed om te zien dat er nog huizen zijn blijven staan uit die tijd. Ze zijn niet onder de hamer van projectlustige ambtenaren gevallen.
Voor en na foto's zijn altijd leuk, maar ik denk dat het hebben van deze prentkaarten ook enorm leuk is.
Fijne zondag Gerda.

Ferry - Jacqueline zei

Dat is goed nog dat huizen nog staat. Beeld staat gelukkig ook nog. Wat mooi dat nog heel is. Foto's is altijd wel leuk om te kijken hoe het was.
OT;Zie reacties bij ons. Je vroeg wat aan ons.
Fijn zondag.

pieterbie zei

inderdaad jammer dat de tank er niet meer staat vandaag in Langemark-Poelkapelle.

Morgaine zei

Wauw, gelukkig is die tank nu weg daar en ziet het er een stuk beter uit in het nu. Oorlog en waarom... alleen maar macht en geld als je het mij vraagt.

Het wordt tijd voor vrede op aarde.

Geniet van jullie bij tank dag!

X

Suske. zei

Ik rijd nu en dan voorbij dat monument op de onderste foto. Misschien moet ik binnenkort daar ook eens een fotoreportage gaan schieten.
Fijne bijtankzondag nog Gerda.

Natasja zei

Gelukkig staan de huizen er nog, en staan er boompjes en gras. Oorlog niemand wil het... en toch he, zijn we er hard naar op weg. Ik zeg wel eens, het is niet alleen links, het is niet alleen rechts, er is ook nog rechtdoor, achterom etc etc. Ik hoor veel geluiden maar dat is altijd maar op een ding gebaseerd, durf ook de andere kanten te zien en te erkennen, begrip voor elkaar, en voor elkaars mening, leren van elkaar, maar helaas zal dat niet gaan lukken, zeker niet in deze maatschappij, waar een ieder graag zijn stem wil horen, maar niet luistert naar een ander. Een hele mooie zondag gewenst...

FRANK103 zei

Zelf zie ik liever een trein dan een tank, maar een trein op een sokkel vind ik ook wel heel sneu, doe dan maar een tank. Die Duitsers namen trouwens van alles mee zu hause, in Nederland zijn er zo heel veel fietsen verdwenen. Mijn opa wacht nog steeds op zijn exemplaar.

Merel zei

Mooi zo een voor en na foto
Ik zie het liever zonder die tank

Terrebel zei

Hoe veel er ook veranderd, veel veranderd er ook niet.
Wat dat betreft hebben wij weinig geleerd van de geschiedenis, lieve Gerda. Toch ervaar ik hoop en weet dat er veel moois is te beleven.
Dank aan jou en Guido voor deze mooi geschiedenisles weer!

Albert y Mara fotoblog zei

Plezant die vergelijking TOEN en NU. Vinden wij altijd een leuk item.
O.T. we hebben wat vertraging op onze blog omdat we naast bloggen ook andere leuke dingen doen, samen met Spaanse vrienden bij hun thuis.

Mieke zei

Toch nog herkenbaar Gerda, vooral als je weet dat het hetzelfde pleintje is natuurlijk. Loop hier altijd maar een beetje achter met mijn commentaren.