maandag 19 oktober 2015

ARTS et METIERS COMMUNICATIE FOTOGRAFIE


Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (phootos, van foos), en grafoo (van schrijven).

Iemand die beroepsmatig fotografie verricht noemt men een fotograaf. Sinds de intrede van de digitale fotografie bestaat er een verschil tussen het nemen van een foto en het maken van een foto. Met de huidige fotobewerkingsprogramma foto's maken. Hiervoor is niet noodzakelijk een fotocamera nodig; men kan bestaande foto's makkelijk bewerken tot een eigen product. Echter, voor het nemen van een foto maakt men wel degelijk gebruik van een camera. Een afdruk van een voorwerp dat direct op lichtgevoelig materiaal gelegd is en vervolgens belicht, is een fotogram.
Meer weten? Klik dan hier
En wie onze foto's van het Musée des Arts et Metiers wil bekijken, klikt hier.

Sorry dat ik gisteren niet bij jullie langs kwam, we trokken er even op uit met Interbellum (klik) om de Villa Cavrois (klik) van de befaamde architect Mallet-Stevens (klik) te bezoeken en er natuurlijk een foto-sessie te houden, je kent me ondertussen al een beetje hihi. Ik haal mijn schade op jullie blogs vandaag in en hoop dat jullie er allemaal een heel mooie, nieuwe week van zullen maken!

18 opmerkingen:

Lutje zei

ja, vroeger een foto maken en nu , dat is inderdaad een heel verschil, al denk je nog maar aan die fotorolletjes

Haba zei

Goede morgen Gerda, mooie serie, maar die pistolen daar maakten ze toch geen foto's mee? Of toch wel? Mijn vader bezat een oude uitklapbare camera, je deed een klepje open en daar kwam dan de harmonica met de lens uit. Maar doordat de zoeker een afwijking had, heb ik nog foto's waar deels onthoofde mensen op staan. Er moest een grote, papieren fotorol in, rood gekleurd. Later heb ik een Minolta bezeten waar dus kunststof rolletjes in gingen, maar ik denk niet dat je die nog kunt kopen, bovendien is digitaal een stuk simpeler en goedkoper. Ik wens je een fijne maandag toe.

ot Ik mis je op mijn blog, krijg je soms geen feeds meer binnen?

Marjolijn. zei

Ja, ook in de fotografie is veel verandering doorgemaakt.
Het is er zeker makkelijker op geworden en goedkoper nu men niet al die foto's meer af laat drukken.

Goede start van de nieuwe week.

pieterbie zei

wat een prachtig materiaal hebben ze daar weer verzameld rond een métier die ons nauw aan het hart ligt.
Leuk dat ze ook dit behandelen.
De nieuwe werkweek is gestart en om verplaatsingsmoeilijkheden te vermijden aan het begin van de week ga ik vandaag van thuis uit werken.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Ik vind dit heel interessant om te kijken hoe toen was. Er zijn verschillende camera. Sommige dingen is heel apart. Zoals staande houten camera. Zoveel rondje camera staan. Ik vraag me af of pistool ook camera is. Of is het startschot om te fotograferen. Dat kan ook. Waarom pistool voor nodig? De laatste foto met lamp. Vreemde ding. Ook foto kun je van maken?
OT:Bedankt voor linkje over de markthal en vreemde gebouwen. Ik heb net aandacht zit te lezen. Hoop werk aan gehad panelen van markthal. Ik wist helemaal niet zoveel gedaan hebt. IK vind heel knap gedaan die persoon heeft gedaan. Vreemde gebouwen vind ik ook vreemd om te zien. Zou nooit willen wonen. Nogmaals bedankt.
Jij ook fijne week.

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda!

haaa... ik val meteen bij thuiskomst met mijn neus in de boter:
Prachtige oude camera's!!

Schitterend zijn ze en sommige zo geestig: die jas en die lamp!!

Ik ga er weer lekker tegenaan!
dag!
Groetjes van Marlou

.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Merkwaardige foto. Foto 10. Wat doet dit pistool hier? Of is het een vermomde camera? Je weet maar nooit want in die tijd zullen ook vast wel wat hebben kunnen verzinnen om een camera grappig te maken.

Dat je er gister niet was, daar hoef je toch geen sorry voor te zeggen?? Het leven gaat voor alles hoor. Er even gezellig tussenuit gaat bij mij ook voor.
Fijne maandag

A van de Aa zei

Mijn vrouw, alhoewel niet profwesioneel, neemt fofo's.
Met ISO waarden en sluitertijd en wat je al niet meer hebt.
Kan daar uren mee bezig zijn.
Ik maak volgens mijn vrouw kiekjes..... de camera op auto en op hoop van geluk .... *Winkie*
Soms lukt het dan wel dat ik een leuk plaatje heb *Big Smile* waar dan zelfs mijn vrouw jaloers op is *Very big smile*

Gtje, ook voor d'n A wordt het door drukte en andere factoren steeds moeilijker om de blogrondes te doen, dus als ik niet langs ben gekomen ...... we doen ons best *Wink*

Sanne zei

Mooie foto en dat roept een beetje nostalgie op. Die cameras blijven toch mooi. Het is nog altijd een kunst om mooie foto's te maken. :)

Morgaine zei

Hoe apart foto 2, meerdere keren naar zitten kijken, maar lijkt meer en eerder een geweer dat een foto ding, hahahaha En wat zeuren wij nu toch als wij onze camera's mee willen nemen, ik heb geen idee, maar als ik al die kasten van toen zie, en dat dit mee gesleept moest worden allemaal, pfffffff ;-)

OT, dank je wel voor je geweldig reactie weer lieve Gerda en van gisteren, oh daar maak ik mij niet al te druk om, weekend en zondag en ja dan is het tijd om erop uit te gaan toch? :D Is het doordeweek, dan kan ik mij zorgen gaan maken ;-)

X

Mieke zei

Dat zal waarschijnlijk ook wel een afdeling zijn die jou bijzonder boeide Gerda. Onze jongste schoondochter die verzamelt ook allemaal oude fototoestellen, ze heeft er al een mooie serie maar de oudere exemplaren ontbreken hoor. Het zijn allemaal stukken die uit onze jeugd stammen dus niet ouder dan de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Lies zei

Er zit zelfs herkenbaar tussen, Gerda !
Lie(f)s.

Renesmurf zei

Ja, je moet je eigen log ook onderhouden he! Immer voort.

FRANK103 zei

Kijk, die mallet vind ik een toffe peer, hij heeft ook een beroemde aandrijving voor stoomlocomotieven bedacht, mallet! Top! Dat je niet steeds iedere dag langs kunt komen vind ik niet erg, dat lukt me zelf met enige regelmaat ook niet.

curieuzeneuzemosterdpot zei

wat goed om ons terug naar de tijd te brengen waar fotografie heel wat méér was dan enkel op een knoppeke te duwen.

je album zit weer vol pareltjes, gerda, zoals we dat van jou gewoon zijn! ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

Vooral de oude camera's vonden wij geweldig. Klopt het dat op 12 dit een camera is in een horloge? Geen enkel probleem dat je er een dag niet was. Je hebt nu vast weer genoeg foto's geschoten om er een aantal logs van te maken. Tot blogs.

Haba zei

Goede morgen Gerda, hier is het weer vroeg op, want het is beessiesdag . Ik wens je een fijne dinsdag toe en vanmiddag kijk ik even naar je nieuwste log.

francky spruytte zei

Eerst dacht ik den tweeloop van nonkel Juul te herkennen maar het zal wel een fototoestel geweest zijn.
Mooie reportage in ieder geval.