zondag 11 oktober 2015

Zondag: bij-tank-dag


“LIFE IN A TRENCH IN BELGIUM” – “HET LEVEN IN DE LOOPGRAVEN AAN DE IJZER”... de beschrijving van de onmenselijke toestanden in de loopgraven op een vastgelopen slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog - nu zo’n 100 jaar geleden door de Canadese luitenant Gitz Rice voor de toekomstige generaties op een COLUMBIA 78T fonoplaat vastgelegd... We hebben nooit de kans gehad deze breekbare getuigenis te beluisteren, want wie heeft er nu nog een platenspeler die dit draaien kan... Maar dit doet ons denken aan die gouden plaat die per satelliet de ruimte ingestuurd is met de illusie dat ‘aliens’ ooit onze vredesboodschap zullen beluisteren: geen kat zal ze horen dus net als niemand een les heeft getrokken uit het verhaal van luitenant Rice, want er wordt nog steeds overal gevochten...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

19 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Nee, zo'n platenspeler voor vinyl heb ik ook niet meer.
Maar bij echte liefhebbers zal je hem vast vinden, want de vinylplaten komen steeds meer en meer terug.

Mooie zondag en een goede verkoop vandaag hé...!!

Lutje zei

een platendraaier kopen is in, ik denk dat je verschiet wie nog platen draait...zelf heb ik gene maar de zoon doet dat bij zijn papa.
en idd er wordt nog overal gevochten, wanneer stopt dat eens, dat wil iedereen toch

francky spruytte zei

ik heb mijn oude platenspeler ergens op zolder liggen maar of ie nog bruikbaar is weet ik niet. Een nieuwe riem ofzo volgens Ollie kan al wonderen doen.
En of we onze les geleerd hebben ?
Ik vrees er voor !
fijne zondag Gerda.

Haba zei

Goede morgen Gerda, mensen leren het nooit vrees ik. Wat de plaat betreft, ik heb ook nog een hele stapel platen van vroeger tijd en geen platenspeler meer.
Straks ga ik dus de verjaardagen van kleindochter en schoonzoon vieren. Ik zet geen nieuw log neer vandaag.

Hilde zei

goedemorgen Gerda,
voor het eerst kom ik hier eens 'bijtanken' op zondagochtend. Wie had er geen platenspeler destijds! Mijn broer is een beetje een verzamelaar en heeft nog een hele collectie vinyl platen (hij kreeg ook al de mijne). Dus als ik 'heimwee' heb naar die typische sound kan ik nog bij hem terecht.
Nieuw voor mij is het feit dat die luitenant Rice zijn getuigenis heeft vastgelegd op fonoplaat, dat moet wel een heel ingrijpend verhaal zijn.
En inderdaad, de wereld is het vechten niet afgeleerd, en er gebeuren nog steeds wrede zaken. Ik zou zelfs bijna durven denken dat een derde wereldoorlog zou kunnen uitbreken. God (als die al bestaat) beware ons, '... maar verlos ons van het kwade'.

Lieve groet en geniet van jouw zondag, Hilde

pieterbie zei

denk dat jouw uitspraak ergens symbolisch is.
Kan mij niet inbeelden dat je de plaat niet zou beluisterd hebben.
Wel een heel bijzonder ding om te hebben.
Prettige zondag verder!

John K zei

Wij hebben in totaal nog 3 platenspelers waarvan er een als het goed is op 3 verschillende toeren gezet kan worden. Tja, ik heb ook nog bergen lp's en soms is het gewoon leuk om er een te draaien.
Dit is wel een mooi verzamel exemplaar denk ik zo.
Fijne zondag. Het is mooi weer. Fris, maar mooi.

natasja zei

Platenspelers zijn weer in, ik zie in de weinige platenwinkels die hier nog rest echt weer vinyl die verkocht worden. Kijk eens op marktplaats, daar vind je er vast nog een, en dan lekker luisteren. Mooi zondag gewenst, hier schijnt het zonnetje weer. Geniet! xxx

A van de Aa zei

Gtje, een van de voordelen dat we in 2015 leven.

You tube
LIFE IN A TRENCH IN BELGIUM by Henry Burr and Lt Gitz Rice 1917

https://www.youtube.com/watch?v=YDfu3SWixj4


Fijn weekend *Winkie*Ferry - Jacqueline zei

Platen zie tegenwoordig uit de mode. Maar ergens in Amsterdam heb nog platen winkel. Als het nog is. Onze broer heeft steeds nog platen in huis. Hij wilde niet weg doen. Wij hadden toen wel gedaan. Zodoende.
PS:We hebben nieuwe logje geplaatst.

Mieke zei

Volkomen waar Gerda, er worden zelden lessen uit het verleden getrokken. Het gaat hem meestal om macht, rijkdom en godsdienst. De kleine man wordt er in betrokken maar alles wordt boven onze hoofden beslist. Prettige zondag.

FRANK103 zei

Ik heb de joutjoep link gebruikt van A van de AA, geen platenspeler meer nodig!

Zolang er apenrotsen zijn waar de grootste aap bovenin wil zitten zal er oorlog zijn. De grootste aap zal altijd kleinere apen naar beneden willen meppen, en als die kleinere aap nu toevallig de leider van een ander land is zijn we in de aap gelogeerd!

willy zei

lessen trekken uit het verleden Gerda..

het mensdom..weet je wel

prettige zondagavond

Terrence Weijnschenk zei

Mochten jullie ooit richting Amsterdam komen dan leg ik de plaat wel op mijn platenspeler. Die kan niet alleen 45 en 33 toeren platen afspelen maar ook 78! Bovendien is het met een druk op de knop mogelijk de plaat in kwestie digitaal naar een USB stick of memory card over te zetten...Als dit jullie niet overhaalt eens een kopje thee bij mij te komen drinken...

En inderdaad: als er iets is dat wij hebben geleerd van de geschiedenis dan is het wel dat wij niets hebben geleerd van de geschiedenis.

Morgaine zei

Oh wauw! Die moeten er toch nog wel zijn, dat soort platenspelers ergens op een zolder, wat moet dat heel erg apart zijn als jullie dat een keertje af kunnen spelen ooit...

Ik hoop dat jullie ene fijne bijtankdag hebben gehad, ik wel in elk geval, dat ga je morgen zien en lezen ;-)

X

Renesmurf zei

Mensen hebben alleen geleerd beter te vechten en nog meer te haten.
Helaas.
En zulke platen moeten ze dan kopiëren op geluidsbestanden van nu.

Albert y Mara fotoblog zei

Dit is een originele 78-toerenplaat van bakkeliet. Niet laten vallen, want dan is ie gebroken. Hierna kwamen pas de vinyl platen de 45 toeren single een de 33 1/3 LP. We hebben er nog heel wat op zolder staan. We denken soms om ze weg te doen. Neemt toch veel ruimte in. De meeste nummers hebben wij op CD en een deel daarvan reeds ingevoerd in ons MacBook Pro als MP4. Nog heel veel te downloaden.

Over oorlog die gaat gewoon lekker door. Is toch niet te stoppen, noch door links, noch door rechts. Het zit nu eenmaal in de mens om aan de ander te laten zien dat die machtiger is. Hoe??? Door oorlog te voeren. Sinds WO1 is er niets veranderd en dat zal ook niet gebeuren.

Feria de Fuengirola is afgelopen. Je ziet we zijn netjes op tijd thuis.
Vanmiddag voordat we gingen "Sporend de nieuwe week in" voorbereid en deel 1 van de feria de Fuengirola. Eindelijk zal je denken, maar het feest vieren ging boven alles.

Lutje zei

....te vroeg, dus ik wens je een mooie week

willy duvel zei

Kan mij niet inbeelden dat JIJ die plaat niet beluisterd zou hebben .Zou wel niet de eerste keer zijn dat ik fout ben ! dus mooi Groetjes