zondag 9 augustus 2015

Zondag: bij-tank-dag

Ook België heeft (had), buiten de mooi gerestaureerde exemplaren uit de Eerste Wereldoorlog die in het Museum van de Belgische krijgsmacht te Brussel bewaard bleven (Engelse Mark en Whippet-tank, Franse Renault FT17), tussen beide wereldoorlogen van de vele honderden exemplaren die destijds in diverse veldslagen waren ingezet, enkel nog op de markt van te Ieper en in de dorpskern van Poelkapelle een Mark-tank wrak als “monument” tentoongesteld. Tot de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog deze laatste exemplaren tot schroot herleidden, vormden zij een vaste halte voor de toeristen die zich in de jaren 1920-1930 naar de kust begaven en er zich lieten fotograferen. Zichtkaarten uit die tijd tonen ons de staat van het tank wrak zoals het er jaren bijstond, nabij het oorlogsmonument van Poelkapelle. Enkel dit laatste monument staat er nog en ook de omgeving is vandaag niet meer herkenbaar zijnde volgebouwd...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

19 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik heb drie van je foto's bewerkt tot een eng plaatje en neergepoot op mijn blog :)
Wat tanks betreft, hier in de buurt in Westkapelle staat ook een tank als gedenkteken. In WO II is door de Engelsen het hele eiland onder water gezet door op drie plekken de dijken te bombarderen, Eén van die plaatsen was de zeedijk van Westkapelle. Daar is dan ook een tank als herinnering neergezet.
Ik wens je een fijne bijtankdag zondag toe.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Het was toen ook erg met de oorlog. Hoop mensen hebben dit ook meegemaakt. Tanks waren toen overal. Bommen vielen overal op. Vreselijk dat de mensen ook meegemaakt hebben. En toen waren veel slachtoffers.Oorlog is ook vreselijk.
Fijne zondag.
OT:Het komt nog wel nieuwe logje. Ik weet niet wanneer komt.

Lutje zei

tanks, je ziet ze soms nog op ronde punten of zo staan, een echt oorlogsmonument is het

Morgaine zei

Goedemorgen Gerda! Ik wens jullie ook een hele fijne bijtankdag en nu tijd om jouw albums even bij te kijken, ik ben zoooooooo benieuwd! :D

X

pieterbie zei

monumenten van een triestig oorlogsverleden.
Maar goed, niet slecht om aan de fouten van het verleden herinnerd te worden.

OT: van die hangbrug in Betws-Y-Coed in Wales kwam ik niet veel te weten. Buiten dat ze in 1930 gebouwd werd door David Powell & C° Lltd, Engineerd Westminster. Er hing verder geen bordje met tekst en uitleg.

John zei

De tank op de zichtkaart heeft ook echt een bijtankdagje nodig. Of meer :)
Er zijn er heel wat gemaakt en heel wat gesneuveld en vernietigd. Op zich niet erg, maar aan de andere kant was het misschien goed geweest als er in elk dorp en elke stad een tank als herinnering had blijven staan. Opdat we nooit geen oorlog meer zouden voeren.
Kijk nu, we vechten als mens overal ter wereld.

Fijne bijtankzondag Gerda,

willy zei

interessant om dit te zien Gerda


nu we bijgetankt hebben kunnen we er weer tegenaan

fijne zondag

Wim zei

Gevonden op het net, maar Lefla zal dat zeker weten...
http://poelcapelle14-18.be/hettankproject

Kay zei

Kay komt bijtanken,
ten einde te zeggen dat men ooit trein-tram-busdag organiseerde
en ik toen de scheepslift van Strépy heb bezocht, zelfs in een bootje mee versast bent, in de gietende regen maar het was een knap staaltje van wat de mens kan tewerkstelligen.
Kom ik bij Poelkapelle dat door onze interesse in deze gegevens
natuurlijk ons niet onbekend is.
Dat Lefla daar wel een prachtig item over zou hebben verbaast mij dus niet.
Mooie bijdrage maar dat zijn we zelfs op zondag gewoon.
Toedels.

francky spruytte zei

de dorpskern van Poelkapelle lijkt er inderdaad niet meer op, maar dat is zo voor zowat alle dorpskernen hier in de buurt. Gelukkig dat hier en daar nog wat overblijft van die tijd.

Metel zei

Het is nog eben bijtank zondag dus kom ik kijken wat het vandaag is geworden eentje van de andere kant van het land - wat mij betreft dan toch -
Mooi om te zien en om nooit te vergeten

Joris zei

Er blijven er steeds minder over. Het lijkt alsof men het gebeurde van vroeger lijkt te vergeten. Zonder reden echter, want nooit waren er in de wereld meer oorlogen dan in het heden. De lessen werden niet begrepen en op termijn komt er waarschijnlijk een periode dat men nog maar eens we wapens zal kruisen wereldwijd en dan overal nog maar eens monumenten neerpoten.

Céline S zei

Wow, die soort heb ik nog niet gezien!

Natasja zei

Wat een gevaarte he? Ik kan me niet voorstellen, hoe deze mensen toen in angst hebben geleefd. Moeders die hoopten dat hun zonen weer terug van het veld kwamen. Erg indrukwekkend. Fijne zondag lieve Gerda

es zei

Je weet wel weer de fraaie exemplaren uit de verzameling van manlief te plukken, Gerda! ***

FRANK103 zei

Die Duitsers waren in WO2 natuurlijk niet zo blij met die tankjes uit WO1, die daar een beetje stonden te pronken met de Duitse nederlaag in 1918. Klierig van ze dat ze deze stukjes geschiedenis hebben omgesmolten tot Tiger tankjes. Maar gelukkig zijn die inmiddels ook omgesmolten tot moderne Mercedessen of tot blikjes gevuld met Duits bier. Hachelijk?

Renesmurf zei

Ja, wondere woeste wereld, en daar moeten we wel even van bijtanken!

Albert y Mara fotoblog zei

Prachtig die achtergrond informatie over deze tanks op bij-tank-dag. Het blijft mooi oorlogstuig, dat ook nu nog steeds gebruikt wordt tijdens het oorlog voeren, dat nooit zal stoppen op deze aarde. Wij weten dat er mensen zijn die denken dat dit wel het geval kan zijn *WINK*. Tot slot namen beginnen voor ons te leven. In het centrum van Poelkapelle koffie gedronken.

willy duvel zei

Lap mijn tank is weer vol Gerda Bedankt hoor ! Grts