dinsdag 20 januari 2015

Niets nieuws onder de zon...


De ene moslim is de andere niet zoals ik gisteren (klik) al schreef.
IS(SIS) bijvoorbeeld is de opvolger, de erfgenaam van de ASSASSIJNEN ofte Ismaïlieten, een in Zuid-Syrië aan het einde van de elfde eeuw ontstane, extreem gewelddadige Sjiitische sekte, in Europa het eerst beschreven door Marco Polo.
Zij schrokken niet terug voor gebruik van terreur en moord - vandaar het franse en engelse  “assas(s)in” (= sluipmoordenaar) en “assasinat” of “assassination” (moord). De stichter was de Pers Hasan al-Sabah en hun ‘rijk’ bleef bestaan tot de 13de eeuw. Hij zou aan zijn volgelingen hasjiesh verstrekt hebben om ze te motiveren als martelaar en ze aldus aan te zetten tot oorlog en het plegen van aanslagen (Assassijnen = HASHASIN = hasjiesh-rokers?).
Uit documenten blijkt eerder de historische vervorming van het verkeerd begrepen ASASIYUN = “zij die trouw zijn aan de oprichters van het ware geloof”.
Tegen het einde van de 11de eeuw was de vesting Alamoet in Syrië het schuiloord van deze subversieve terroristische beweging. Zowel de Kruisvaarders als de islamitische heersers (o.a. de gevreesde Saladin) waren er niet tegen opgewassen en moesten de belegering van hun burcht opgeven. We moesten wachten tot 1256, onder de Mongoolse invallers, en 1273 alvorens de Mamelukken definitief een einde maakten aan hun “activiteiten’. Hun leer bleef echter ‘onderhuids’ voortleven...
De vergelijking tussen de oorspronkelijke Assassijnen en IS(SIS) is ‘opvallend’. Geen wonder dat IS(SIS) ‘symbolisch’ Syrië uitkoos om een ‘staat’ te stichten. We weten dus waaraan we ons de volgende twee eeuwen kunnen aan verwachten...
(samengevat uit Assassijnen, klik)

27 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

De gelovigen zijn ja-knikkers. Mohammed is de meest voorkomende jongensnaam bij de moslims omdat elke familie verplicht is de oudste zoon naar de profeet te noemen.
Het is een en al heersen en overheerst worden.
Zonder geloof zou er minder gevochten worden, da's een ding dat zeker is.
Fijne dag, Gerda!

Kay L. zei

Ja-knikkers of nee-schudders,
je hebt er altijd die in de kudde meelopen.
Maar ik vind de prent wijs hehe.
De grote toren, de kleinere doet me denken aan de volgers en het groepje aan de nietsvermoedende maar vooral onschuldige burger.
Treffend deze ! en zo leren we uit de info ook nog wat bij ;-)

klaproos zei

lieve gerda,
zonder geloof was er geen oorlog, en zonder geld waren we allemaal rijk:-)

een prachtige prent,

xxx
heb het goed vandaag van je eigen weervrouwtje uit Brabant,:-))

John zei

Goedemorgen Gerda,
Ja, ook de moslims kennen een lange geschiedenis van geweld. Ze zijn nog net niet ver genoeg door ontwikkeld zoals wij dat deden na alle barbaarheden die het leven van onze voorgangers beïnvloeden.
Laten we hopen dat dit nu geen 2 eeuwen gaat duren. Ik wens dat namelijk niemand toe.
Vrede is net wat leuker toch..

Fijne dinsdag hè :)

Boerin zonder Naam zei

De geschiedenis herhaalt zich.... alleen het speelveld is wat groter. Niet meer alléén het Midden-Oosten, maar de hele wereld.
Mooie cartoon.
@
Jochem Myjer had ik al in mijn lijstje staan. Ik moet nu alleen nog een keuze maken en van 10 liedjes naar 5. De rest bewaar ik voor een volgend weekthema.

christiene zei

Gerda,geen nieuws goed nieuws.
maar je weet het het maar nooit.....
Afbeelding,groot groter grootst
fijne dag Gerda......

Leflamand zei

Praatjes bij plaatjes:

MOHAMMED of MAHOMET: is voor moslims de profeet en boodschapper van God
ALI (MOHAMMED): was neef en schoonzoon van de islamitische profeet Mohammed. Hij is voor Soennieten de kalief of opvolger van Mohammed en voor Sjiieten ook de eerste imam van de Twaalf Imams (net zoals de voorgaande profeten Jezus en Mozes hun twaalf apostelen gehad zouden hebben)
DE 12 IMAMS: waren de nakomelingen van de profeet Mohammed via zijn dochter Fatima en schoonzoon Imam Ali (de eerste imam). Ze worden gezien als de spirituele en politieke opvolgers van Mohammed

En ja - Mirjam heeft het goed gezien: die pompen aan de voet van de boortorens heten 'ja-knikkers' - want op de achtergrond draait alles om macht en rijkdom, ook bij die terroristen onder het mom van hun godsdienst: IS voor de RIJKE OLIEVELDEN in Noord-Irak en Noord-Syrië, BOKO HARAM idem in Noord-Nigeria...

Ferry - Jacqueline zei

Ik zegt ook dat overal slechter word. Het word niet beter. Vreselijk.Het word ook dag gekker op de wereld. Ik heb geen woorden voor. Triest!!!

Fijne dag verder.
PS; Ik kom ook net binnen.

Ferry - Jacqueline zei

zegt zonder t....

A van de Aa zei

Niks nieuws onder zon Gtje, ook deze donkere wolken van het geloven niet......

Je hebt wel bewezen met je postjes de laatste dagen dat je meer weet over het onderwerp dan de doorsnee weter ;-)
Mijn complimenten voor je kennis.

Chantal zei

je weet veel van het onderwerp zoals AvdAa zegt, maar lossen we het met die kennis op.. helaas niet. The Lone Wolves zullen er altijd zijn en gevaar geven

Marlou zei

ha die Gerda,

dank je wel voor deze uitleg.
Ik vind het heel goed om wat dieper in te gaan op de islam, hoewel ik er van overtuigd ben, dat als er geen godsdiensten zouden zijn, dat er dan ook geen oorlogen zouden zijn.

Maar ja...
Er zijn nu eenmaal godsdiensten, we kunnen er niet onderuit.

Ik stuur iedereen VREDE!!

X, Marlou

.

yvette zei

macht en kennis zouden bij elkaar te rade moeten gaan en liefde voortbrengen....

Joris Reyniers zei

Het is algemeen bekend, dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. Er zijn tijdens van economische bloei, er is vaak een terugval en soms geeft dit aanleiding tot crisisjaren. Vaak dan, wanneer het slechter gaat, duiken gevaren op in de maatschappij. Het is niets nieuws onder de zon, dat sommigen menen het heet water opnieuw te moeten uitvinden en dat koste wat kost willen opdringen.

Hilde zei

ik zie het donker in: er zullen altijd extremisten zijn! triest, erg triest!
groetjes, Hilde

willy zei

geweld en godsdienst..

zijn van alle tijden Gerda..

leuke cartoon..

prettige dag

Terrence Weijnschenk zei

Jammer dat het woord 'assassin' nu beter verklaard is. Ik vond de verklaring 'rokers van hasjiesj' zo prettig, lieve Gerda! Dankzij het stoned zijn zouden zij weinig pijn voelen en daardoor onverslaanbaar lijken. Helaas. Gelukkig zijn terroristen wel degelijk te verslaan. Misschien een idee om hen gratis pinda's te geven? Hierbij ga ik uit van het feit dat wereldwijd meer mensen sterven aan het eten van pinda's dan door terroristische aanslagen.

mijnnikonenik zei

Geen nieuws onder de zon. Hier wel, het kloppend hart van een ongeboren kind, dat brengt wanhoop en hoop, deze dagen.

francky spruytte zei

geld is de drijfveer voor oorlogen, niet zozeer de godsdienst.
Mooie uitleg Gerda

Marjolijn. zei

Mooie cartoon G & G...!!
Geweld, geld en godsdienst, nooit een goede combinatie.
Fijne avond ...!!

Leflamand zei

Géén paniek - er sterven nog steeds méér mensen in het verkeer dan door terroristen en toch passen we ons rijgedrag niet aan: waarom zouden we ons onveilig moeten voelen door een paar idioten... zolang de Ottomanen nog niet voor de poorten van Wenen staan met 140.000 krijgers zoals in 1529 en 1683 is alles OK! (wink big smile)

pieterbie zei

je blijft ingewikkeld doen.

Renesmurf zei

Respect hoor, daar zou het om moeten gaan, en gaat het ook om!

FRANK103 zei

Ik kijk vandaag maar geen nieuws, want er is geen echt nieuws, gelovigen zullen elkaar altijd de hersens inslaan, geloof ik. Nee, dan zijn die twee films van Star trek veel beter! Hoewel, die Klingons zijn niet aardig en de Borg zijn nog veel erger! Hachelijk is het!

curieuzeneuzemosterdpot zei

de tijd zal het leren ..

zolang we ons maar niet laten beperken door enkele heethoofden! ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

Door de aanslagen in Parijs is de West Europese wereld veranderd. Wij weten bijna zeker dat je 14 dagen geleden niet op het idee was gekomen om ons dit allemaal uit te leggen. Helaas extremisten zullen er altijd blijven. Nu blijkt ook een Nederlander deel uit te maken van het netwerk in Verviers. Het komt steeds dichterbij Gerda.

Wim zei

Niks nieuws onder de zon!