maandag 19 januari 2015

Islam?


En als afsluiter van wat ik de vorige week op mijn blog zette wil ik jullie het volgende nog meegeven zodat jullie niet alle moslims over één kam gaan scheren.
Want over welke islam had de moslimgemeenschap het op die betoging (klik) in Gent? Een kat herkent er zijn jongen niet meer in.
Er zijn de SOENNIETEN (85% van de Moslims) onderverdeeld in HANAFIETEN (India, Pakistan, Afghanistan, Egypte, Turkije, West-Afrika), de HANBALIETEN (Arabisch schiereiland), de MALIKIETEN (vooral Noord en West-Afrika), en de SJAFI'IETEN (Maleisië, Indonesië). De SOENNIETEN krijgen kritiek omdat zij te veel zouden beïnvloed zijn door de OMAJJADEN (de clan van Mekka). Daarom zijn er nog eens substromingen die enkel Mohammed en zijn volgelingen aanvaarden: de SALAFIETEN (puriteinse stroming die terug wil keren naar de 'originele' Islam) en de WAHABIETEN (idem, als staatsgodsdienst van Saoudi-Arabië).
Daarnaast hebben we de SJI'IETEN die de enkel nakomelingen en opvolgers van Mohammed (bv. diens schoonzoon Ali) willen volgen (vooral in Iran, Zuid-Irak en Koeweit - met minderheden in Pakistan, India, Libanon, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Turkije en enkele Golfstaten) - zij erkennen de autoriteit van de Imams. Zij kennen evenwel nog verschillende substromingen: de ALAWIETEN (noorden van Syrië, zuiden van Turkije), de ALEVIETEN "spiritueel religieus-humanistische stroming vergelijkbaar met het Soefisme - komt vooral voor in Turkije), de DRUZEN (mystieke sekte door andere moslims niet steeds als Islamitisch aanvaard - wonen van oudsher in Libanon, Syrië, Israël, Jordanië, maar nu ook in de USA en Australië), de ISMA'ILIETEN (mystieke stroming gelovend in sommige imams), de ITHNA ASHRI (idem) en de ZAIDIETEN (idem).
En dan is er het SOEFISME: een mystieke, spirituele stroming zowel binnen het SOENISME als het SJI'ISME die het psycho-spirituele meditatieve 'hart' van de Islam wordt genoemd. En het KORANISME die -zoals de naam zegt- enkel de Koran als enig gezaghebbend aanvaard en latere gefabriceerde 'dwalingen' (of vroegere pre-islamitische gebruiken) die de orthodoxe meerderheid volgt, afwijst. En de KWARIDJIETEN (of KHAWARIJ - oorspronkelijk thuis op het Arabisch schiereiland) - zij leggen de nadruk op daden, niet op dogma's, hebben een goede inborst (het geloof mag niet als reden voor oorlog en bloedvergieten worden misbruikt) en verwerpen ritualisme en corruptie - omwille van hun harde veroordeling van de andere Moslims werden zij vervolgd en verjaagd (als IBADIETEN in hun meest tolerante vorm nu nog de staatsgodsdienst in Oman, ook de BERBERS en groepen KABYLEN in de Magreb zijn aanhangers, en nog groepen in Zanzibar, Libië, Bahrein, Djerba).

25 opmerkingen:

klaproos zei

ach gerda,
mensen zijn er goed in om alles over een kam te scheren als ze een zondebok willen hebben,

mijn motto vertrouw tot het tegendeel bewezen is, lijkt me beter,
van mij mag iedereen blijven leven en zijn/haar ding doen,
maar laat de ander dan ook...

maar sol je met mij.... dan sol ik met jou:-)

dag lieve schat,
dank voor je uitleg,

xxx

Kay ♥ zei

Kay komt bijtanken na het lezen van de zondagsbrief ben ik aanbeland op maandag met de boodschap heb iedereen lief.
Dat is natuurlijk heel moeilijk
want ook niet iedereen is mijn vriend, maar waardigheid mag blijven.
Ook ik durf mijn mening te verkondigen, klinkt ze niet dan botst ze maar, en ik weet het kan kwetsen, net zoals ik al gekwetst ben. Maar in naam van de religie nooit! In de koran staat wanneer je 1 sukkelaar een aalmoes geeft, je de wereld verrijkt, er zijn ook geen aanduidingen om te moorden ofzo. Het zijn de extrimisten die hun geloof opdringen. We kunnen er nog uren over bomen, maar ik weet wel wat mij te doen staat en met dat " geloof" wil ik graag verder.
Het was niettemin in boeiende reportage met wijze lessen, laat ze ons van buiten leren.
Alle liefs ♥
( mijn andere blog heeft een update ;-)

John zei

Goedemorgen Gerda,

Ik denk dat dit een prachtige afsluiter is van een geheel met een intense uitstraling.
Niet elke moslim is het zelfde nee, en dan niet eens gezien vanuit welke richting ze komen.
Geen mens is het zelfde en gelukkig bestaat de wereld voor het gros uit goede mensen.
Mensen die allemaal slachtoffer zijn/of kunnen zijn van de kwaden.

Samen zijn we sterk en we zouden die kracht moeten gebruiken om ook de politiek te overtuigen.

Zo, hier een sneeuwloos begin van de maandag Gerda. Gelukkig maar :D
Fijne dag.

Ferry - Jacqueline zei

Het is waar dat niet ieder dezelfde is. Het is moeilijk te schatten bij de mensen die het zo doet. Er komen nog steeds demonstreren elders in ander landen. Het is overal zulke mensen wel doet in ander landen. Ik hoop wel 1 ding is dat wel beter moet opletten. Het blijft triest geval. Hier bij ons is echt schitterend mooi weer. Mist begint al weg te trekken.

Marlou zei

Goedemorgen lieve gerda,

wat mooi, dat je deze uitleg hebt gegeven.
Het is voor iedereen goed om te weten, dat de Islam geen terroristische godsdienst is.
In wezen is de Islam vredelievend.

En er zijn heel veel moslims, die zich doodschamen om deze terroristische misdaden.

Met hen heb ik te doen en ik sluit ze in mijn hart.

سلام

(= vrede!)

سلام van Marlou

.

A van de Aa zei

Indrukwekkende opsomming,
dan nog alle andere religie's in de wereld ....
en dan nog de wetenschap van het universum ....
Je raakt het spoor bijster....
Geen wonder dus dat er dan wel een stel ontsporen.....
En klap op de vuurpijl, de atheïsten....
verklaar die maar eens.... ;-)

Gtje. *wink* en blijven *Smile*

Chantal zei

Over een kam scheren gebeurt helaas elke dag, in elk land en in elke cultuur... dat voorkom je niet, al zou het wel moeten

Anoniem zei

Vele stromingen, gedachten, interpretaties, van in wezen hetzelfde gedachtengoed. Elkeen beleeft zijn eigen geloof, op welke manier dan ook, zonder zijn medemens daarin te veroordelen, de schaden of te terroriseren. Waarschijnlijk vermeld in elk handboek ter zake. Waarom men dan dit soort extremisme hanteert, daaarover bestaan diverse meningen. Eén mening is zeker, het is totaal ongepast wat nu allemaal gebeurt, zelfs in naam van het geloof.

Marjolijn. zei

Mooie uitleg geef je hier.
Bij elke geloofsgemeenschap of andere groeperingen zitten wel zwarte schapen tussen.
Die enkelen zou men moeten leren herkennen.

Heb het goed vandaag..!!

Anoniem zei

Je laat ons hier bij de les blijven

Mirjam Kakelbont zei

Het begint met begrip voor elkaar. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Verdraagzaamheid lijkt steeds meer een zeldzame eigenschap. Daar doe ik zelf soms ook aan mee.
Ik denk vaak: als god een vrouw geweest was, had de wereld er heel anders uitgezien. Maar...wie zegt eigenlijk dat god geen vrouw is??

willy zei

hier steek ik wat van op Gerda...

veralgemenen mag men nooit doen..

groeten

Terrebel zei

Dank je wel, lieve Gerda! Ik wist dat er veel Islamitische stromingen waren maar zó veel? Neen, dat had ik niet kunnen bevroeden. En je hebt gelijk hoor: ook niet alle Christenen zijn hetzelfde. Godzijdank. Stel dat elke Christen net als Anders Breivik het op zich zou nemen om kinderen van socialistische ouders te vermoorden 'omdat door de schuld van Marxisten wij te mogelijk te maken krijgen met islamisering.'? Of stel dat elke christen er op zou worden aangesproken wat enkele tientallen katholieke priesters enkele honderden onschuldige kinderen hebben aangedaan?

Leflamand zei

Ja - de klap op de vuurpijl is (volgens een BBC-documentaire van een paar dagen geleden) dat men in Engeland zogezegd "terrorisme" afwijst en zich beroept op een soort 'Britse Islam': "Non-violent Extremism" - "geweldloos extremisme" - t.t.z. imams en 'opstokers' allerhande jutten 'verbaal' in de moskeeën en tijdens bijeenkomsten alle moslims, en vooral de jongeren, op tegen alle niet-moslims en vooral tegen wat zij "ongelovigen" noemen, met een taaltje dat je kippevel bezorgt - maaaar: ze noemen zich geen "terroristen" want ze voegen geen daad bij het woord! Gemakkelijk - ze laten anderen de 'kastanjes uit het vuur halen' en blijven zelf buiten schot...

Suske. zei

Je hebt de Walliebieten uit Ertvelde vergeten te vermelden, gevaarlijke sektie die het kwade bestrijden met liederen zoals "ik spring uit een vliegmasjien".

Boerin zonder Naam zei

Nee, je moet zeker niet iedereen over één kam scheren. Mijn man heeft een jeugdvriend van Turkse komaf. En.... inderdaad een moslim. Maar ongevaarlijk voor de gemeenschap.
@
Nog bedankt voor de muzikale bijdrage. Ik heb 'm meteen opgezocht voor de youkebox, want deze kende ik nog niet.

Merel zei

Zoals bij alle nationaliteiten heb je er goede en minder goede of nog veel erger

Renesmurf zei

Ik zou bijna willen zeggen Haleluja, maar dat is een ander geloof.

Ik vind dat geen enkele god doden goed kan keuren!

curieuzeneuzemosterdpot zei

1 rotte appel betekent niet dat je de hele kist moet weggooien. ;-))

prachtige foto, gerda, met een niet misteverstane tekst! :-))

FRANK103 zei

Vroeger was het simpel en was er gewoon voor elk natuurverschijnsel een afzonderlijke god, zoals Jupiter en Wodan. Toen moest het zo nodig één god worden en begon alle narigheid. Helemaal onbegrijpelijk is het dat ze het ook nog eens allemaal over dezelfde god hebben.

Albert y Mara fotoblog zei

Een mooie afsluiter Gerda met heel veel informatie. Niet elke moslim is gelijk en de meesten zijn GEEN terrorist. Helaas verpesten zij het voor de goeden.

Lutje zei

er zijn zoveel geloven, en zoveel mensen, mij kan het me niet schelen, als ik me goed voel bij iemand en hij denkt normaal is het al goed

Haba zei

Goede morgen Gerda, bijna iedere religie heeft ontzettend veel verschillende stromingen, die vaak elkaar ook nog eens in het vaarwater zitten. Ik heb daar geen moeite mee, zolang ze mij maar niet willen bekeren of regeren. Ik heb mijn eigen ideeën en die dring ik ook niet aan iemand op. Laat religie a.u.b. iets zijn/worden dat thuis achter de voordeur hoort en niet iets zijn dat mensen tegen elkaar op stookt.
De wereld wordt op den duur niet zo'n vrolijke plek meer en de mensen vergeten dat we allemaal mensen zijn, met goede en slechte types er tussen.
Toch wens ik je een heel fijne dinsdag toe.

Wim zei

Ze hebben er wel een potje van gemaakt met al die tieten

pieterbie zei

bedankt voor de lezing, maar een beetje te ingewikkeld voor een simpele mens als ik, vrees ik.