zondag 17 maart 2019

Zondag: bij-tank-dag

Nog eentje om het af te leren... Recent verworven metalen kinderspeelgoed van over het Kanaal – jaren 1920-1925, vermoedelijk van het merk Triang – met ‘echte’ rupskettingen mechanisch voortbewogen door middel van een op te winden veersysteem. 

De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog is voorbij maar de herinneringen en het verzamelen van de laatste getuigenissen niet – ook in het domein van gerelateerd kinderspeelgoed, memorabilia en ephemera... Overal - en juist door de herdenking - duiken nog dergelijke getuigen op tot op heden verborgen in vergeten bergplaatsen. Het blijft opportuun deze verder te verzamelen vooraleer ze terug in de vergetelheid raken. Het samenbrengen van mijn verzameling als schenking aan een themamuseum en het tentoonstellen als onderdeel ervan – de volkscultuur van de “Groote Oorlog om alle andere overbodig te maken” (satire?) wordt een dringend streefdoel...


13 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda en Guido. Weer een mooi miniatuur tankje. Mij valt het op dat hoewel er 'echte' rupsbanden op zitten er zo te zien geen kanon of ander schiettuig aanwezig is.
Maar hoe dan ook weer een leuke aanwinst voor de verzameling.
Ik wens jullie een fijne zondag toe.

Yova zei

Goedemiddag Gerda,

Deze tank is bijzonder verzameling heeft Guido. Apart om te zien deze tank. Dit zie je niet vaak. Deze tank was de eerste wereld oorlog. Heel zuinig ermee zijn. Het was toen ook grote oorlog geweest. Je zult veel naar kijken naar verzameling van Guido. Ik wens jou fijne dag.

Suske. zei

Een bijzondere tank in ieder geval.
Leuk om zien, dit speelgoed.
Fijne zondag nog.

Marjolijn. zei

Dat is weer een mooie aanwinst...!

willyduvel zei

Heel apart speelgoed Gerda ! Hou hem toch maar in't oog he Grts

Tine de Jong zei

Ik zie hier steeds meer vreemde dingen voorbij komen die nooit eerder had gezien. Guido verzamelt echt leuke en aparte dingen. En aan elk object zit ook nog eens een stuk geschiedenis die ook weer eens heel leerrijk is. Wen jullie fijne nieuwe week toe. Gr, Tine

willy zei

toch maar voorzichtig blijven met die dingen Gerda

groeten

Haba zei

Goede morgen Gerda een fijne maandag gewenst.

Lutje zei

ik wist het wel, je verzameling is zo groot..............
Een @->- voor jou.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Was ook beetje veel werk geweest bij ons. Uitzoeken geblazen.Koolmeesje kwamen ook net vogelhuisje naar binnen. Met de tweetjes. Leuk om te kijken. Renovatie gaat lekker door bij ons hiernaast. Veel lui op moment. Ik wens jou ook fijne dag.

John zei

Goeiemorgen Gerda,

Dit is weer een leuke aanwinst en of we het echt af zullen leren om deze bijtank dagen niet meer te lezen valt te bezien. Ik zie ze in ieder geval graag voorbij komen.
Ik heb niets met leger, oorlog, of ook maar iets wat in de buurt komt, maar dit soort tankjes blijft leuk.
En we mogen nooit vergeten wat er hier gebeurt is.

Ik wens je een hele fijne week.

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

dat zou nog eens mooi zijn, als de verzameling van Guido in een museum terecht komt!
Toevallig heb ik tijdens de vakantie twee oorlogsmusea gezien: eentje in Narvik en die ander was in eh... helaas vergeten.
Maar toch veel te ver weg.
Maar goed... oorlogsmusea bestaan dus!

Groetjes!
Marlou

.

Haba zei

Goede morgen Gerda een fijne dinsdag gewenst vandaag.