zondag 21 januari 2018

Zondag: bij-tank-dag

Na de ondertekening van de wapenstilstand met Rusland in december 1917 werden de Duitse troepen begin 1918 overgeplaatst naar het Westfront waar de Duitse legerleiding voor maart een groot lenteoffensief begon voor te bereiden - de beruchte "Kaiserschlacht" of "Operation Michael"...


Een voorbeeld van een miniatuur "Beutepantser" die als kinderspeelgoed zijn weg vond naar een Duitse kinderkamer...

Aanvullend bij de zogenaamde. "Beutepanzer" (op de Geallieerden buit gemaakte Engelse Mark tanks 'aangepast' met Duitse camouflagekleuren) konden de Duitsers uiteindelijk - maar véél  te laat - ook door henzelf ontwikkelde tanks naar het front sturen: de beruchte "Sturmpanzerwagen A7V" - een rijdend fort groter, zwaarder en sneller dan de Britse en Franse tanks. 
Hij leek sterk op een verbeterde versie van het Britse prototype uit 1915 van de legendarische maar nooit in productie gebrachte "Little Willy" - resultaat van spionage? 
De Geallieerden zouden er mee worden geconfronteerd op de eerste tank-tegen-tank slag ooit (17 april 1918 nabij Villers-Bretonneux). Gelukkig konden de Britten toen hun snelle "Whippet" tanks het slagveld opsturen waardoor het gevecht tegen de logge A7V tanks in het voordeel van de Geallieerden kon beslecht. Zij werden snel uitgeschakeld en er was geen reserve - er zijn er maar een 20-tal van geproduceerd...
Enkel in Australië is nog een exemplaar van deze merkwaardige tank bewaard: de A7V "Mephisto" veroverd door de Australische troepen op 24 april 1918 bij Villers-Bretonneux (Queensland Museum, Brisbane). Een wetenschappelijke replica van de A7V "Wotan" staat in het Pantser Museum nabij Munster (BRD).
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

Ook al had de Duitse bevolking nauwelijks kennis van het uitzicht van hun eigen ontwikkelde tanks - toch werden miniatuurversies van fantasietanks als kinderspeelgoed op de markt gebracht.

15 opmerkingen:

torfs; gilbert allemaal foto's zei

goede morgen, in je bijtank dag, Gerda

weer al veel info en leuke foto's van de tanks, zo kunne wij ze ook eens bekijken
nog en fijne zondag

John zei

Goedemorgen Gerda,

Hadden de Duitsers een prototype bemachtigd, of hadden ze een spion aan de andere kant gehad zodat zij de tank bijna gelijkend konden maken?
Camouflage is toch wel een zeer vernuftige manier om minder op te vallen. Ik heb hier een paar vierkante meter camouflage net om zomers wat scherpte van de zon te halen. Werkt perfect.
fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda. Ik vind het prachtig dat Guido nog zoveel speelgoedtanks heeft bemachtigd, maar oorlogsspeelgoed voor kinderen daar heb ik nooit iets moois aan gevonden.
Als we vroeger als kind Indiaantje en Cowboy speelden, wilde ik altijd Indiaantje zijn en nooit Cowboy, ik hield niet van klappertjespistolen en maakte liever zelf pijl en boog (nu kun je daar ook prima oorlog mee voeren natuurlijk)
Ik wens je een fijne zondag toe.

willy zei

zondag een dag om bij te tanken Gerda..

interessante informatie over die miniaturen..

een geluk dat Guido die heeft

fijne zondag

Anoniem zei

Heel interessqante info bij die foto's.
Guido heef mooie miniaturen in zijn collectie.
Fijne zondag.

Yova zei

Hallo Gerda,
Deze blog is interessant om te lezen hoe Duitsers waren geweest.Guido heeft wel mooie verzameling. Het ziet heel goed uit. Kinderspeelgoed zijn kinderen dol op om te spelen. Ik weet nog van vroeger dat soldaatjes poppetjes. Dit weet ik nog goed. Misschien weet jij ook wel Gerda. Mooie foto's. Ik wil je bedanken. Fijne zondag gewenst.❤❤

Marjolijn. zei

Weer mooie items uit de grote collectie...!!
Fijne avond.

Terrence Weijnschenk zei

Industriële spionage is blijkbaar van alle tijden, lieve Gerda. 'Beter goed gejat dan slecht bedacht' is al een heel oud motto. Mensen zijn bijzonder creatief in het bedenken van manier om effectiever oorlog te voeren. Nu nog manieren bedenken om effectiever de lieve vrede te bewaren. Maar ook dat gaat eigenlijk al heel goed: nog nooit kenden wij in Europa zo'n lange aaneengesloten periode van (relatieve) vrede.

Lutje zei

ik zit te denken, maar goed dat we met poppen enzo groot geworden zijn,
oorlogspeelgoed is heel speciaal en gelukkig zijn het nu verzamelobjecten
Een @->- voor jou.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijn begin van de nieuwe week gewenst.

Nikki zei

Goeie morgen Gerdake altijd plezant om hier op je site te komen;
super mooie foto's alweer en beschrijving kunnen lezen
Wens je een fijn e nieuwe week Gerdake

willyduvel zei

Kunnen die van de gentse universiteit bij =Guido niets komen leren ?? Dat gaat toch ook al jaren terug niet ? Grts

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst.

Albert y Mara fotoblog zei

Geweldig dit oorlogsspeelgoed 👍. Ik was er in mijn jeugd (6-11 jaar) een grote liefhebber van. Ik had toen vele militaire Dinky Toys. Daarvan heb ik helaas alleen nog de Centurion tank over. Guido kent ‘m vast wel.
Om met de kerstgedachte 2018 te eindigen: "Vrede op aarde, in den mens zijn welbehagen".
Salu2 Albert

pieterbie zei

Wat moet dat allemaal niet gekost hebben?
En de burger maar betalen!
Interessant verhaal!