dinsdag 7 augustus 2018

27. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 5 BURGLEY HOUSE

Burgley House is het meest indrukwekkende Elizabethaans paleis van Engeland, een architecturaal hoogtepunt  gebouwd tussen 1555 en 1587 in opdracht van Sir William Cecil 1520-1598), de 'Lord High Treasurer' (Minister van Financiën) en persoonlijke secretaris (én minnaar?) van koningin Elisabeth I. Het landhuis werd ontworpen in Franse en Vlaamse renaissancestijl met Italiaans invloeden 'à la mode' met invloeden  van Hans Vredeman de Vries, Sebastiano Serlio en Philibert de l'Orme. Het huisvest heden één der grootste private kunst verzamelingen met 4 eeuwen Engelse en internationale interieurdecoratie. De 18de-eeuwse tuinen zijn aangelegd door  tuinontwerper Lancelot 'Capability' Brown .
Van deze kers op de taart kunnen jullie de foto's die ik er nam hier (klik) bekijken.

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van onze vijfdaagse studiereis met de GVSALM (klik) en Guido alias Leflamand (klik) als gids. Ik hoop dat jullie toch een beetje van mijn reportages hebben genoten en weet: volgend jaar doen we het weer maar deze keer gaan we naar Nederland, iets wat onze noorderburen wellicht zullen appreciëren.

13 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Elizabethaans paleis van Engeland was boeiend om van binnen te zien. Zo mooi Gerda. Prachtig om te zien. Het is mooie geschiedenis en je foto's. Het was de laatste dag geweest voor jullie geweest. En goede uitleg. En vooral je foto's is heel mooi geworden.Dank je wel mogen wij genieten. Fijne dag gewenst.

torfs gilbert zei

Goede morgen Gerda,

wat een schat aan kunstwerken daar, en blijkbaar allemaal nog in goede staat.

Wel ik moet zeggen dat ik het fijn vond om langs deze weg de reis te hebben mogen mee maken.

Ik weet niet voor andere maar ik heb er van genoten hoor

Nog en fijne dag verder

suske zei

Ik heb zeker en vast van je reportages genoten en bijgeleerd. Ze waren heel mooi en interessant.
Fijne dinsdag Gerda.

Terrebel zei

Sta mij toe een korte aanvulling te geven op dit weer bijzondere verslag, lieve Gerda waarbij ik graag opmerk verrast te zijn dat deze hele studiereis slechts vijf dagen duurde. Knap gedaan om in zo'n korte tijd die hele stenen geschiedenis te bewonderen en met de camera vast te leggen.

Capability Brown ontving dan wel de eer maar laat ons ook even stilstaan bij de duizenden hoveniers die doorgaans voor een lagere beloning dan de laagste bediende hun ziel en zaligheid staken in het onderhoud van hagen, perken en rozenstruiken. Brown staat bekend om het 'bedenken' van de grote landschapstuin. Helaas leek dat ook het einde te betekenen van de tuin waarin het vooral gaat om het enorme pallet aan geuren dat er bestaat en de symbolische betekenis van bloemen, planten en kruiden. Niet geur en gevoel waren belangrijk maar opeens stond kijken centraal. Aan de bloemen voelen en ruiken was opeens 'not done' want men zou het beeld wel eens kunnen verstoren en diende daarom keurig op de paden te blijven lopen.

Misschien een idee voor een volgende reis? Zodat wij mogen lezen welke associaties de lokale geuren opriepen? Dat de koele voet van een marmeren beeld op een andere manier koel aanvoelde dan de koele schaduw van een eeuwenoude wachttoren? Bij het bezichtigen van een eeuwenoude latrine mag de geurbeschrijving overigens achterwege blijven.

Hoe dan ook: net als veel anderen heb ook ik weer genoten van jullie bijzondere reis en dito verslag.

willy zei

wat een prachtig interieur Gerda

een waardige afsluiter van deze mooie en interessante reeks

groeten

Haba zei

Goede middag Gerda, ik heb genoten van jullie reis via de foto's. Toen mijn man nog leefde zijn we een aantal malen in het UK op vakantie geweest, Wales, Schotland, Lake district Niet gelijk een architectonische reis, zoals jullie, maar we hebben best aardig wat bekeken. Ik hou zelf ook wel van de mentaliteit daar hoewel en Schot weer anders is dan iemand uit Cornwall. Nu reis ik niet meer veel, in mijn eentje vind ik er niet zoveel aan, maar ik ben wel van plan om nog eens naar Ierland te gaan, ik weet niet waarom maar ik wil dat land zeker nog eens bezoeken.
Bedankt dat we via je mooie foto's mee mochten reizen met jullie.

John zei

Goedemiddag Gerda,

Na je prachtige foto's te hebben bekeken kan ik maar tot een conclusie komen. Wat een rijkdoem. En daar hebben heel wat gewone mensen voor moeten bloeden. Dat neemt niet weg dat het allemaal prachtig is natuurlijk. Maar ik zou ik niet zijn als ik de gedachte er niet bij kreeg die ik hierboven neer typte.
Trouwens, ik denk dat dit kasteel vreselijk mooi is in zwart/wit of in sepia.
Ik wens je nog een fijne dag, en hopelijk valt er ook bij jullie wat neerslag.

Marjolijn. zei

Ik vind die verzameling bellen wel bijzonder...!
Op naar de eerste buitjes.

Lies zei

Een hele mooie afsluiter (ook), Gerda.
Lie(f)s.

pieterbie zei

Heel interessant en jammer dat wij intussen al aan het einde gekomen zijn.

Raar, maar ik deze reeks viel mijn oog op het portret van Henry VIII.

Ben dan ook wat achtergrond over het portret gaat opzoeken.

Zeker de moeite waard een bezoek aan dit stulpje.

Haba zei

Goede morgen Gerda een fijne woensdag gewenst hier is het gelukkig wat afgekoeld vannacht met een aantal regenbuien.

Morgaine zei

Wauw, wauw en nog eens wauw! WAt is dat daar super mooi Gerda, daar zou ik ook wel even rond kunnen dwalen, en die zilveren ster, wat is die prachtig ook ;-)

Het is dat ik amper de tijd heb, en dus vlieg ik even door naar anderen om hen ook even bij te lezen of te kijken, en hopelijk heb ik binnenkort wat meer tijd om de rest ook nog terug te kijken, want het is altijd weer een feestje om jouw foto's te zien!

X

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een fijne donderdag toe.