zondag 24 juni 2018

Zondag: bij-tank-dag

DE TRAGEDIE VAN "CHEMIN DES DAMES"
LENTE 1917-LENTE 1918...

Door het tijdelijk bestand dat tussen Duitsland en Rusland werd besloten met de Vrede van Bres-Litovsk, kon het Duitse opperbevel in het voorjaar 1918 versterking aan het westelijk front organiseren als onderdeel van hun "Grosse Schlacht in Frankreich" of "Kaiserschlacht" (codenaam "Unternehmen Michael") en de Franse en Engelse troepen grote verliezen toebrengen... De Duitse stormaanval bedreigde zowel het Geallieerde bruggenhoofd Duinkerken aan het Kanaal, als Amiens en dus ook de Franse hoofdstad. Gelukkig bleef Ieper in handen van de Engelse troepen.


Maar in de beruchte veldslag bij de "Chemin des Dames" - zo'n 15 km ten zuiden van Laon - hield het front slechts tot de lente van 1918 stand. In de lente van 1917 waren hier de nieuwste Franse tanks - Schneider en Saint-Chamond - ingezet om o.a. het Duitse adelaarsnest rond de "Drachenhöhle" ("Caverne du Dragon") nabij Craonne in te nemen. Spijts muiterijen om deel te nemen aan nutteloze aanvallen lukte het de Fransen in het najaar van 1917 - wel met grote verliezen - de Duitse frontlijn noordwaarts tot achter het riviertje Ailette terug te dringen, Soissons te ontzetten en op 25 juni 1917 aan de "Chemin des Dames" het fort van Malmaison en de "Caverne du Dragon" in te nemen. 
Dit ging o.a. wel ten koste van veel materiële schade. Zo zijn de laatste restende gebouwen van de geklasseerde romaanse Cisterciënzerabdij van Vauclair (al na de Franse Revolutie gedeeltelijk gesloopt) - die door wederzijds artillerievuur tijdens die operatie volledig is vernield. 
Ook de dorpen in de omgeving (zoals Craonne) werden daarbij tot puin herleid. Als "villages martyrs" kregen ze bij de wederopbouw in het Interbellum fraaie art-deco memoriekerken toebedeeld gerealiseerd in het toen nog 'moderne' gewapend beton - zoals deze van Martigny en Monthenault (zie hierboven en hier (klik).

Méér te betreuren is het feit dat toen ca. 200.000 Franse soldaten het leven lieten in deze 'Tweede Slag aan de Aisne'. Om reden van dit bloedbad braken - en dit enkel in de Franse achterhoede van de "Chemin des Dames" - spontane muiterijen uit, weergegeven in het bekende "La Chanson de Craonne". Vooral omdat het jaar daarop - tijdens een verrassingsoffensief langs de "Chemin des Dames" in de vroege morgen van 27 mei 1918, het numeriek superieure Duitse leger er zou in slagen spijts dit volledig nutteloze Geallieerde offer de Franse en Britse terreinwinst van het jaar daarvoor ongedaan te maken door opnieuw tot de Aisne door te stoten (de 'Derde Slag aan de Aisne'). De dag daarop trokken de Duitsers Soissons binnen, en enkele dagen later bereikten al ze Château-Thierry aan de Marne - op 70 km van Parijs! Bekend is dat een zekere Adolf Hitler deelnam aan dit offensief - maar ook dichter Guillaume Apollinaire, en de schrijvers Louis Aragon en Jean Giono...

Het Duitse fort "Drachenhöhle" ("Caverne du Dragon") uitgebouwd in een oude steengroeve aan de beruchte "Chemin des Dames" van waaruit de Duitse artillerie het volledig Franse front in de vallei van de Aisne bedreigde - in 1920 na de ontmanteling (boven) en vandaag als site van een belangrijk memoriaal van de Eerste Wereldoorlog (onder).
Het bij de Fransen gevreesde adelaarsnest "Caverne du Dragon" met uitzicht op hun frontlijn werd ten koste van veel slachtoffers eind 1917 op de Duitsers veroverd. Vandaag is hier om dit te gedenken een interessant museum ingericht.
12 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Het was heel vroeger bestand geweest tussen Duitsland en Rusland geweest. Het is wel gedoe geweest van vroeger. Duinkerken hadden in de macht met troepen. Kerk is wel apart om te zien op de foto's. Toen was ook veel schade aangericht. Gelukkig kunnen weer wederopbouw doen. Dan is ook wel mooie kerk geworden. Ze hebben ook museum van gemaakt. Hoe toen was geweest. Wel indrukwekkend allemaal te zien. Er waren zoveel slachtoffers geworden. Vreselijk dit geweest. Fijne zondag.

torfs gilbert zei

Goede morgen Gerda,

Wat een boterham om te lezen, maar steeds wel spanend om dat te doen op en zondag morgen. En ik die dacht alles geleerd had in de lessen geschiedenis
bedank voor de bij lessen.
verder nog en fijne zondag
groeten uit Antwerpen

Lutje zei

weer een heel geschiedenisverhaal
een paar museums heb ik ooit bezocht, maar zeker niet zoveel als jij
Een @->- voor jou

John zei

Goedemorgen Gerda,
er zijn in die oorlog sowieso veel mensen omgekomen maar hier waren het veel Fransen. Wat een drama toch. En we hebben er feitelijk nog niets van geleerd.
Dat is dan wel jammer. We zijn langzaam aan op weg om weer af te glijden naar omstandigheden die lijken op die van voor de oorlogen.
Vooralsnog is het niet zover, en wens ik je een fijne zondag.

Walter zei

Wat mooi, die eerste foto lijkt een beetje 'gesoftend"
De laatste foto deed me schrikken, het gebouw lijkt beangstigend veel op waarin ik mij nu bevind! Brrrrr.Pas nu ga ik op je fotogallerie drukken! Fijne en mooie zondag gewenst!

willy zei

al die slachtoffers Gerda...

het lijkt wel onwezenlijk..

en het "mensdom" doet maar voor

prettige zondag

Haba zei

Goede morgen Gerda, triest dat de mensen altijd weer oorlogen voeren en er veel jonge mannen door sterven.
Ik heb nu weer wat geleerd over ie oorlog van toen, door jullie bezoek aan deze streek.
Voor vandaag een fijne zondag gewenst.

francky spruytte zei

Een interessant stukje geschiedenis Gerda. Zo heb ik weer eens wat bijgeleerd.
Over WOI wist ik niet zoveel. Nu heel wat meer.
Ik wens je een fijne zondag.

Mijnnikonenik zei

Ben blij dat jij ons hier weer wat bij brengt. Zou zo graag die kanten eens opgaan maar met de files rond Brussel wordt dat onmogelijk voor een dagje. Prachtige foto's Gerda.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een nieuwe week, ik wens je een fijne maandag toe.

pieterbie zei

Verschrikkelijke tijden waren het.
En die zijn niet voorbij.
De oorlog wordt nu op een ander front gestreden maar is daarom niet minder gruwelijk en niet minder onmenselijk.
Nooit zal mensdom het leren.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst.