zondag 10 juni 2018

Zondag: bij-tank-dag


In navolging van hun aanvankelijk succes om tussen maart en mei door te breken voorbij de lijn Arras-St.Quentin-Laon-Reims naar Amiens, Noyon en Soissons, bedreigden de Duitse troepen in hun lente-offensieven “Friedenssturm” en “Operation Michael” van 1918 het front over een lengte van bijna 30 kilometer in de richting van het strategisch belangrijk spoorwegknooppunt Compiègne aan de rivier de Oise, en tot Château-Thierry aan de Marne. Zij waren daardoor gisteren zo’n 100 jaar geleden al op nauwelijks 80 km Parijs genaderd.
Niet enkel In de Franse hoofdstad groeide de paniek aan waardoor steeds meer inwoners zuidwaarts vluchtten - ook onder de Geallieerde troepen tot in de legertop toe daalde de moreel onder het nulpunt. Vooral omdat ondertussen ten zuiden van Ieper in de driehoek Armentières-Bailleul-Béthune de strijd nog steeds in alle hevigheid woedde zodat er van daaruit geen versterking te verwachten viel - zodat de legerleiding zelfs in overweging nam Oost-Frankrijk op te geven om van daaruit troepen aan te trekken...
Op 11 juni zouden de Franse troepen toch met de moed der wanhoop samen met weliswaar nog ongeoefende Amerikaanse versterkingen, maar wel met de hulp van overwegend Renault FT tanks, in een tegenoffensief erin slagen de Duitse aanval te stoppen. De Duitse “Kaiserschlacht” als aanval op Parijs was mislukt - wel ten koste van 348.000 gesneuvelden aan Duitse zijde en bijna evenveel, 328.000 (236.000 Britten en 92.000 Fransen), aan Geallieerde zijde...

Boven: tijdens het Aisne-offensief door de Duitsers op de Fransen buitgemaakte Renault FT die in ‘populariteit’ de Britse Mark-tanks, en zelfs de andere eigen Franse tanks (Schneider en Saint-Chamond) ver zouden overtreffen (repro verzameling Leflamand) - zie ook hier  (klik)

Zie ook voor verder nieuws de schitterende VRT-NWS serie  hier (klik) en hier (klik).

13 opmerkingen:

John zei

Goeiemorgen Gerda,
676000 gesneuvelde soldaten... Het is me wat. Ik was er even stil van. En allemaal in opdracht van een paar idioten aan de macht. EN het zo gewoon weer gebeuren als het ze uit zou komen.
Wel goed dat de aanval van de Duitsers werd afgeslagen. Een flinke nederlaag voor die kant denk ik zo.
Een fijne zondag.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Het nogal wat zoveel gesneuvelde soldaten. Vreselijk erg toen geweest.Het was toen ook lichte-tank geweest. Oorlog is vreselijk woord. Ik hoop dit niet mee maakt. Ik heb geen woorden voor.
Fijne zondag gewenst.

Lutje zei

je kent er veel van
dan kan je ook zoveel delen
prachtig!
Een @->- voor jou

torfs gilbert zei

goede morgen Gerda

weer een les voor vrede en waarom leren er van die op mach wel lustige dwazen er niets van moet je dan echt achterlijk zijn om op die plaats te kunnen komen
spijtige zaak vind ik dat.

maar toch wens ik je nog een heel fijne zondg toe en vele groetjes

francky spruytte zei

Zoveel doden om een stukje grond.
Het is niet te bevatten.
Fraai stukje geschiedenisles.
Dit alles wist ik niet.
Fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda. Zoveel jonge levens verloren, in zo'n relatief korte tijd en dat om een klein stukje grond. Wat is oorlog toch een waanzin. Maar het zou zo weer kunnen gebeuren, ik ben bang dat er sindsdien niet veel bijgeleerd is door de mensheid.
Maar toch wens ik je een fijne zondag toe.

mijnnikonenik zei

80 km en de mensen sloegen in paniek. Wat is nu afstand? Niets meer... En al die doden en toch moet je verder met het leven en met mekaar. De wereld is nog geen haar veranderd op dat vlak. Jammer.

merel zei

verschrikkelijk zeg zo veel gesneuvelden .... en nog heeft de wereld zijn les niet geleerd ... of beter gezegd de mens

willy zei

zoveel gesneuvelden Gerda

het is in feite niet te vatten

en voor wie en voor wat..?

fijne zondagavond

Marjolijn. zei

Zondag alweer voorbij, goede start van de nieuwe week.

Haba zei

Goede morgen Gerda, vandaag gaan we bijgetankt de nieuwe week in.
Ik wens je een fijne maandag toe.

pieterbie zei

al die mensenlevens hé.
Je zou er depressief van worden.

Haba zei

Goede morgen Gerda, vandaag weer dierendag, dus ik ben vroeg uit de veren.
Ik wens je een fijne dinsdag toe.