dinsdag 5 juni 2018

10. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 2 LONGTON


LONGTON  (STOKE-ON-TRENT) LONGTON  (STOKE-ON-TRENT):
GLADSTONE POTTENBAKKERSMUSEUM 

Tijdens de tweede dag van onze studiereis met de GVSALM (klik) en Lefla (klik) als gids beleefden we ook een korte verkenning van de laatste typische 'kilns'- de conische keramiek- en porseleinovens rond het Gladstone & Roslyn Pottery (klik). 
Dit museum nabij Stoke-on-Trent met de nu gerestaureerde getuigen van één der beruchtste en omvangrijkste industriële landschappen van Engeland en erfgenaam van wereldberoemde merken zoals Etruria of Wedgewood is zeker een bezoek waard. Hier werden ook de meeste decoratieve Victoriaanse vloertegels vervaardigd o.a. de neogotische tegels van Pugin's Saint Gilis kerk die hier later aan bod komt.

Rond 1900 domineerden méér dan 4000 cokes gestookte 'bottle kilns' (flesvormige ovens) het vervuilde industrieel stadslandschap rond Stoke-on-Trent  (Staffordshire). In de jaren 1950 was dit aantal gehalveerd, en vandaag blijven daarvan als gevolg van Thatchers' "Clean Air Act" nog slechts  47 over die als monument beschermd zijn. Geen twee van dergelijke ovens zijn identiek en de grootste concentratie daarvan bevindt zich rond Longton waarvan de oudste terug gaan tot het einde van de 18de eeuw.  

De foto's van het exterieur kunnen jullie hier (klik) bekijken, het interieur komt in een volgend logje aan bod. En voor daarna een heel fijne week gewenst!

18 opmerkingen:

John zei

Goedemorgen Gerda,
Wow, wat een fantastisch metselwerk hebben ze daar ingestopt. Ik vind het echt geweldig. Overigens die wereldberoemde merken, die zijn echt helemaal aan me voorbij gegaan want ik ken ze echt niet. Maar dat doet er niet. Wat ik wel ken is jou enorme kunst om foto's te maken. Ze zijn weer geweldig.
En voor nu een fijn dinsdag.

torfs gilbert zei

Morgen Gerda,

het zijn zoals altijd mooie foto's
worden die nu nog gebruikt!
zo niet dan moet daar wel wat personeel rond lopen om het allemaal zo te onderhouden!
en vind de blog weer zeer aangenaam omte lezen en te bekijken
nog en fijne dag

Lutje zei

dit is pas echt mooi
je ziet direct aan de bouw wat het is
en zo'n dingen is iets wat ik graag bezoek
Een @->- voor jou.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,
Deze museum is zeker heel mooi om te zien. Het is leerzaam logje om te lezen. Je foto's is echt schitterend om te zien. Het word daar goed onderhouden. Heel apart om te zien van jou foto's. Het was toen uit 1900 jaar bestond dit al. De bezoek was waard geweest voor jullie. Kijk wel ogen uit hier. Fijne week voor jou jullie beide.

Merel zei

Weer de moeite waard Gerda en ze blijven het onderhouden maar goed ook We leren hier veel bij

klaproos zei

:-) ik heb een paar dingetjes van wedgewood:-) daar ben ik zuinig op Gerda, wat een fantastische bouwsels zijn het toch, wat een mooie reis hebben jullie toch gemaakt, en prachtige foto's. ❤

willy zei

een bijzondere vorm hebben deze ovens Gerda

ik ben al benieuwd naar het vervolg

prettige dag

Haba zei

Goede middag Gerda, prachtige foto's van de ovens, jullie hebben een bijzonder mooie reis gemaakt met veel bezienswaardigheden. En natuurlijk ook voor ons weer een interessant onderwerp om te volgen.

Marjolijn. zei

Knap gebouwd en mooi om te zien...!!

francky spruytte zei

Mooie foto's hoor. Precies of je terug in de tijd reist.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je een fijne woensdag toewensen.

Lies zei

Die ovens zijn nog steeds mooi van vorm, Gerda.
Lie(f)s.

willyduvel zei

Mooi mooi !! Gerda is er een reden dat de vorm van die ovens zo is ?? Grts wééééér iste bijgeleerd !

Haba zei

Goede morgen Gerda een heel prettige donderdag gewenst.

Mijnnikonenik zei

Prachtige vorm hebben ze en wat fijn dat het zo goed bewaard blijft.

pieterbie zei

Ik vind die flesvormige ovens toch iets heel speciaals hoor.
Mooi album!

Terrence Weijnschenk zei

Geweldig weer, lieve Gerda! Niet alleen deze bijzondere ovens maar zeker ook jouw foto's daarvan.

Morgaine zei

Dit straalt gewoon absolute kwaliteit uit en weten wat ze doen, zo prachtig die ovens in de vorm van een pot al. Net als de rest, die oude ton die er gewoon staat en mag vergaan, ja hier zou ik ook weleens rond willen lopen en alles willen opsnuiven.

X